V ESZÉLYES - E EZ A VILÁG ? A CSALÁD LEHETŐSÉGEI A GYEREKEK BIZTONSÁGOS FEJLŐDÉSÉBEN. Tölgyesi Klára Pécel, PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola 2013.04.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Világnagy iskola Tanulás túl a csengőhatáron
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Kell a gyereknek a korlát!?
Közösségi oldalak használata
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Mit csinálsz a szobádban
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Az ütközések fejlesztő ereje -
Pénzkérdés… A zsebpénztől a felelős gazdálkodásig.
Biztonságosabb Internet
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
TÉNYLEG CSAK EZ MOTÍVÁL?
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Közösségi oldalak használata
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Szülői feladatok és eszközök a mai internetes és mobil fenyegetések világában Rakoncza Zsolt Norton lakossági és kisvállalati üzletágvezető.
Digitális világ – interaktív táblán
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely
Az ütközések fejlesztő ereje -
Mit tartunk ma normális családnak?
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Előadás és tréning.  Túl kevés a jóból ( szükségletek toxikus be nem töltése és nem a szülői tökéletlenség )  Túl sok a rosszból ( kritikusság, elutasítás,
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
P EDAGÓGUSOK LELKI EGÉSZSÉGVÉDELME. A SEGÍTŐ MENTÁLHIGIÉNÉJE Szerző István december 08.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
Iskolai erőszak és a büntetőjog Gyurkó Szilvia Országos Kriminológiai Intézet október 28. Budapest.
Nemzeti Köznevelési Portál
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
Esély a szülőknek, lehetőség
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

V ESZÉLYES - E EZ A VILÁG ? A CSALÁD LEHETŐSÉGEI A GYEREKEK BIZTONSÁGOS FEJLŐDÉSÉBEN. Tölgyesi Klára Pécel, PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola Szül ő Suli 9. Pályázati azonosító: CSP-KÖZG

Veszélyek a nagyvilágban Csábító, valamiben „jobbat” ígérő szerek, események A külső felerősödése a belsővel szemben, „add el a külsőd” hullám (én-kép problémák) A belső feszültségek levezetői (indulatáttétel) áldozatokat követelnek Az értékek leamortizálódása a világháló és egyéb médiák segítségével Túl sok feldolgozhatatlan információ, inger Rengeteg egészségtelen, kemikáliákkal szennyezett táplálék

Veszélyek az iskolában Ld. Család Pedagógusok oldaláról – Tannyelvi diszkrimináció – Verbális erőszak – A problémás viselkedés félreértelmezése (tünet vagy zavaró viselkedés) – Kirekesztés (+, -) – Észrevétlen maradó, súlyos problémákkal küzdő gyerekek

Veszélyek az iskolában A gyerekek (kortárscsoport) oldaláról: – A személyiségi jogokkal való súlyos visszaélések (pl. fotók, videók mutogatása, világhálóra helyezése) – Kirekesztés – Megbélyegzés – Testi, lelki bántalmazás – Az elfogadás súlyos feltételei (beveszünk a csapatba, ha…) – A csendesek figyelmen kívül maradása

Lehetőségek a veszélyekben A gyerekek számára: – Az egyéni érdekérvényesítés megerősítése – Esély arra, hogy valaki érzékeny lesz a problémára és segít – A következő, új intézményben tudatosabb választás, a problémára válasz keresés – Viselkedéskontroll – Alkalmazkodás – Karakterizálódás (oda szívesen tartozom, oda semmiképpen)

Lehetőségek A szülők számára: – A nehéz helyzetek tanítanak, innovációra kényszerítenek – Szemléletváltás, tréningek, új kommunikációs készségek, stratégiák tanulásának igénye fogalmazódik meg – A személyes határok határozottabb védelme a rendszer minden szintjén – Megújulás lehetősége – Kikényszerített „magánidő”

Internet / Dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa / Az internetes támadásokkal kapcsolatban: leggyakoribb veszélyforrások közé sorolható a személyes adatok megosztása idegenekkel, ez az online szolgáltatásokat használó tizenévesek legalább a felét érinti. A listában második az online pornográf tartalmakkal való találkozás, hozzávetőlegesen tízből négy tinédzser már járt ilyen oldalon Erőszakos vagy gyűlöletkeltő tartalmak Az online bántalmazás vagy zaklatás, 5-6 tinédzserből egy átélt már ilyet Az online megismert személlyel való offline találkozás az utolsó a kockázati sorban.

