A lélektan fogalma, szerepe világunkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Manipuláció helyett szolgálat a társkapcsolatban
A szeretet himnusz értelmezése
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
A házasság még nem a mennyország
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
A humanizmus pedagógiai és lelkigondozói szemlélete Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell.
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Az „ösztönlény” nevelése és lelkigondozása
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Mivel foglalkozik a pszichológia?
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Behaviorizmus (előzmények)
Alfred Adler individuálpszichológiája
Isten misztériumának előzetes kérdése
Fenomenológiai megközelítés
A modern világirodalom
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
A konstruktivista pedagógia alapjai
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Folyamodjatok az Úrhoz,
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
A boldogság is kegyelemből fakad
Pedagógiai személyiségértelmezések
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Készítette: Jon A. Palmer
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
A Biblia tanítása a gyermekekről (2.) Máté 18, 1-14 © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Pszichológiai Ismeretek
Rogers után – új felismerések a személyközpontú irányzatban
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az Élet Igéje augusztus.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az Élet Igéje szeptember.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Személyes életvitel. III. A helyes életvezetés elméleti alapjai. 7. Értelmesen ápold magad Az egészséges életvitelhez hozzátarozik önmagunknak, a testünknek,
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A fizika mint természettudomány
Fenomenológiai megközelítés
Törvény alatti állapot:
Miért olyan fontos a hit?
Felszólító igék Máté evangéliumában
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Hogyan legyen több tartalom?
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A) Jézus Krisztus személye
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

A lélektan fogalma, szerepe világunkban Világi pszichológia, keresztény pszichológia

Modern lélektan A modern lélektan változatos,sokszínű, de lényegüknél fogva különböző megközelítések léteznek benne, párhuzamosan Még a lélektan alapvető céljaiban sincs egyetértés Különböző lélektani iskolák vannak A pszichológia sok más tudományággal határos (biológia, genetika, irodalomtud.) A tudományos lélektan fogalmai gyakran érthetetlenek a laikus gondolkodás számára

A modern lélektan céljai Egyes irányzatok a pszichológián belül a tudatos lelki folyamatok megértését tekintik feladatuknak Mások számára a megértendő lelki magába foglal nem tudatos folyamatokat is Más irányzatok mellékesnek tekintik a lelki jelenségeket, a viselkedés megértésén keresztül vélik elérni kutatásuk célját (viselkedéstudomány)

Modern lélektan A különböző lélektani iskolák nem mindig ugyanazokat a fogalmakat alkalmazzák, eltér a módszertanuk A lélektani elméletek közül kiemelkedik Sigmund Freud pszichoanalitikus személyiség- és fejlődéselmélete A XX. századi lélektan egyik meghatározó iskolája a viselkedés-lélektan (behaviorizmus), ennek egyik radikális formája még a lelkinek tekintett folyamatokra utaló kifejezéseket is igyekszik kiiktatni a lélektanból

Hogyan gondolkodik a keresztény lélektan az emberről?

A keresztény emberkép „Így is van megírva: lett az első ember, Ádám élő lélekké, az utolsó Ádám megelevenítő szellemmé” (I.Kor. 15:45) Megtanít szétválasztani magunkban a mulandót attól, ami örökkévaló Nem tagadja jelenlegi testét és pszichéjét, de életének igazi területe a pneuma, amit a Biblia szívnek nevez Amennyiben a földhöz kötődik, annyiban test, amennyiben érzi belső világát, annyiban psziché, és amennyiben nyitott a személyes Istenre, annyiban halhatatlan személy, pneuma

Keresztény pszichológia Mi a sajátos, amit a keresztény pszichológia nyújthat? Van egy állandó emberképe Ugyanakkor jövőképet ad és személye fejlődésének (person) célját megmutatja: a tökéletességet. Jézus egyéniségét (individualitását), ahogy ez meg van írva: „Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes” (Máté 5:48)

Ad-e a Biblia támpontokat a pszichológiának? A Biblia nem természettudományos könyv és nem pszichológia-tankönyv, hanem isteni kijelentés, amelyen a keresztény hit nyugszik A Biblia azt tanítja, ami a pszichológiából eleve hiányzik A pszichológia önmagában nem tartalmazhat etikai iránymutatást A jó értelmű pszichológia segít megérteni az embert, megtalálni a segítségnyújtás módját, de az etikai elvek az ember értékrendjéből származnak

Változások a pszichoterápiában Az új irányzatok közül a gyógyításban ki kell emelni a pszichológus helyzeti hatalmát használó módszereken (pszichoanalízis, viselkedésterápiák) túlmutató, a New Age („Új Kor”) által népszerűsített személyközpontú megközelítéseket A személyközpontú megközelítés emberismereti tudás: a terápia középpontjában a kliens és annak belső világa áll.

Mi a kliensközpontú terápia? (Rogers, 1988):”Egy állandóan fejlődő létezési mód az emberekkel, amely elősegíti azok egészséges változását és növekedését”, hirdeti az elmélet atyja. Központi feltevése az, hogy minden egyén önmagán belül olyan kimeríthetetlen erőforrásokkal rendelkezik, melyek révén megértheti önmagát, konstruktívan megváltoztathatja létezési módját és viselkedését.

Hogyan mutatkozik meg a keresztény lélektan a gyakorlatban? Keresztény lélektan ott van, ahol keresztény az ember A humanista pszichoterápia túlzása abban áll, hogy minden korlátot fölszakít, abból kiindulva, hogy az ember eleve jó, csak a társadalom teszi tönkre A keresztény ember azonban nem az ember jóságában, hanem az irgalmas Istenben hisz, Jézus Krisztus által A keresztény emberek közös jellemzője, hogy értékrendjük bibliai értékrend és személyiségükkel hatnak

Egyén, pár, családterápia Más a bibliai házasság-gondozás, mint a pszichológiai alapra épített házasságterápia Az értékrend változik meg, ha valaki igent mond az evangéliumra Az értékrendem határozza meg döntéseimet és az életvezetésemet Amit a Biblia szívnek nevez, az nem érzelemközpont, hanem az értékrendünk centruma

Összefoglalva a keresztény pszichológia értékrendje „Ami nékem nyereség volt, azt kárnak és szemétnek ítéltem Krisztus ismeretének páratlan nagyságáért” A megtérés túl van a pszichológia határain A kérdés mindig ugyanaz: ki van a középpontban? Köszönöm a figyelmet