Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés"— Előadás másolata:

1 Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Rokszin Mónika Pszichológus

2 Én= Self Az énfogalom felépítése: amit önmagunkról tudunk.
Koherens selfnek 2 összetevője van. Énfogalom Önértékelés Önmagunkról önmagunkkal való ismeret kapcs. érzelmeink.

3 Énkép A személy önmagáról kialakított mentális képe. Énséma A fontos és megkülönböztető személyiségjellemzők összessége

4 Önismeret Önismert Johari ablak Én i. Én n. Más i. Nyitott Vak Más n.
Rejtett szem. Sötét szem.

5 Önismeret forrásai Megfigyelt vis. köv.
Önmagunk véleményalkotásához, más reakcióit is felhasználjuk. Máshoz hasonlítjuk magunkat.

6 Önészlelési elmélet: BEM
Amikor a belső jelzések gyengék, v. kétértelműek, akkor nyílt vis. alapján vonunk le következtetéseket, tulajdonságainkra vonatkozóan. Önészlelés és motiváció: Intrinsic motiváció Extrinsic mot. azt teszzük amit akarunk, a vis. végrehajtása és nem amit kell Egy külső cél elérésének eszköze

7 Gondolatokból, érzésekből levont következtetések
Az ember csak akkor von le saját vis.-ből következtetéseket, ha a belső jelzések nem egyértelműek. Önmagunkra vonatkozó következtetésekben nagyobb szerepet játszik az érzelem, és gondolkodás, mint a vis.

8 Más szem. reakcióinak hatása:
Az énfogalom kialakításában más személyek is hozzájárulnak. Cooley reflektív én fogalma Kísérlet isk. csop. 1. rendesek 2. rendesebben kell vis. 3. semmit sem mondtak. Önbeteljesítő jóslat. Az elvárások befolyásolták a vis.

9 Társas összehasonlítás:
Önmagunkról kialakított érzelmeink, gondolataink gyakran abból származnak, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal. FESTINGER: az ember pontosan akarja magát értelmezni, ezért olyan személyekkel hasonlítja össze magát aki hasonlóak hozzá. Önjellemzés kicsiknél  olyat mond, ami megkülönbözteti a többitől

10 Önmegismerés Mások megism.?
Hasonlóan szerzünk infókat. Az emberek különbözőképpen magy. saját és más vis.  Saját vis.: helyzetnek, vagy ingernek tulajdonítjuk  Mások vis.: személyes jellemvonással magyarázzuk.

11 Önmagunkról való tudásunk sokkal több és változatosabb, mint másról való tudásunk.
Cselekvő-megfigyelő torzítás: Ha más vis.-nek vagyunk szemtanúi, a szem. kiemelkedik a háttérből, figyelem középpontjába kerül. személyes jellemvonás. Ha mi cselekszünk, kinézünk a világba, számunkra az inger emelkedik ki. vis.oka külső ok.

12 Többféle self Különböző self uralja az életünket.
Emberek különböznek a self számában és összetettségében. Self komplexitás= összetettség LINVIL Azoknak az énrészeknek a száma és sokfélesége, amelyeket az emberek a különböző helyzetekben, tevékenységekben és kapcsolatokban fejlesztenek ki.

13 Alacsony selfkomlexitás: kevés és hasonló self.
1 poz. v. neg. esemény jobban érinti az egész selfet. Magas selfkomlexitás: egymástól független selfrésszel bíró személy. A poz. v. neg. esemény csak kis mértékben befolyásolja az énfogalmat.

14 Önértékelés Az egyén önmagára vonatkozó poz. és neg. értékelések.
Az emberek többé-kevésbé elégedettek önmagukkal. Átlagon felülinek tartja magát, ha nem kialakul a depresszió. Önmegerősítés, pozitív jövőkép.

15 Énvédő torzítások Arra irányuló tendencia, hogy az énre vonatkozó információkat úgy gyűjtsük, hogy túlzottan pozitív értelmezéseket eredményezzen.

16 Önértékelés forrása: Saját tapasztalat : ha valakinek énjére vonatkozó tapasztalata poz magasabb önértékelés. Helyzet: olyan helyzeteket keresünk ahol kitűnhetünk. Kerüljük azt a helyzetet ami rosszul érint minket Emlékezet: könnyebb a közös munkának arra a részére emlékezni amit mi végeztünk. Ha valami kudarccal végződött nem hangsúlyozzuk a részünket. Poz. Dologra hamarabb emlékszünk mint negatívra (de kontextus, hangulat meghatározó)

17 Selfvezérlők: Azon személyes normák, aminek az elérésére törekszünk. HIGGINS 2 forrásból eredhetnek: Ideális én: amilyenek lenni szeretnénk Elvárható én: amilyennek lenni kellene. Selfdiszkerpancia-elmélet: az emberek önmagukat ˝belső ideális én˝ és ˝elvárt˝ normákhoz viszonyítva értékelik. Ha az aktuális és ideális között nagy különbség van akkor csalódottak vagyunk.

18 Énkifelyezés=önkifejezés
Éntudatosság Olyan állapot, amelyben fokozottan tudatában vagyunk az énünknek. Privát éntudatosság Saját belső állapotokra és érzésekre való odafigyelés. Énkifelyezés=önkifejezés Arra irányuló motiváció, hogy olyan viselkedéseket válasszunk, amik az énfogalmat kifejezik és tükrözik.

19 Megküzdési stratégiák
A selfet fenyegető események negatív következményeinek csökkentésére irányuló erőforrás. Megküzdési módok: 1. Érzelem központú: a.) Elkerülés b.) Elmenekülés 2. Problémaközpontú: a.) Újrakeretezés b.) Kifogások keresése c.) probléma közvetlen cáfolása

20 Megküzdési módok hatékonysága függ:
Fenyegetett személytől Fenyegetéstől Ellenőrizhetőségétől Ellenőrizhető fenyegetettséggel szemben problémaközpontú Ellenőrizhetetlen fenyegetettséggel szemben  érzelem központú. Érzelem központú: pillanatnyi fenyegetés csökken. Hosszútávu problémakezelést nem segíti Probléma központú: pillanatnyi fenyegetés nő Hosszútávu problémakezelést segíti


Letölteni ppt "Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések