Kompetencia alapú oktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Könyvtárhasználati verseny
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Megértési értelmezési folyamatok
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A munka világával kapcsolatos tudás
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Az egyéni fejlesztési terv
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Projektmunka.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A kerettantervek fejlesztése
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A történelmi tanulás sajátosságai
Kompetencia alapú idegen nyelvi
A kompetencia alapú oktatásról
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Érettségi esszék középszinten
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
Szülői értekezlet
DARUS a gyermekekért.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Informatika munkaközösség
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

Kompetencia alapú oktatás Történelem tantárgy

A részletes vizsgakövetelmény bevezetője az alábbi célkitűzéseket fogalmazta meg: ·  Korszerű történelmi műveltséggel ma az rendelkezik, aki gazdag és sokrétű ismeret­anyag birtokában van, gondolatait képes mind szóban, mind írásban árnyaltan kife­jez­ni, szemléletét a nyitottság, a problémaérzékenység jellemzi, aki ugyanakkor tisz­tában van a múlt rekonstruálásának objektív és szubjektív korlátaival. ·  A középiskolai történelemtanítás akkor tekinthető eredményesnek, ha a tartalmak elsa­já­tí­tásával párhuzamosan megtörténik a történelmi megismeréshez szükséges kész­sé­gek kialakítása.   Az általános vizsgakövetelményekben megfogalmazottak szerint a történelem érettségi  vizsga azt hivatott mérni, hogy „a vizsgázó ·  rendelkezik-e a történeti gondolkodás kialakulásához szükséges alapokkal, ·  birtokában van-e az alapvető történelmi tényeknek, ·  tudja-e használni a történelmi fogalmakat, a szaknyelvet, ·  képes-e ismereteit szóban és írásban előadni, ·  elsajátította-e azokat a képességeket és ismereteket, amelyekkel a történelmi ese­mé­nye­ket és jelenségeket értelmezni tudja, ·  képes-e a történelmi forrásokat – legyenek akár eredeti, akár a múltról szóló feldol­go­zá­sok – elemezni és értelmezni; a múlt emberének életét reálisan elképzelni, ·   tudja-e értelmezni a jelenkor társadalmi jelenségeit, ·  képes-e az érvekkel alátámasztott, árnyalt és tényszerű történelmi értékeléseket előny­ben részesíteni a leegyszerűsítő véleményekkel szemben.”

A történelem tantárgy helyzete Kötelező érettségi tantárgy Érettségi feladattípusok: Írásban: - Rövid választ igénylő tesztfeladatok (12) Összefüggő, magyarázatokkal ellátott esszé fogalmazások (2+1) Szóban: 1 húzott téma önálló kifejtése, bemutatása

Az ismeretátadás, a képességfejlesztés és a normaközvetítés „hármasának” belső egyensúlya meghatározó legyen a képességjellegű követelmények (kompetenciák) szerepe a taní­tási folyamatban és a vizsgán, érvényesülhessen a nevelési-oktatási folyamatban a nemzeti és európai azonosság­tudat, a humanista és de­mok­ra­tikus értékrend, az eseménytörténeti ismeretek mellett több figyelmet kapjanak a társadalmi, gazdasági és kulturális folyamatok, illetve azok a tartalmak, amelyek az egyes korszakok komp­lex, életszerű bemutatásához szükségesek, nagyobb súllyal szerepeljenek azok a konkrét történelmi tartalmak és elemzési szem­pon­tok, amelyek a jelen világának megértéséhez szükségesek, illetve kedvező megvalósítási feltételeket biztosítson – a központi igényeken túl – a helyi szakmai önállóságból adódó lehetőségeknek.

A képességjellegű követelmények (kompetenciák) nyelvi kultúra, kommunikáció, értő olvasás, érvelés, szövegalkotás, információk kezelése, probléma-felismerés, problémamegoldó gondolkodás, logikai kapcsolatok felismerése, modellalkotás, önkifejező képesség, széles körű alkalmazási képességek.  

