Etika és deontológia a pedagógusi szakmában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Etikai Kódex.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
Tanévnyitó értekezlet
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Értékelés a pedagógiában
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Dr. Barkó Endre: A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MAI HELYZETE ÉS TUDOMÁNYELMÉLETI HÁTTERE.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
A középkori filozófia főbb kérdései
Szociális tanulás formái
Ápolásetika.
Etika Vajas Katalin.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Reklám etika.
Református Montessori Iskola bemutatása. Iskolánk története alapítás éve: alapítás éve: - óvoda: óvoda: iskola: iskola: 2000 alapítás.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi portálok használata
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
A PEDAGÓGIA ALPJAI.
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
ELŐZMÉNYEK Év Szakmai Napjai. Első félév Korrekciós csoport 10. csoport 6. csoport 5. csoport 4. csoport.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Pedagógus etikai kódex I. rész A pedagógus-pedagógus viszony Kincsesbánya, Készítette: Keszte Jánosné.
A kerekasztal résztvevői
Pedagógia – pszichológia
A deviancia értelmezési kerete
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Szülői értekezlet 5.B
Generációk és család.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
Reklám etika.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Etikai kérdések tanítása a hittanórán
A kutatás etikai vonatkozásai
Esély a szülőknek, lehetőség
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Etika és deontológia a pedagógusi szakmában Babes-bolyai tudományegyetem Pszichológia és neveléstudományok kar 20011/2012 2. FÉLÉV

Etika Görög eredetű szó. Ethosz szóból eredeztethető, jelentése: szokás, hagyomány, illem. Filozófiai tudományág Az etikát az esztétikával együtt gyakorlati filozófiának nevezzük

Etika Deontológia etika: a kötelesség szóból ered. Az erkölcsös cselekvés kritériuma a kötelességek teljesítése. A kötelesség forrása lehet egy külső tényező (pl.Isten) vagy egy belső kényszer (pl. lelkiismeret).

A jog és az erkölcs kapcsolata külső szabályozás korlátoz, tilt közli mit szabad, mit nem szabad tenni, szélsőségeket figyel írásban szabályoz törvényerőre emelkedik, ellenőriz, büntet egy társadalomban egyfajta jog létezik belső késztetés nem kényszer a kívánatos viselkedést határozza meg általában nem írásos formában jelenik meg elmarasztal egy társadalomban többféle erkölcsi norma létezik, pl?

Konkrét etika „Mi az erkölcsös?” – kérdésre ad választ. Normatív oldalról közelíti meg a problémát, azaz azt vizsgálja, mit tart erkölcsösnek. Változó a történelemben, a kultúrában, azaz korhoz, embercsoporthoz kötődik, pl?

pl. reklámetika, gazdasági etika, orvosi-, gyógyszerészi etika, stb. Szaketika pl. reklámetika, gazdasági etika, orvosi-, gyógyszerészi etika, stb. Az általános etikára épülnek. Ott alakul ki, ahol az erkölcsnek kiemelkedő szerepe van.

Etikai kódexek A kódex jogra épülő, írásos erkölcsi normagyűjtemény. Szerepe meghatározni a szakmát művelő jogait és kötelességeit. Etikai bizottságok, szakmai kamarák írják.

A „GONDOSKODÓ” TANÍTÓNŐ Történet¹: Szülői értekezlet másnapján a tanítás befejeztével a tanítónő sorba állítja a gyerekeket, majd indulás előtt hirtelen jó hangosan így szól: - „Tomika, gyere ki a sorból! Hadd nézzem meg a nadrágodat, ma is bepisiltél?” Az osztályterem csúfolódásba kezd. Tomi ettől kezdve reggelente hangos sírással jelenti ki, hogy nem akar többé iskolába menni. A problémát a szülők úgy orvosolják, hogy egy hónap múlva új iskolába iratják át a kisfiút. 1 Hoffmann Rózsa (szerk.), Szakmai etikai kódex, NT, 2003, Bp., 129 old.

HELYETTESÍTÉS UTÁN Történet²: Klári néni felépült hosszas betegségéből. A betegsége utáni első óra elején lapozgatni kezdi a naplót, majd megkérdezi: - Ki helyettesített, amíg nem voltam itt? A gyerekek sorolták a helyettesítő tanárok nevét. -Marika néni is? -Bizony. És feleltünk is versmondásból, és mindenki jó jegyet kapott. -Felejtsétek el. Nálam hangsúlyozni kell! Ezeket a jegyeket nem számítom be a félévi osztályzatokba. 2 Hoffmann Rózsa (szerk.), Szakmai etikai kódex, NT, 2003, Bp., 132 old.

Van-e igény szakmai etikai kódexre pedagógusok számára?

??? Miért fontos, indokolt?

??? Miért nincs pedagógusok számára szakmai etikai kódex? (Szemben az orvosokkal, ügyvédekkel, stb.)

??? Hogyan építhetőek be a több ezer éves erkölcsi fogalmak a kor posztmodern, pluralista értékekkel rendelkező, minőségközpontú oktatási rendszerekbe?

Ki állítsa össze? Oktatásügyi Minisztérium/Tanfelügyelőség/Önkormányzat/Pedagógus szövetség/Iskola – etikai bizottság

Mi a következménye annak, ha nem tartják be az etikai szabályokat? ??? Mi a következménye annak, ha nem tartják be az etikai szabályokat?

Szakmai etikai kódex felépítése/tartalma Pedagógus személyiségével, munkavégzésével, pályával kapcsolatos etikai normák A nevelő-oktató munka etikai normái Gyermekekkel való kapcsolat etikai normái A szülőkkel való kapcsolat etikai normái A pedagógus szakmai kapcsolatainak normái További szakmai etikai normák

Szakmai etikai kódex tartalma A pedagógusok elvárásai Képzés és továbbképzés A pedagógus helye a társadalomban A pedagóguspálya A pedagógus kapcsolatai A pedagógus munkájának ellenőrzése A pedagógus munka- és életkörülményei A pedagógusok jogai és kötelezettségei