„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Óvoda.
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Utcai és lakótelepi szociális munka
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Az önkéntesség helyi népszerűsítése és önkéntes pont létrehozása Mezőkovácsházán külföldi modellek hazai alkalmazhatóságának lehetőségei Előadó: Tóth Zoltánné.
Az országos mérések megújult rendszere
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Könyvtárhasználati verseny
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A cigányság integrációja Magyarországon
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
I-IV OSZTÁLYOS ÚJBÖRVELYI ISKOLA Gyermeknapi játékprogram.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolaérettség kérdése
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
Kultúrák találkozása a könyvtárak olvasásfejlesztő tevékenységében
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Harmadik matematikakönyvem
Drámajáték a magyarórán
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
A NYANYELVI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE A T EHETSÉGHIDAK P ROGRAMBAN Abaújszántó, május 22. Tehetségnap Vezető fejlesztő: Nagy Ottóné Fejlesztő:
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Az országos mérések megújult rendszere
LEGO Dacta program.
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
Katolikus óvodák létszámának alakulása a katolikus köznevelés rendszerében a 2016/2017-es nevelési évben Készítette:Grolyóné Szabó Éva és Schillingerné.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
„Színes Mesevilág” Prevenciós Mesecsoport az óvodákban és iskolákban
Kabar utcai óvoda vasgyár.
Előadás másolata:

„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése

Mintaprogram céljai, célcsoportja: Cél: az anyanyelv, a kommunikáció, a beszéd fejlesztése. A gyerekek a játékokon keresztül sajátítsák el és gyakorolják az anyanyelv használatához szükséges tudástartalmakat. Szerezzenek saját élményeken alapuló tapasztalatot a könyvtár-használatról. Célcsoport: 5-7 év közötti hátrányos és SNI-s gyerekek

A kipróbálás – helyszíne, az intézmény jellege Település neve : Miskolc A település főbb jellemzői : Miskolc megyeszékhely. A városban a munkanélküliség és a roma lakosság száma az országos átlagot meghaladja. A mintaprogram helyszínéül szolgáló intézmény neve: Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda Az intézmény jellege : Egyházi fenntartású közoktatási intézmény A kipróbálás ideje és időtartama: –

A kipróbálás célcsoportja A résztvevők kora: 5-7 éves óvodások Nem szerinti megoszlása: 9 fiú, 11 lány A csoport összetétele: - SNI: 4 fő (még nincs hivatalos papírja róla) - hátrányos helyzetűek : 100% - cigányok aránya: 90% - oktatási intézmény(ek), illetve együttműködés a pedagógusokkal : az óvónőkkel az együttműködés kiváló - előismeretek, készségek, hozzáállás: megfelelő végzettség és hozzáállás

A mintaprogram kipróbálásának tapasztalatai: 3 modul: - Játssz velem (kommunikációs készség) - Rakoncátlan lángocska (beszéd és gondolkodás) - Zsipp-zsupp (dramatikus elemeket tart. Játékok) Sok élményszerző játék, amit élvezettel játszottak. Visszatérő gondok néhány gyereknél: - bal és jobb oldalak ismerete, - 10-ig számolás, - hosszabb ideig koncentrálás, fáradékonyság - néhány feladat megértése nehezebben ment - aki elfáradt, vagy megunta, kilépett a játékból, egyszerűen abbahagyta

A program végére érzelmeiket bátran kifejezték, segítőkészek voltak, bátran kommunikáltak. Aki eleinte nem akart játszani, a végére belejött és szívesen vett részt a játékokban. Hosszabb mozdulatsorokat meg tudtak jegyezni. Szókincsük, fantáziájuk gazdagodott. Megfigyelőképességük fejlődött. Volt játék, amit ők maguk is próbáltak ötleteikkel alakítani. Szívesen színészkedtek. Megpróbáltak együtt dolgozni. Megismerték és megszerették a könyvtárat Hosszabb meséket is végig bírnak hallgatni és követni a cselekményét. Gondolataikat már jobban ki tudják mimikával, gesztusokkal és rajzokon is fejezni.