Mit tehetünk? Tudja meg, gyermekei mit tesznek az interneten, illetve hogy mi érdekli őket- Észlelje a lehetséges veszélyeket, mielőtt valós problémává válnak! - Ellenőrizze, milyen tartalmakat keres fel gyermeke, kikkel beszélget és milyen információkat oszt meg magáról a világhálón. A gyermekek kíváncsisága elől olykor javasolt bizonyos weboldalakat letiltani. - Ossza be gyermekei számítógépezéssel töltött idejét! - Állítson fel időkorlátokat gyermeke számára, hogy a számítógépezés ne váljon függősségé. Adott órákra vagy akár napokra is korlátozhatja a számítógépet. - Mutasson gyermekének készségfejlesztő, érdekes tartalmakat! - Az internetet nem szabad szükséges rossznak felfogni, ismertesse meg gyermekét olyan oldalakkal, ahol gyermeke játszva tanulhat. Az Egyszervolt.hu például Magyarország legismertebb és leglátogatottabb gyermekportálja, több mint félmillió egyedi látogatóval havonta, 2011 elnyerte a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom díjat. - Használjon megfelelő biztonsági eszközt számítógépén! Számos olyan alkalmazás van - például a Norton Online Family ingyenes szolgáltatása - amelyekkel beállíthatja, hogy gyermeke mennyi időt tölthet számítógépe előtt, megfigyelheti milyen közösségi tartalmakat keres fel és, hogy kivel cseveg. Ezenkívül letilthatja gyermeke hozzáférését bizonyos webtartalmakhoz.Egyszervolt.huNorton Online Family

A család lehetőségei Látni és láttatni a lehetőségeket! Üzenni, hogy szép a VILÁG! Kinyitni a gyerek szemét a világ izgalmas, felfedezésre váró területeire! Tájékozódni a veszélyekről és informálni a gyerekeket! (Nem megterhelő módon!) Megérteni a gyerek saját félelmeit és tiszteletben tartani azokat! Szükséges esetén átkeretezni!

Köszönöm a figyelmet!

Tréning időpont: vagy

Új kollégák

Barátkozzon meg új feladatávalBarátkozzon meg új feladatával 1 Fedezze fel új környezetétFedezze fel új környezetét 2 Ismerkedjen meg új munkatársaivalIsmerkedjen meg új munkatársaival 3 A mai témák áttekintése

Tanulási célkitűzések Technológia Eljárás Irányelvek Előnyök

Ú J MUNKA

Új munka A technológia tanulási görbéje

Ki kicsoda VezetőElérhetőségi adatok

Munkaórák száma Projektek, amelyekben részt vesz Megismerés A profizmus elérése Törekedés a profizmusra Váljon tapasztalttá

A legjobb munka végzése Otthonról végzett munka A telephelytől távol végzett munka Technológiai követelmények

Esettanulmány Tibor – Az első napja – Elkövetett hibák – Elért sikerek – A történet tanulsága

Vita Mit tanulhatunk Tibortól Gyakorlati tanácsok Erőforrások

Összefoglalás A feladatok meghatározása – Mind technológiai, mind személyes téren Fogalmazzon meg realisztikus elvárást – Senki nem lesz profi egy nap alatt A célt tartsa szem előtt – Tanácsadói programok

Erőforrások Ezen bemutató és a kapcsolódó források helye:

K ÉRDÉSEK ?

F ÜGGELÉK