Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Íme, az én anyám és az én testvéreim
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
A depresszió korszerű kezelése
„Sürgősségi ellátás 2006: Szenvedélybetegségek sürgősségi vonatkozásai - Drog és alkohol” Prehospitális ellátás Dr Mártai István Országos Mentőszolgálat.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Alkoholizmus.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Igazságügyi pszichológia
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Gondolkodás, intelligencia
Disulfiram inplantatio
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Pszichikus működés zavarai
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Egy történet margójára....
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Mielõtt Anya lettem Fõzhettem magamnak meleg ételt.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Káros szenvedélyek Az extasy.
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Therápia segítő program
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
Előadás másolata:

Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései Módis Katalin (igazságügyi elmeorvos szakértő)

Az elmeállapot megfigyelése A Be. 74.§ (1) szerint: A terheltet a vádirat benyújtásáig az ügyész, a bírósági eljárás során a bíróság elmegyógyintézetbe utalhatja, ha a szakvélemény szerint elmeállapotának hosszabb megfigyelése szükséges. A megfigyelés egy hónapig tarthat, ezt a határidőt az elrendelő hatóság az elmegyógyintézet véleménye alapján egy hónappal meghosszabbíthatja.

OIOI 14 sz. módszertani levele Az igazságügyi pszichiátriai szakértői vizsgálatokról és véleményezésről kimondja: -ha a terhelt pszichés állapotát ambuláns vizsgálattal nem lehet véleményezni, az orvos-szakértőnek megfigyelést kell javasolnia.

A megfigyelés helye Az R 52. §-nak (3) bekezdése kimondja: - ha a szakértő véleménye szerint az előzetes letartóztatásban lévő terhelt elmeállapotának megfigyelése szükséges, őt az IMEI-be - a szabadon lévő terheltet az ideggondozó intézet útján kórházi pszichiátriai osztályra kell beutalni.

A megfigyeltekre az eü. törvény vonatkozik Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény X. fejezete szól a pszichiátriai betegek gyógykezeléséről és gondozásáról. A 196. § c. pontja szerint a bíróság kötelező intézeti gyógykezelést elrendelő határozata alapján van helye a beteg intézeti gyógykezelésbe vételének.

Az ombudsman szerint: a hatályos törvények alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy milyen beavatkozások, illetve korlátozó intézkedések alkalmazhatók az elmeállapot megfigyelésére beutalt, büntető eljárás alatt álló emberek esetében.

Elmemegfigyelés 1885 „Ítélő tehetsége teljesen hamis alapra van felépítve…..Felfogása lopás és sikkasztás ténye iránt egyszerűen a hazugság köpönyege alá van burkolva, hazudik, mert neki ösztönszerűen hazudnia kell.” Beszámíthatatlannak véleményezték.

Esetismertetés: emberölési kísérlet R.A. 31 éves nő a cselekmény napján zaklatottan megjelent munkahelyén, egy általános iskolában a magával vitt késsel 8 gyermeknek és 3 nevelőnek különböző sérüléseket okozott.

Élettörténeti adatok -tanítóképző főiskolát végzett -1,5 éves, amikor szülei elválnak, akik később sem tudtak együttműködni -tanítóképző főiskolát végzett -kezdetben általános, majd kisegítő iskolákban tanít, legutóbb napközis nevelő -csak rövid ideig tartó, átmeneti partnerkapcsolatok -pszichiátriai előzménye nincs, büntetlen előéletű

Cselekményről elmondja Hosszabb ideje nem aludt, kimerült volt kést vitt aznap a munkahelyére úgy gondolta, végez magával is úgy érezte, a gyerekek fenyegető hangon beszélnek vele szúrnia kellett, olyat érzett, hogy ölnie kell, a gyerekek szeme felé szúrt az igazgató fogta le nem tudja, mi az a sajnálat

A cselekmény előtti idő adatai 3 hónappal korábban szállásadónője felakasztotta magát 24 éves kora körül a vallás felé fordult, saját vallást alakított ki, szellemekről, démonokról beszélt az utóbbi időben lakásából alig mozdult ki,környezetét, önmagát elhanyagolta anyja szerint feszült és szorongó volt lakásában időnként késeket találtak

Elmeállapot -vizsgálatkor gyógyszeres állapotban van -a szemkontaktust kerüli -válaszai hárítók, kitérők -magatartása bizalmatlan -a cselekményről részlegesen számol be -érzelmi rezonancia nincs -korábbi akusztikus hallucinációkat említ -gondolkodásban kóros jelentőségtulajdonítások, vallási téveseszme-töredékek -érzelmileg sivár, paranoid élményfeldolgozás

Előzetes vélemény Elmebetegségben szenved, amely feltehetően tudathasadásos jellegű /Dg.: Sch. Paranoides / tekintettel gyógyszeres állapotára, részleges együttműködésére, IMEI-ben történő megfigyelését javasoltuk.

