Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Advertisements

Ligeti Miklós A Transparency International Magyarország jogi igazgatója.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
„Hidak” Párbeszédfórum United Way Magyarország Munkahelyi adománygyűjtő kampány október 6.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG INDEX: Pénzosztók és Adományozók figyelmébe Előadó: Dr. Hegyesi Gábor.
Büntetés-végrehajtási
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Adatvédelmi fogalmak.
Közérdekű adatok nyilvánossága
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
E-portfolió szerepe a menedzsmentben Dr Dombovári Ella-Sójáné Dux Ágnes Gödöllő június 25.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
1 Ide kerülhet az előadás címe Átláthatóság a gyakorlatban Transparency International - Átláccó Fesztivál A38 hajó december 7.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Jogesetmegoldás. Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Atlatszo.hu médiaajánlat. Az Átlátszóról Az Átlátszó a közélet tisztaságáért küzdő pártfüggetlen civil szervezet. Küldetésünk, hogy az állam a magyar.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A szaktanácsadás támogatása között
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Az adatvédelem szabályozása
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Vállalati futócsapatok a Jó Ügyekért Cseh Balázs Civil Iránytű Alapítvány
NCA Nyugat-dunántúli Regionális Kollégiuma „Így látják a kollégiumok elnökei…” A Nemzeti Civil Alapprogram öt éve a Nyugat-dunántúli Regionális Kollégium.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
A(z) xy szervezet (a társadalmi vállalkozást bemutató ppt)
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Előadás másolata:

Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben. Közérdekű bejelentéseket fogad, közérdekű adatokat igényel és publikál, oknyomozó riportokat készít, és ha szükséges bírósághoz is fordul a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében. A nyilvánosság elé tárja tényfeltáró munkája eredményeit, és a nagyközönség bevonásával átláthatósági kampányokat szervez.

Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ azért jött létre, hogy elősegítse a közönség informált döntéshozatalhoz fűződő jogának érvényesülését, a közérdekű adatok nyilvánoságát, valamint segítse és védje azokat a közérdekű bejelentőket, akik a nyilvánossághoz kívánnak fordulni valamiféle visszásság, korrupciós ügy vagy hatalmi visszaélés leleplezése céljából, de nem tudnak közvetlenül a sajtóhoz fordulni, vagy már megtették, de nem lett eredménye.

Az atlatszo.hu a sajtószabadság és az átlátható közélet mellett elkötelezett magyar újságírók, informatikusok, jogászok és segítőik informális csoportja, akik kellő jártassággal rendelkeznek az ilyen típusú ügyek feldolgozásában és tálalásában.

Elsősorban olyan történeteket és dokumentumokat szeretnének közölni, amelyek közérdekűek, és a magyar jog szerint is közérdekű adatnak minősülnek. Ilyenek például az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint egyéb közfeladatot ellátó szervezetre vagy személyekre vonaktozó adatok, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, az állami vagy önkormányzati tulajdonú vállalatok gazdálkodására, a közpénzek felhasználására vonatkozó adatok, például szerződések – minden, ami a törvény szerint közérdekből nyilvános, valamilyen magánérdekből mégis titkolják. A céluk az, hogy a jelentős ügyeknek minél nagyobb legyen a sajtóvisszhangja és a politikai hatása.

Az atlatszo.hu létrejöttét a WikiLeaks története és eredményei inspirálták, ők is olyan történeteket szeretnének publikálni, amelyek közérdekű információkat tartalmaznak, mégis el vannak zárva a nyilvánosság elől valamilyen okból. Eltitkolt vagy cenzúrázott dokumentumokat (akár kép-, vagy hangfelvételeket is) várnak, amelyek politikai, gazdasági, vagy történelmi jelentőséggel bírnak, de nem közlünk pletykákat, véleményeket, vagy másutt már nyilvánosságra került információkat. Az atlatszo.hu elsősorban a Magyarországot érintő ügyekben aktív, de nem zárkóznak el más országokat érintő anyagok közlésétől sem.

Az atlatszo.hu működésének első két éve lenyűgöző és bátorító tapasztalatokkal gazdagított mindannyiunkat. Havi kétszázezer egyedi látogató, huszonötezer rajongó, több mint ezer adatigénylés, több tucat sikeres per eddigi tevékenységünk hevenyészett mérlege. Mindez nem repült be sült galambként az ablakon: az atlatszo.hu munkatársai és önkéntesei nap mint nap keményen megdolgoznak a sikerekért. Nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem Puch Laci bácsi vagy Simicska Lajos bácsi fizeti a számláinkat: támogatási elveink kizárják az állami vagy politikai megrendeléseket, ezért szólhatunk bármilyen témáról szabadon. Nagy szükségünk van viszont közönségünk adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzéseire. A legkisebb összeg is számít, hiszen a watchdog szervezetek számára szóbajöhető, jelentős támogatási lehetőségekkel gazdálkodó intézményi támogatók egyebek mellett a támogató magánszemélyek számán mérik le egy-egy projekt társadalmi sikerét, és annak függvényében ítélhetnek meg számukra további forrásokat.atlatszo.hu