MÚZEUMI STRATÉGIA (2008-2013) A versenyképes muzeális közszolgáltatás elősegítése KÖZGYŰJTEMÉNYI FŐOSZTÁLY Széphalom, 2008. május 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Felnőttképzési rendszer kialakítása, a TISZK felnőttképző intézményei közös kínálattervezési, értékesítési és kontrolling rendszerének kialakítása Bikal,
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Az EEM helye a menedzsmentben
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
ISKOLABARÁT MÚZEUM Múzeumok és iskolák partnerségének fejlesztésének lehetőségei Új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Győr, november 7. A.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

MÚZEUMI STRATÉGIA (2008-2013) A versenyképes muzeális közszolgáltatás elősegítése KÖZGYŰJTEMÉNYI FŐOSZTÁLY Széphalom, 2008. május 11.

A stratégiai tervezés indokoltsága Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia A stratégiai tervezés indokoltsága Intézmény- és jogrendszer kialakult, de további fejlesztésre, az intézményrendszer korszerűsítésre (strukturális átalakításra) szorul 1997. évi CXL. tv., „múzeumi ügyrend”, működési engedély kiadásának szabályozása, OSAP-adatgyűjtés korszerűsítése stb. A humánerőforrás minőségi fejlesztésének kényszere Foglalkoztatási struktúra, képzések (át- és továbbképzések) stb. Fejlesztéspolitikai „küzdőtér” ÚMFT, ÚMVP, TÁMOP, TIOP, ROP-ok stb. „Versenyképes múzeumok” Gazdaságfejlesztési és társadalom megújító szempontok figyelembevétele „Piacképes”, hozzáférhető múzeumi szolgáltatások ki- és továbbfejlesztésének szükségessége ügyfélbarát jelleg, eredményszemlélet, transzparencia

Múzeumok, kiállítások és látogatók számának alakulása (1970-2007) Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés I. Múzeumok, kiállítások és látogatók számának alakulása (1970-2007)

Helyzetelemzés II. Belső (inkrementális) mutatók Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés II. Belső (inkrementális) mutatók Múzeumok műtárgyállományának alakulása (2004-2007)  A megkezdett állományfejlesztési és -védelmi programok folytatása, kiegészítése indokolt

Helyzetelemzés III. Belső (inkrementális) mutatók Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés III. Belső (inkrementális) mutatók Múzeumi kiadványok darabszámának alakulása (2004-2007)  A különböző kiadványtípusok közötti mennyiségbeli arányok a szolgáltatások (kutatói, látogatói stb.) közötti arányokat kell, hogy tükrözzék

Helyzetelemzés IV. Belső (inkrementális) mutatók Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés IV. Belső (inkrementális) mutatók Múzeumi teljes munkaidős foglalkoztatottak arányai alakulása (2004-2007) a múzeumokban foglalkoztatottak létszáma: kb. 5800fő (2006.12.31. )  Hosszú távon, a foglalkoztatási struktúra (pl. szakalkalmazottak és egyéb alkalmazottak aránya) is a múzeumi szolgáltatási profilt kell, hogy tükrözze

Helyzetelemzés V. Külső tényezők mutatói Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés V. Külső tényezők mutatói Múzeumok diáklátogatóinak aránya (2004-2007)  Kulcsfontosságú célcsoport, az arány fenntartása, növelése szükséges

Helyzetelemzés VI. Külső tényezők mutatói Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés VI. Külső tényezők mutatói A múzeumi látogatás célja, motiváció  A látogatók motivációi is közvetítik a múzeumi szolgáltatási portfoliók kialakításának igényét

Helyzetelemzés VII. Külső tényezők mutatói Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Helyzetelemzés VII. Külső tényezők mutatói Mire gondol vissza legszívesebben?  A múzeumok információközvetítői szerepe (informális, kreatív tudásközvetítés eszköze által) felértékelődik

