N ő k az ötvenes években Készítette:Németh Adrienn KE ¼- es csoport andragógia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Az információs forradalom
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A várandós anyák segítése döntéseikben „Nyújts szárnyad árnyékában menedéket nekem” 17. Zsoltár.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
A család Tóth József.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
Család, családi munkamegosztás
Család, családi munkamegosztás
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Etikai alapelvek az ápolásban
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A nők családszervező szerepe Dr. Koós Ildikó. I. Társadalmi kép 1. Biblia - Bűnbeesésnői jogvesztés 2. Werbőczy Tripartitum (1946-ig) - születéstől való.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Segélyezési rendszer átalakítása
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Fogyasztói magatartás 2006
Mediátor képzés Kártérítés.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A Kormány családpolitikai elképzelései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A beiskolázás előkészítése
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Speciális gyermekvédelem
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Munkajogi ismeretek.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Megbecsülés az idős embereknek
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

N ő k az ötvenes években Készítette:Németh Adrienn KE ¼- es csoport andragógia

A csal á d A társadalmi koordináció egyik fő típusa Az emberek éltének és tevékenységének összehangolásában alapvető szerepet játszik Túléli a politikai-gazdasági rendszer drámai változásait A mindenkori politikai hatalom jellege, az uralkodó ideológia és a tulajdonviszonyok együttesen meghatározzák, befolyásolják a család szerepének, funkcióinak alakulását

Változások a családi életben A pártapparátus a magánszféra minden területére kiterjesztette hatalmát a családok mindennapjait, a gyermekvállalást is pártügynek tekintették A pártapparátus a magánszféra minden területére kiterjesztette hatalmát a családok mindennapjait, a gyermekvállalást is pártügynek tekintették Az extenzív iparosítás előtt a nők életének természetes közege a család volt. Főleg az apa, ill. a férj tekintélyelvű vezetése alatt álltak. Politikai és polgárjogi értelemben nem rendelkeztek a férfiakkal azonos jogokkal. Az extenzív iparosítás előtt a nők életének természetes közege a család volt. Főleg az apa, ill. a férj tekintélyelvű vezetése alatt álltak. Politikai és polgárjogi értelemben nem rendelkeztek a férfiakkal azonos jogokkal. A család a társadalom egyik legerősebb intézménye, a nők számára a legfontosabb intézmény volt. A család a társadalom egyik legerősebb intézménye, a nők számára a legfontosabb intézmény volt. Az alapvető gazdasági, társadalmi folyamatok azáltal, hogy megváltoztatták a nők társadalmi szerepeit egyúttal hatással voltak a családi kapcsolatok alakulására is. Az alapvető gazdasági, társadalmi folyamatok azáltal, hogy megváltoztatták a nők társadalmi szerepeit egyúttal hatással voltak a családi kapcsolatok alakulására is.

Családpolitika a pártdokumentumok és a propaganda tükrében A Rákosi rendszernek szüksége volt a családokra,mivel azoknak egy sor nem intézményesíthető feladatot kellett ellátniuk. A rendszer intézkedéseit úgy jelenítette meg,hogy azok ne tűnjenek családellenesnek. A Rákosi rendszernek szüksége volt a családokra,mivel azoknak egy sor nem intézményesíthető feladatot kellett ellátniuk. A rendszer intézkedéseit úgy jelenítette meg,hogy azok ne tűnjenek családellenesnek. A család védelmére mindig történik utalás, de a nők munkavégzésének,mint egyenlőségük szimbólumának hangsúlyozása aláásta a tradicionális női családi szerepek családösszetartó funkcióját. Az új Családjogi tv. már az alapelvekben hangsúlyozta, hogy a nők otthonon kívüli munkavégzése,függetlenségük alapja. A család védelmére mindig történik utalás, de a nők munkavégzésének,mint egyenlőségük szimbólumának hangsúlyozása aláásta a tradicionális női családi szerepek családösszetartó funkcióját. Az új Családjogi tv. már az alapelvekben hangsúlyozta, hogy a nők otthonon kívüli munkavégzése,függetlenségük alapja. Az ún. kétkeresős családmodell az 50-es évek elején kezdett kialakulni, az ok elsősorban a családok megfelelő életszínvonalának biztosítása, és nem a nők gazdasági függetlenségének igénye. Az ún. kétkeresős családmodell az 50-es évek elején kezdett kialakulni, az ok elsősorban a családok megfelelő életszínvonalának biztosítása, és nem a nők gazdasági függetlenségének igénye.

