Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

E-learning alapú távoktatásos képzés
Internet és tanulás – a 21. század kihívása
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
E-learning és a multimédia
Informatikai módszerek
Hagyományos szemléltető eszközök
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Hunya Márta módszertani szakértő
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
Előadó: Komjáthy Zoltán Oktatási Hivatal
e-Learning a tanárképzésben
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tanuló szervezet.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
„Jó gyakorlatok” Nagyné G. Jordanoff Györgyi. A „jó gyakorlat” újszerűsége  a MiTiok programban szereplő tananyag adaptálása és felhasználása IKT eszközök.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Székely István fejlesztési tanácsadó
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Készítette: Pethő Balázs 1 Oktatási keretrendszerek A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúzív nevelés Magyarországon
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Szivák Judit Intézeti értekezlet jún Oktatási asszisztens szakirány.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
Projektorientált matematikaoktatás
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.

Történeti áttekintés az ókor és középkor tanulásszemlélete Comenius didaktikája Reformpedagógiai irányzatok Konstruktív pedagógia

A konstruktív pedagógia alapelvei Közvetlen felfedezés (direct exploration) Közvetlen (ön)kifejezés (direct expression) Közvetlen tapasztalat (direct experience) Multikulturális szemléletmód (multicultural) Többnyelvűség (multilingual) Multimodalitás (multimodal)

Cél és eszköz 1. CÉL: eszközrendszer megteremtése, számítógépek, hozzáférés, tananyagok létrehozása. 2. ESZKÖZ: a számítógépek, az Internet felhasználása a mindennapi oktatásban, tanulásban, ismeretszerzésben.

Kontruktív tanulási környezet „Olyan hely, ahol a tanulók együtt dolgozhatnak és segíthetik egymást, változatos eszközöket és információs forrásokat használva a tanulási célok elérésére és a problémamegoldó tevékenységekhez” (Wilson)

A konstruktív tanulási környezet elemei I. Problémakörnyezet Előzetes ismeretek, kapcsolódó tényelemek (related cases) Információforrások Kognitív eszközök Együttműködést segítő eszközök

A konstruktív tanulási környezet elemei II. Komponensek: Információs bankok Szimbólum blokkok Jelenségtár (Phenomenaria) Konstrukciós eszközök Task managers (Perkins elemzése alapján)

A tanulási környezetek csoportosítása Számítógépes mikrovilágok Virtuális környezetek Osztályterem alapú tanulási környezetek Hands-on típusú környezetek

Hagyományos és konstruktivista osztálykörnyezetek I. A tananyag a részektől az egész irányában épül fel, az alapvető jártasságokra helyezve a hangsúlyt. A tantervhez való szigorú ragaszkodást, és annak betartását tekinti értéknek. A tanterv az egésztől a részek irányába épül, a fontos fogalmakra helyezve a hangsúlyt. A tanulói kérdéseket tekinti nagyon fontos értéknek.

Hagyományos és konstruktivista osztálykörnyezetek II. A tantervben szereplő tevékenységek erősen támaszkodnak a rendelkezésre álló tankönyvekre és szöveggyűjteményekre. A tanárok viselkedése didaktikus, ilyen módon közvetítve az információkat a diákok felé. A tantervi tevékenység döntően az elsődleges adatforrásokra és manipulatív eszközökre támaszkodik A tanárok szerepe egy párbeszédre való törekvéssel jellemezhető, amellyel a diákok tanulásához megfelelő környezet létrehozását kívánják elérni.

Hagyományos és konstruktivista osztálykörnyezetek III. A tanárok korrekt (zártvégű) kérdésekkel ellenőrzik a diákok tanulási tevékenységét. A diákok teljesítményének értékelése a tanulási folyamattól elválasztva történik, és jórészt tesztek alkalmazásával valósul meg. A tanárok a diákok nézőpontjait, gondolkodás módját próbálják felderíteni, kiismerni a későbbi órákon való felhasználás érdekében. A diákok tevékenységének értékelése összefonódik a tanulással, és a tanulók órai munkájának, gyűjtőmunkájának (szorgalmi tevékenységének, portfóliójának) tanári értékelésén keresztül történik.

Szerepek változása A tanár szerepe: Tudásforrás - segítő - edző - tanulótárs A diákszerep: hallgató - tanuló - törekvő - érdeklődő

Kis terjedelmű szakértői rendszerek (expert system) létrehozása Internetes és más számítógépes eszközök konstruktív módon való felhasználásának lehetőségei Kis terjedelmű szakértői rendszerek (expert system) létrehozása Hipertext-ek és multimédia alkalmazások tervezése és létrehozása Weblapok készítése Internetes kooperatív project-ekben való részvétel

Internet-alapú kollaboratív tanulási környezetek CSILE-projekt (Computer-Supported Intentional Learning Environment) Knowledge Building project ThinkQuest weblap-készítő verseny Gyűjtsenek további példákat!