Értékelések szempontjai Tájékozódás térben és időben Szaknyelv alkalmazása Feladatmegértése Források használata Eseményeket alakító tényezők feltárása Nyelvhelyesség, megszerkesztettség

A konkrét tartalmak, lexikális ismeretek csökkentése   „A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető évszámok, személyek, topográfiai ada­tok és fogalmak megegyeznek az alap- és középfokú történelem kerettantervek évszá­mok­ra, személyekre, topográfiai adataira és fogalmaira vonatkozó – az adott témakörhöz rendel­hető – tantárgyi követelményeivel. Az emelt szintű érettségi vizsga egyszerű, rövid választ igénylő feladatainak megol­dá­sá­hoz szükséges részletes követelményeket a történelem kerettanterveknek az évszámokra, sze­mé­lyekre, topográfiára és fogalmakra vonatkozó részei tartalmazzák. Az emelt szintű érettségi vizsga írásbeli részének szöveges (kifejtendő) feladatai és szó­beli tételei megoldásához szükséges nevek, fogalmak stb. körét a kerettantervek és a vizsga­kö­ve­telmények az adott témaköröknél példák segítségével jelzik.”

Órakeretek Heti óraszámok 9-10- 11.évfolyamokon 2 óra/hét = 74 óra/év 12. évfolyamon 3 óra/hét = 96 óra /év Nincs csoportbontás: 32 - 42 fő/ osztály

Érintett osztályok történelem tantárgyból 9.Éger, 9.Fagyal és 10.D Kompetenciaalapú oktatás: történelem tantárgyból 9.Éger, 9.Fagyal és 10.D szakközépiskolai osztályokban Bemeneti mérés eredményei: Fővárosi átlaggal megegyező eredmények Fejlesztendő terület a lexikai tudás Emlékszik még Ön a Blagovesenyszkij Székesegyházra?

Kompetencia-alapú oktatásban rejlő lehetőségek, adottságok a történelem tantárgy számára Csoportbontások 18-20 fő/csoport Tantárgyi koncentrációk Önálló munka Gyakorlás

Módszertani lehetőségek Internet - könyvtárhasználat, mint forrás Csoportmunka / önálló munka – tanulók érdeklődése, képességei alapján Differenciált feladatkiosztás Órai kutatómunkák – mozaik tanulás Közös megbeszélés

Tömbösített órák adottságai múzeumlátogatás, filmvetítés, élő helyszínek

Kompetenciák fejlesztése Olvasás, szövegértés Fogalommagyarázat Ábra-, képelemzés Órai tanulás – rövid távú memória Önálló véleményalkotás: érvelés PowerPoint bemutatók készítése – elsajátított ismeretek bemutatása

Mózes sosem tudott horgászni:D

Technikai vagy kulturális szakadék? „Ki gépen száll fölébe…” – akinek van otthon számítógépe: Az használja is bátran: profi a stratégiai játékokban, letöltésekben, információ-halászatban, netes kommunikációban. (Nagy-Britannia: net-generáció 800 szó!!!) A megszerzett adatok megformázása, megjelenítése az informatikai tudás (órák) számától függ (10.D órai Pp készítése – 9.Fagyal otthoni Pp vállalásai) Ha nincs otthon internet-előfizetés vagy gép sincs… - nem lehet megtanulni zongorázni zongora nélkül A Net használatának is megvan a maga sajátos logikája

Milyen az Ön Hófehérkéje? Olvasott szöveg Fantázia Szókincs

Hátrányai – a termek Kisebb csoport – kisebb terem- IKTs órát nem vagy csak nehézségek árán lehet tartani Nem lehet benne mozgatni a diákokat

Hátrányok – a gyerek feje Tanulók befogadó-képessége korlátozott: fáradtság a nap végére Sok a megtanulandó tananyag 3-4 lecke/3 hét

Tananyag – Idő - Memória Otthoni tanulás: rapszódikus Nincs „rendszeres” számonkérés, Nincs folyamatos tanulás A hosszú távú memória gyorsan kopik

Összegzés Egyéni fejlesztés lehetősége Személyre szabott feladatok Kevesebb fegyelmezési probléma

Javaslatok jövő tanévre Kompetenciára alkalmas termek kijelölése és elérhető 2 IKTs doboz 2+4 vagy 3+4 órabontás (pl: 2 magyar + 4 történelem majd fordítva), változatosabb lenne a diák napja Terepmunka/ múzeumlátogatás továbbra is megoldható lenne.