Kett ő s elnyomás helyett kett ő s teherviselés  A,,nők munkába állásának szorgalmazása” a rendszer totalitárius jellege miatt csak a családban végzett munka rovására történhetett.  A bérek alacsony szinten tartása konzervál- ta a kétkeresős családmodellt.  A nehézségek nem mint objektív akadályok jelentek meg, hanem mintha a nők maguk tehettek volna arról, hogy nem az őket megillető helyeket töltik be.

Kett ő s elnyomás helyett kett ő s teherviselés / 2  A kettős feladat összehangolásának kérdését úgy interpretálták, mintha az csak a nők szubjektív elhatározásától függene.  A propaganda valódi célja a nagyüzemi gazdálko- dásra való áttérés meggyorsítása és ezzel párhuzamosan a családi kisüzemek felszámolása volt.  A nők esélyegyenlősége csak addig terjedhetett, amíg segítette a szocialista társadalom teleologi- kus céljainak megvalósítását. Amennyiben lassítot- ta, vagy gátolta a politika által kitűzött célokat, az egyenlőségeszme mindig alárendelődött, sőt sok esetben feláldozható volt.

A gyermekszám alakulása A gyermekvállalási kedv fenntartása az alapvető célok között szerepelt. Számos intézkedést hoz- tak a gyermekvállalás/nevelés érdekében. A gyermekvállalási kedv fenntartása az alapvető célok között szerepelt. Számos intézkedést hoz- tak a gyermekvállalás/nevelés érdekében. A változásokra tett ígéreteket mint eredményeket közölték: Pl a bölcsődei, óvodai férőhelyek számának duplájára emelését egy éven belül, az ingyenes babakelengyét stb. A változásokra tett ígéreteket mint eredményeket közölték: Pl a bölcsődei, óvodai férőhelyek számának duplájára emelését egy éven belül, az ingyenes babakelengyét stb. A gyermekek köré szerveződő kampányok mögöttes tartalma nem a családok segítése, hanem a szocialista társadalom népszerűsítése volt. A gyermekek köré szerveződő kampányok mögöttes tartalma nem a családok segítése, hanem a szocialista társadalom népszerűsítése volt.

Abortuszrendelet, mint a népszaporulat növelésének,,lehetséges” útja A nők személyiségjogait sértő politikai intézkedések közül kiemelkedett a terhesség megszakítások rendeletben történő megtiltása. A rendelet érvénybe lé- pése után kötelezték az egészségügyi intézményeket a terhes nők regisztrálására, bejelentésére. A nők személyiségjogait sértő politikai intézkedések közül kiemelkedett a terhesség megszakítások rendeletben történő megtiltása. A rendelet érvénybe lé- pése után kötelezték az egészségügyi intézményeket a terhes nők regisztrálására, bejelentésére. A párt legfelső vezetése a gyermekvállalással kapcsola - tos jogokat nem sorolta a női jogegyenlőség, a családok választási szabadságának problémakörébe. Az abortusz- kérdést csak mint a népszaporulatot befolyásoló ténye- zőt kezelték. A párt legfelső vezetése a gyermekvállalással kapcsola - tos jogokat nem sorolta a női jogegyenlőség, a családok választási szabadságának problémakörébe. Az abortusz- kérdést csak mint a népszaporulatot befolyásoló ténye- zőt kezelték.