SWOT-elemzés (kivonat) Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia SWOT-elemzés (kivonat) Erősségek Országos lefedettséget biztosító alapinfrastruktúra Magas minőségű és képzettségű humánerőforrás-bázis – szellemi infrastruktúra Eddigi sikeres fejlesztési programok Gyengeségek Szolgáltatási színvonalbeli egyenlőtlenségek (területi és intézményi szinten) Alapinfrastruktúra alkalmatlansága az új, szolgáltatási funkciók ellátására Lehetőségek Minőségi, elérhető és sikeresen „értékesíthető” múzeumi szolgáltatások portfoliójának kialakítása Innovációra ösztönző ágazatközi kapcsolatok (közoktatás, felső- és felnőttoktatás, turizmus, K+F+I stb.) Veszélyek A múzeumi szolgáltatásokért történő fizetési hajlandóság csökkenése, társadalmi szinten Merev foglalkoztatási struktúrák – humánerőforrás finanszírozásának nehézségei

Célstruktúra Célállapotok Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Célstruktúra A versenyképes muzeális közszolgáltatás elősegítése Muzeális intézmények versenyképességének tudatosítása és növelése Muzeális infrastruktúra és humánerőforrás célállapotra fókuszált fejlesztése Kulturális közszolgáltatás eredményességének növelése Horizontális politikák tudatosítása és terjesztése OKTATÁS-FEJLESZTÉSBEN SZEREPVÁLLALÁS TURIZMUS-FEJLESZTÉSBE KAPCSOLÓDÁS INNOVÁCIÓS SZEREP MEGALAPOZÁSA HORIZONTÁLIS POLITIKÁK MEGVALÓSÍTÁSA MunkaM Iskolabarát Múzeumok Innovatív Múzeumok Látogatóbarát Múzeumok Munkaadó Múzeumok TársaM Társadalom-aktivizáló Múzeumok KörnyeM Környezettudatos Múzeumok IskoM InnoM LátoM MűtáM Műtárgybarát Múzeumok Célállapotok

Célállapotok IskoM InnoM LátoM MunkaM TársaM MűtáM KörnyeM Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Célállapotok IskoM InnoM LátoM MunkaM MűtáM KörnyeM TársaM

A stratégiai tervezés eredménye Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia A stratégiai tervezés eredménye Múzeumi forrástérkép – A Múzeumi Stratégia alapján, a múzeumok forráslehívásának segítése és új forráslehetőségek feltárása ÚMFT, ÚMVP, TÁMOP, TIOP, ROP-ok A „muzeális szolgáltatások” pozícionálása a gazdaságban Projektszemléletű gondolkodás

A Múzeumi Stratégia elfogadtatása Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia A Múzeumi Stratégia elfogadtatása Társadalmi egyeztetés  országos és lokális szakmai érdekek megjelenítése, az ágazatpolitikai alapelvek mentén  bevonni szándékozott szervezetek: Tájház Szövetség, Pulszky Társaság, ICOM, Közgyűjtemények Országos Szövetsége, Irodalmi Emlékházak Szövetsége, Egyházi Múzeumok Szövetsége Kormányzati legitimálás és felhasználás OKM előterjesztés – felső vezetői jóváhagyás 2010 – Európai Bizottság ÚMFT felülvizsgálata 2010 – központi költségvetési forrástervezés 2013 – EU-társfinanszírozású és nemzetközi fejlesztési források tervezése

Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Stratégia Felnőttképzési potenciál erősítése a múzeumok partnerségével – TÁMOP 3.2.3. Lehetséges partnerségi modell – múzeumok részvételi lehetősége: Múzeumi szakember megbízott előadóként, felnőttképzési szakemberként Múzeumi intézmény megbízott szolgáltatóként (felnőttképzési akkreditációt igényel) Múzeumi szakemberek, mint a képzés résztvevői (célcsoport) Tevékenységek: felnőttképzési program kidolgozása és akkreditálása felnőttképzési konzultációs szolgáltatás felnőttképzés megszervezése és lebonyolítása FELHÍVÁS múzeumi felnőttképzési projektötletek benyújtására: vigh.annamaria@okm.gov.hu 2009.06.15.

KÖZGYŰJTEMÉNYI FŐOSZTÁLY Múzeumi Stratégia KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! KÖZGYŰJTEMÉNYI FŐOSZTÁLY