IMEI-ben elmondta saját istene van nagyon fél a kárhozattól hangokat is hall valami rettenetes dolgot kell tennie korábban mostohaapjára fogott kést

IMEI vélemény Pszichológiai vizsgálat: pszichotikus mérvű regresszív állapot, paranoid schizophreniában szenved. Heveny pszichotikus állapot észlelhető kezelés mellett is.

Végleges szakértői vélemény Nevezett tudathasadásos elmebetegségben szenved /Dg.: Schizophrenia paranoides/ A megfigyelés feltárta, hogy gyermekkorától szorongó, visszahúzódó volt. Pár éve magatartása megváltozott , bizarr szervérzés, érzékcsalódások,vallásos gondolatok uralták. Környezetétől fokozatosan izolálódott. Cselekményét parancsoló hallomások és vallási téveszmék hatására követte el. Beszámíthatatlan, kényszergyógykezelése szükséges.

Emberölés bűntette R.I. 38 éves ffi Lakásukon, előzetes szóváltásuk után egy konyhakéssel megszúrta testvérét, aki a sérülésekbe belehalt Előzőleg 6-7 dl bort ivott Nem emlékszik, hogyan került a kezébe a kés és hányszor szúrt A vért felmosta, hogy „rend legyen”

Vérvételi jegyzőkönyv adatai Lehelet alkohol-szaga gyengén érezhető Horizontális nisztagmus pozitív Romberg tünet bizonytalan Beszéde akadozó Emlékezése részlegesen megtartott a cselekményre Véralkohol koncentrációja: 1,21 ezrelék (cselekmény idején 1,61-1,81)

Élettörténeti adatok 8 általánost és 3 éves iparit végzett, épületasztalos szakmát szerzett 17 éves kortól építőiparban dolgozik 13 évig, majd két további munkahelye volt Sorkatonai szolgálatra alkalmatlan volt, gyermekkori altesti forrázás miatt Büntetlen előéletű

Élettársa nem volt Anyja egy éve meghalt Apjával és két fiútestvérével lakott Ha ittak, veszekedtek Pszichiátriai előzménye nincs

Italfogyasztás 17 éves korától, időnként, 1-2- héten át Jól bírta 31 éves kortól (1990) 3-4 évig rendszeresen, heti 3-4x ittas, vagy részeg (bátyja halála miatt) Munkahelyéről ittassága miatt elbocsátják 1,5 évig nem iszik orvosi tanácsra 2 éve kezd újra inni, napi 6-7- dl bort

Tünetek ital hatására Ingerlékeny Kötözködik Nem emlékszik, ha többet iszik 25 éves kora óta kézremegés 35 éves kortól alkoholmentesen: látomások (macskák, bogarak)

Cselekményére vonatkozóan Cselekmény napján, munka után fél óra alatt 6-7 dl bort ivott Később további 4-6 dl bort fogyaszt Este 9 körül ér haza, bátyja rátámad, megüti Ekkor kést vesz elő Dulakodás közben szúr

Cselekmény utáni magatartás Segítséget kér a bátyja ellátásához Felmossa a vért, hogy „rend legyen” Mintha síró női hangot hallana Felelősnek érzi magát Megbánást mutat

Elmeállapot Együttműködő A fontosabb részleteket felidézi „ez nem is vér, hanem piros festék” Valódi érzékcsalódás nincs Érzelmileg kissé színtelen, egyszerű személyiség Paranoid élményfeldolgozás

Vélemény Gyenge-átlagos értelmi képességű Nincs olyan mérvű személyiségzavara, mely korlátozó tényezőt jelent Pathológiás részegsége nem volt Beszámítható Alkoholista

Újabb szakértői vizsgálat adatai Rajzos intelligenciateszt alapján: organikus károsodás Döntéseiben bizonytalan Realitáskontroll gyenge

Új szakértői vélemény „Organikus agykárosodás és mentális zavar felvetődik” Schizotíp-paranoid személyiségzavar IMEI-ben való megfigyelés javasolt

IMEI-ben történt vizsgálatok MAWI IQ: 105, VQ: 109, PQ:100, DI: 0 % EEG: kóros nincs Koponya CT: enyhe vascularis encephalopathia Pszichózisa nincs

IMEI vélemény A CT-n látható vascularis laesiók klinikai konzekvenciáit nem észlelték Mindvégig rendezett volt Szenzitív-paranoid személyiségzavara van Alkoholista Elmebetegség, elbutulás nem áll fenn

Ellenőrző szakértői vélemény „az IMEI megfigyelése részben alátámasztotta a realitáskontroll zavart, az ítéletalkotás zavarát” „személyiségzavara, alkoholizmusa és vasc. encephalopathiaja miatt beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott

ETT vélemény Nem igazolható szenzitív-paranoid személyiségzavar Az első szakvéleményt fogadják el Beszámítható

Életveszélyt okozó testi sértés M.V.H. 34 éves ffi lakásukon előzetes szóváltás után egy késsel mellkason szúrta élettársát.

