Éntudat – identitástudat - énkép

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tiziano III. Pál kuzinok körében DPI-Csepeli-1 ppp dkm Tiziano más kép.
Advertisements

Identitás és élettörténet
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A fogyasztói magatartás
Szocializáció Fogalmak:
Énfunkciók A személyiségnek, mint önszabályozó
Kognitív megközelítések
interperszonális személyiség-koncepciója
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
MOTIVÁCIÓ.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A lehetséges énképek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kontinuitás és változás
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
CARL ROGERS
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
A pszichikumról általában
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Pedagógiai személyiségértelmezések
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Miért nem valóságos az idő?
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
Mindennapi veszteségeink
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Speciális gyermekvédelem
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Értékek.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Szociális segítő a kollégiumokban
Előadás másolata:

Éntudat – identitástudat - énkép Mit tudunk – mit vélünk tudni magunkról?

Társas összehasonlítás viselkedés a Mások reakciója Gondolat, érzelem Társas összehasonlítás Több tudás Eltérő ambíciók hozzáférhetőség Szelektív emlékezet ambíciók kulcsvonások énfogalom Információk másokkal összehasonlítva, önmagunkról; integráció; énkép

Összehasonlítás másokkal tapasztalatok Összehasonlítás másokkal Énvezérlőkkel öh. önértékelés Énvédő torzításokon átszűrjük / nem az információt gondolat érzelem viselkedés

Az énkép típusai Neisser: Ökológiai én: a fizikai környezethez viszonyított, arra vonatkoztatott, azaz: (vizuális és kinesztéziás benyomások alapján) észlelt én Személyközi én: a személyek közötti kapcsolat, az ott kapott visszajelzések alapján alakul ki. Emóciós és kommunikációs alapjai vannak. Kiterjesztett én: a személyes múltbeli tapasztalatok és a jövőre vonatkozó anticipációk (később bekövetkező dolgok, események, szükségletek stb. előrevetítése, tudatos számításba vétele).

Az énkép típusai Személyes én: annak tudata, hogy az, ami „a fejemben van” csak az enyém; egyéni módon élem meg. (Csak én tudhatom, mit, miért teszek) Konceptuális én: előfeltevések rendszeréből kialakuló én-fogalom (pl.: szociális szerepek és hovatartozás, motívumok, értékek, attitűdök). területei: fizikai test (külső jellemzők, belső működés) személyközi érintkezések (kikkel, mikor, hányszor találkozunk, hogyan vélekednek rólunk) mit tettünk és mit fogunk tenni (miért; hogyan); gondolataink és érzelmeink jelentése (mi a vélekedésünk alapja; milyen érzelmi állapotaink vannak, mik azok kiváltó okai…)

Az identitás rétegei Az identitás összetevőinek rétegei Személyes azonosság: saját létünk folyamatos létezésének élménye; annak élménye, hogy „én vagyok,aki vagyok”; ha megszakad, akkor ez patológiás következményekkel jár Helyzeti identitás: az interakciókban az én definiálása (Johari-ablak modellje – etnometodológia: hogyan tulajdonítanak az emberek értelmet mások szavainak és tetteinek a mindennapi élet, a társas érintkezés során.) Strukturális és történeti identitás: nem alakulhat ki másként, csak külső referenciákhoz képest (pl. nemzeti, kulturális, esztétikai identitás); a társadalmi struktúra külső /ajánló, tájékoztató/ kereteihez köti az én kialakulását

Az identitás értelmezési kereti Lane: Hogyan helyezi el saját személyiségét az ember egy adott társadalomban? Az identitás: konstruktum. A konstruálás menete: Hogyan válaszolja meg az alábbi kérdéseket: Kit és mit érdemes követni? (eszmék, elvek, értékek) Hogyan választ az idő – hely koncepciói között? (Jó helyre, jó időben születtem? Tetszik ez nekem?) Erikson: pszichoszociális identitás Az identitás keret: az „egyetemes” emberiség. Ebben keresi a személyiség a saját helyét, mint individuum. A problémamentes keresés eredménye: énintegritás; problémák estén: identitás-krízis.

Társadalmi identitás – Nemzeti identitás Társadalmi identitás: A ki vagyok én? Hová, kikhez tartozom? kérdések közül arra adja meg a választ, milyen földrajzi környezetben, milyen kultúrával bíró, milyen szociális csoporthoz tartozik a személyiség. Legfontosabb alkotóelemei: nemzeti és/vagy etnikai, vallási, nemi, világnézeti, generációs A nemzeti identitás alapja: önbesorolás (hová tartozónak érzem magam, mely szempont a legfontosabb számomra) – születés, lakóhely, állampolgárság, anyanyelv

Módszerek az identitás elemzéséhez Élettörténet (többféle, annak alapján, kinek, miért mutatjuk be magunkat!) életidő: kronológia életciklus: életkori szakaszokhoz kapcsolódó szociális szerepek, melyeket felvállaltunk életút: konkrét élettörténet – mindaz, amit átéltünk, s ahogy átéltük Taktikák: önigazolás (énvédő mechanizmusok); célszerű alkalmazkodás (válogatás az életesemények között); pozitív benyomás keltése (csak erős oldalunk bemutatása – problémás területek szépítése)

Identitás – problémák Az identitástudat komponensei változnak (életkor, aktuális élethelyzet, értékek)! Probléma: negatív identitás (csak azt tudom, mely értelmezési keretek mentén NEM azonosítom magam, de azt nem tudom, hová igen) „mimikri” (a serdülőkortól kezdve sem gondolom végig szándékosan, hol a helyem a világban, hová tartozom, mit akarok) A konkrét életcélok megfogalmazásához, az érett személyiség szintjének eléréséhez alapvetően szükséges az identitástudat!