BRONCHITIS – HÖRGHURUT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
Gégegyulladás - Laryngitis
Keringési szervrendszer betegségei
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
Soroksár Szánthó András dr.
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Asztma.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Köhög a felnőtt…. A krónikus köhögés leggyakoribb okai felnőttkorban
Az alsó légutak megbetegedései. Légcső - tracheitis Légcső - tracheitis Hörgők - bronchitis Hörgők - bronchitis Kishörgők gyulladása – bronchiolitis Kishörgők.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AIR WOLF.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
AZ ALLERGIÁS BETEGSÉGEK HOMEOPÁTIÁS KEZELÉSE
Allergia Asztma.
Rheumatoid arthritis.
A tüdő krónikus obstruktiv betegségei
Légutak gyulladásos megbetegedései
A légzőszervek betegségei
A légzőszervek vizsgálata
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
H1N1 vírusfertőzésben meghaltak pathologiai elemzése Prof. Dr. Iványi Béla egyetemi tanár Szegedi Tudományegyetem Pathologia Intézet, Szeged.
Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- és Rendelőintézet
Az LTRA-k helye a terápiában
RSV okozta infectio előfordulása
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Légutak gyulladásos megbetegedései
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Otitis és bronchitis homeopátiás kezelése
Hitek és tévhitek az influenzáról
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
Továbbképzés iskolavédőnőknek Soroksár
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
„Vakarózik a kutyám” Tulajdonosi aggodalmak és elvárások Dr. Csúz Andrea 2014 november 22.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: A No cigi csapata
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Miskolc 2013.június 5.. Apnoe fogalma Statisztikai: az átlagos légzési ciklusidőnél minimum 3 SD-val hosszabb légzési szünet- -korcsoporttól függő.
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Gyermekgyógyászat Csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó szak II. évfolyam 2008/2009.
A tüdő krónikus obstruktiv betegségei. A tüdő krónikus obstruktív betegségei KALB: krónikus aspecifikus légúti betegségek COPD: krónikus obstruktív pulm.
DIFFERENCIÁL DIAGNOSZTIKAI NEHÉZSÉGEK ASZTMA-COPD EGYÜTTÁLLÁSA ESETÉN, ESETBEMUTATÁS Dr. Egerszegi Sándor Tüdőgyógyász oszt.vez.főorvos Budapest
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Inhalációs szteroidok mellékhatásai Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Kádár László NEM MELLÉKES HATÁSOK 2. A Medical Tribune konferenciája a nemkívánatos gyógyszerreakciókról.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Inhalációs szteroidok mellékhatásai
Az alsó légutak megbetegedései
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
Terheléses asztma, asztmás sportolók, dopping
Előadás másolata:

BRONCHITIS – HÖRGHURUT A hörgők nyálkahártyájának gyulladása. Akut és krónikus formája létezik.

A akut bronchitist leggyakrabban vírus (90%) vagy baktérium okozza A akut bronchitist leggyakrabban vírus (90%) vagy baktérium okozza. Ritkábban kórok lehet valamely irritáló tényező, pl. por vagy légúti allergén.

Gyermekeknél 6 éves kor alatt a bronchitis leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Felső légúti betegség szövődménye.

Mik a bronchitis tünetei Mik a bronchitis tünetei? A gyerekek egy részénél nehezített, sípoló légzés jelentkezik, mely sokszor szabad füllel is hallható.

Ha nagyfokú a légzési nehezítettség, akkor a légzési segédizmok, mint például a bordaközti izmok aktívan részt vesznek a légzésben, mely szabad szemmel is látható.

A köhögés kezdetben száraz, majd később átalakul hurutossá (köpetürítés). Kisebb gyermekeknél a köhögés hányást is provokálhat. A tünetek általában 7-14 napig tartanak.

Amennyiben az obstructiv bronchitis több mint évi 3 alkalommal jelentkezik, kivizsgálás történik, hogy mi okozza a tüneteket, mi áll a hátterében (allergia teszt), differenciál dg asthma.

Akut bronchitis kezlése Hörgőtágító, gyulladáscsökkentő szerek, váladékoldó és bő folyadék fogyasztása javasolt. Ez utóbbi a váladék feloldásában segít. Ritkán antibiotikumos terápia.

Hörgőtágítók - bronchodilatátor a levegőáramlás megkönnyítésére salbutamol – SPALMOTIL, VENTOLIN, (ALOPROL)... fenoterol, ipratropijum bromid – BERODUAL

A kortikoszteroidok kémiailag a mellékvese kéregben normálisan is termelődő kortizol nevű hormonhoz hasonló anyagok. A kortikoszteroid tartalmú szerek a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

Alkalmazásuk történhet injekció, tabletta, oldat, aerosol és kenőcs formájában, szisztémás vagy helyi kezelésként. metilprednizolon - LEMOD SOLU i.m. budesonid – PULMICORT inh. SYMBICORT TURBUHALER

Fontos tudni, hogy a szteroid gyulladáscsökkentők bármely gyulladásos folyamatban hatékonyak, de csak a tüneteket csökkentik, a kiváltó okot nem szüntetik meg, és súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

A krónikus bronchitisben krónikus irritáció miatt alakul ki a gyulladás, a duzzanat pedig légúti akadályt hoz létre - krónikus obstruktív tüdőbetegség egyik formája. Leggyakrabban a dohányosoknál fordul elő.

A bronchiolitis az alsóbb légutak - hörgőcskék gyullladásos megbetegedése csecsemőkorban.

A betegségre hajlamosító tényezők: dohányfüst, közösség (bölcsőde, nagyobb testvérek), ha a gyermek anyatej helyett tápszert kap. A veszélyeztetett korosztály a 2-6 hónapos csecsemők.

A betegség leggyakoribb oka vírusos fertőzés: RSV (Respiratory Syncytial Virus) - ez a leggyakoribb Parainfluenza vírus Adenovírus

Mik a bronchiolitis tünetei Mik a bronchiolitis tünetei? Orrfolyás, orrdugulás, láz, egyre súlyosbodó köhögés, a légzés megváltozása - szaporább, erőlködő légzés, esetleg sípoló hanggal együtt.

Bronchiolitis kezelése: Az orrváladék gyakori leszívása, hörgőtágító, gyulladáscsökkentő szerek. Kórházi kezelést igényel, amennyiben nehezített a légzés.

Köszönöm a figyelmet!