Élettörténeti adatok 7 osztályt végzett, több évismétléssel elvált, élettársi kapcsolatban él 10 alkalommal volt büntetve, többnyire lopások miatt pszihiátrián kezelték korábban öngyilkossági kísérlet miatt Dg.: Pszichopátia. Mentális retardáció

Cselekményről elmondja Szóváltásba került élettársával – aki el akarta hagyni. Hangot hallott, mintha százan ordítottak volna. Élettársát véresen látta. A szúrásra nem emlékszik. Ittas volt, de nem részeg. Ő telefonált a rendőrségre.

Vérvételi jegyzőkönyv adatai Lehelet alkoholszaga jól érezhető. Romberg bizonytalan. Beszéde akadozó. Magatartása nyugtalan. Véralkohol: 2,76 ezrelék (cselekmény idején 2,96-3,06).

Elmeállapot Megviselt küllem. Cselekményről nem tud beszámolni. Bizonytalan hanghallást említ. Szenzitív-paranoid élményfeldolgozás. Intelligenciában kezdődő hanyatlás.

Pszichológus szakértői vélemény Alkoholos eredetű, pszichotikus szintű paranoid állapot.

Elmeszakértői vélemény Paranoid tébolyállapota miatt beszámíthatatlan. Kényszergyógykezelés javasolt. (A szakértők 2 évvel korábban még schizophrenia paranoidest állapítottak meg). (Régebbi szakvéleményekben korlátozó tényező nem volt).

IMEI vélemények Érzékcsalódások, patológiás gondolattartalmak nincsenek. Dg.: Kevert személyiségzavar. Pszichiátriai teendő nincs.

Újabb elmeszakértői vélemény Cselekményét féltékenységgel indokolja. Hanghallásai soha sem voltak, ezt célszerűségből mondta. Tesztvizsgálatkor is célzottan félrevezető válaszokat adott.

A véleményből A hosszmetszeti kép alapján elmebetegség nem diagnosztizálható. Személyiségzavarától nem idegen a figyelemfelkeltő, manipulatív viselkedés. Tartós megfigyelés sem igazolt pszichózis maradványtünetet. Súlyos fokú alkoholos befolyásoltság mellett is célszerűen cselekedett a cselekmény után. Beszámítható.

Hivatalos személy elleni erőszak B.R.19 éves ffi. szgk.-val közlekedett, rendőri jelzésre nem állt meg, hosszasan menekült. Az egyik rendőrnek félre kellett ugrania, hogy el ne üsse. Jogosítványa sosem volt.

Élettörténeti adatok 10 osztályt végzett kisegítőben. 3 éves szakképzőt sikerrel elvégzett. Büntetlen, de jogosítvány nélküli vezetés miatt másik ügye is van. A jelen ügy óta pszichiátriai gondozóba jár.

Cselekményéről elmondja Jogosítvány nélkül vezetett, „de nem halt meg senki”. A rendőröknek nem állt meg, „mert félt”. „Nem veszélyeztetett senkit”.

Elmeállapot Lassabb pszichés tempó. Magatartása panaszait hangsúlyozó. Felfogása időnként szándékoltan lassabb. Időben részlegesen tájékozatlan. Ismeretanyag hiányos. Hanghallások: „vigyél kocsit”. Enyhe fokban gyengeelméjű. Érzelmileg kissé színtelen, ideges reakciókra hajlamos.

Vélemény Enyhe fokú gyengeelméjűsége és személyisége mellett is beszámítható. Elmebetegség színlelése nem áll fenn, de személyiségéből adódóan időnként manipulatív megnyilvánulások jellemzik.

Ismételt vizsgálata bíróság kérésére Újabb orvosi adatok: - 10 évesen MAWGYI IQ=69. - dg (pszichiátriai gondozó): poszttraumás stressz zavar, határeseti intellektus. (cselekmény előtt)

Pszichiátriai osztályon történő megfigyelés Utóbbi hetekben feszült. Gyakori éjszakai ágybavizelés. Felfogása kissé nehezített. Anxiózus. Tesztvizsgálattal nem működik együtt. Dg.: Közepes mentális retardáció. Gondnokság alá helyezés javasolt. (1 évvel a cselekmény után).

Elmeszakértői vélemény Enyhe fokban gyengeelméjű. Korábbi adatok nem utalnak imbecillitásra. Eredeti szakvéleményünket fenntartjuk. Beszámítható.

Gondnoksági ügyben készült szakértői vélemény Enyhe fokban gyengeelméjű. Tüneteit súlyosbító magatartás, védekezési stratégia Gondnokság alá helyezés nem szükséges.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!