Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona 2011. December 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A pedagógusminősítési rendszer
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
BEVEZETÉS A PSZICHIÁTRIÁBA
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Igazságügyi pszichológia
Kognitív megközelítések
A mentális betegségek osztályozása,
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Rendészeti vezető-kiválasztás
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A feladatok szerepe Kaposi József.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A hippokratészi eskü értelmezése
A szövegértési feladatok összeállítása
Pszichológiai Ismeretek
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
PÁZMÁNY SZENIOR EGYETEM
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Az afázia fogságában? Pataky Ilona február 11.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Mozgásszervi rehabilitáció
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Mentális zavarok osztályozási rendszere
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Mozgásszervi rehabilitáció
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
„Hagyjátok- mondta-, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa.” Mk 10,14.
Előadás másolata:

Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona 2011. December 2.

A neuropszichológiai vizsgálat Több, mint az alkalmazott neuropszichológiai tesztek összesített eredményének értékelése Standardizált eljárásokkal dolgozik Egyénre szabott vizsgálati terv alapján A vizsgálati tervet alakítja Előzmények Beteg állapota Az eldöntendő diagnosztikai és prognosztikai kérdés

A neuropszichológiai vizsgálat menete Minimálisan 5-6 óra időtartam (egyetlen alkalommal nem kivitelezhető) A vizsgálat vezetője a problémahelyzetek exponálása révén(az ülés menete): Jegyzőkönyvezi: Az elővételezést A problémahelyzetben aktivált megoldási séma hatékonyságát Kudarc fogadását, feldolgozását Stratégiaváltást Teljesítmény értékelését Az elővételezés és értékelés összevetését

Diagnosztikai kategóriák BNO szerint Organikus pszichoszindróma Demencia Értelmi fogyatékosság Organikus személyiségzavar Enyhe kognitív zavar Afázia, Alexia A kognitív tevékenységgel kapcsolatos zavarok

Pszichodiagnosztikai eljárások Hagyományos klinikai pszichológia Organikus pszichoszindróma Organikus személyiségzavar Értelmi fogyatékosság Demenciák Differenciáldiagnózis Neuropszichológiai eljárások alkalmazása Klinikai pszichológiai diplomával (40 óra gyakorlat) Neuropszichológiai kompetenciával Szakvizsga (Neuropszichológia) Diploma (Általános neuropszichológa)

Neuropszichológiai vizsgálat a szakértésben Kártérítési perek Maradandó károsodás Rehabilitálhatóság Következményes állapotok megítélése Önálló életvitel, felelősségvállalás képességének megítélése, saját tette következményének mérlegelési képessége (belátás megítélése nem pszichológiai kompetencia!)

Szakértői tevékenység Klinikai pszichológia önállóan 1980-as évektől (szakvizsga) Elsősorban gyermekelhelyezésekben Mentális állapotok megítélésében Leépülés, értelmi fogyatékosság organikus pszichoszindróma, organikus személyiségzavar Neuropszichológia önállóan 2001-től (szakvizsga) A mentális állapotok megítélésében

Neuropszichológiai eljárások kiválasztása A szakértő kompetenciája Szakmai protokoll/Módszertani levél A kirendelésben föltett kérdések megválaszolása határozza meg, figyelembe véve A vizsgált személy Orvosi előzményeit Állapotát Életkorát

Képalkotó - neuropszichológia A mentális állapot megítélésében a képalkotó eljárások orientálhatnak Eltérő mentális státus azonos képalkotói diagnózis mellett Azonos mentális státus eltérő képalkotói diagnózis mellett Maradandóságról, a képalkotó nem/statisztikailag informál Rehabilitálhatóságról képalkotó nem

Post stroke depresszió A stroke által érintett frontális területek irodalma Stroke regiszter igen eltérő mentális állapot mellett írt le depressziót Az élet a stroke-kal kezdődik? Előzmények ismeretében depresszió stroke után a depresszív reakcióra hajlamos egyéneknél. PTS!?

Neuropszichológiai szempont Eltérő megközelítés Teljesítmény alakulását vizsgálja Pontokban fejezi ki az eredményeket De: követi a problémahelyzetekben a viselkedést, a reakciókat, a megküzdési módot Az állapot maradandóságának kérdésén túl a rehabilitáció esélyeit is meg tudja ítélni

Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi gyakorlatban Észlelés Figyelem Emlékezet Tanulás Viselkedés tervezése, szervezése, kivitelezése Verbálisan vezérelt folyamatok Vízuálisan vezérelt folyamatok Modalitás specifikus folyamatok

Neuropszichológiai eljárások Rey komplex RAVL Rey memória próba Stroop Ranschburg-Ziehen Új dinamikus sztereotípiák kialakítása (MAWI 6.) Számismétlés Fogalmmehatározás Közmondások értelmezése Boston megnevezési teszt WAB Token

Eredmények leírása A vizsgálati személyre általánosan jellemző problémamegoldási mód leírása Tesztenként tagolva történik az eredmények értékelése. Tesztenként a lehetséges következtetéseket is vázoljuk Más teszt eredményeivel a leírásnál nem vetjük össze Több adat áll rendelkezésre, mint amennyit közlünk!

Vélemény Az eredmények összesítése, összevetése. A végső következtetés megfogalmazása A kirendelésben megadott szempontok szerint Csak a kirendelésben föltett kérdésekre vonatkozóan A vizsgálat jóval több adatot tartalmaz, mint amit közlünk!

Vélemény Maradandóság megállapításához kellő bizonyíték Rehabilitálhatóság megítéléséhez egyéni és nem statisztikai szempontok Minden a mentális működést érintő károsodás maradandó károsodást okoz? Lehetséges-e hatékony terápia a központi idegrendszeri sérülést szenvedett betegeknél?

Mentális állapot vizsgálata Értelmi működés színvonalának megállapítása problémás Hagyományos klinikai pszichológiai eszköztárral Nem együttműködő vizsgálati személynél Tünetek következetes jelenléte Afáziában szenvedő vizsgálati személynél Nem verbálisan vezérelt feladatok

Köszönöm a figyelmet!