Gyermektelenek adókötelezettsége Mindazokat a gyermektelen nőtleneket, hajado- nokat, valamint házasokat, akik elmúltak 24 évesek, és keresettel rendelkeztek, adófizetésre kötelezték. Az adó mértékét a kereset vagy jövedelem 4%-ában határozták meg. Mindazokat a gyermektelen nőtleneket, hajado- nokat, valamint házasokat, akik elmúltak 24 évesek, és keresettel rendelkeztek, adófizetésre kötelezték. Az adó mértékét a kereset vagy jövedelem 4%-ában határozták meg. Adófizetési kötelezettséget csak a gyermek meg- születését követő hónap első napjától szüntették meg. Adófizetési kötelezettséget csak a gyermek meg- születését követő hónap első napjától szüntették meg. Családi pótlékok minden dolgozó számára a gyermek 16 éves koráig jártak. A közszolgálat- ban állóknál alkalmaztak pozitív diszkriminációt, az ő gyermekeik18 éves, továbbtanulás esetén, pedig 24 éves korig részesültek juttatásban. Családi pótlékok minden dolgozó számára a gyermek 16 éves koráig jártak. A közszolgálat- ban állóknál alkalmaztak pozitív diszkriminációt, az ő gyermekeik18 éves, továbbtanulás esetén, pedig 24 éves korig részesültek juttatásban.

A gyermekvállalást segít ő tényez ő k A vándorbölcsődék, háztömbönkénti gyermek- szobák, vagy a,,Nagymama mozgalom” nem jelentett valódi segítséget a gyerekek ellátásánál A vándorbölcsődék, háztömbönkénti gyermek- szobák, vagy a,,Nagymama mozgalom” nem jelentett valódi segítséget a gyerekek ellátásánál Az intézkedések főleg a gyermekes nők munkavégző tevékenységét, semmint a családok gyermekvállalásának megkönnyítését segítették. Az intézkedések főleg a gyermekes nők munkavégző tevékenységét, semmint a családok gyermekvállalásának megkönnyítését segítették. A gyermekszám növekedésére tett intézkedések legalább két súlyos ellentmondást takartak. Az abortuszrendelet súlyosan beavatkozott a családi magánszférába, személyiségi jogokat sértett. Anyagi és erkölcsi terheket raktak a családok, főleg a nők vállára. A gyermekszám növekedésére tett intézkedések legalább két súlyos ellentmondást takartak. Az abortuszrendelet súlyosan beavatkozott a családi magánszférába, személyiségi jogokat sértett. Anyagi és erkölcsi terheket raktak a családok, főleg a nők vállára.

Új család – új szerepek Az,,új típusú szocialista család”- ban a feleségek szerepe átalakult. Öntudatos, férjüket jobb munkahelyi teljesítményre ösztönző lények. Az,,új típusú szocialista család”- ban a feleségek szerepe átalakult. Öntudatos, férjüket jobb munkahelyi teljesítményre ösztönző lények. A tömegkommunikációban megjelenő negatív értékítéletek kisebbrendűségi érzést is kialakíthattak a társadalmi munkamegosztásba be nem kapcsolódott nőkben. A tömegkommunikációban megjelenő negatív értékítéletek kisebbrendűségi érzést is kialakíthattak a társadalmi munkamegosztásba be nem kapcsolódott nőkben. Az MDP negatív családpolitikája ezekben a folya- matokban tárult fel, éppen ezért a magas házassági gyakoriság ellenére a család intéz- ményrendszerének gyengülése az 50-es években kezdődött el. Az MDP negatív családpolitikája ezekben a folya- matokban tárult fel, éppen ezért a magas házassági gyakoriság ellenére a család intéz- ményrendszerének gyengülése az 50-es években kezdődött el.

Felhaszn á lt irodalom: Schadt Mária:,,Feltörekv ő dolgozó n ő ”N ő k az ötvenes években Köszönöm a figyelmet!!