A fazettás elv az osztályozásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

GRIN: Gráf alapú RDF index
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
ADATBÁZISOK.
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Művészet By: Turi Krisztina.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Adatbázis-kezelés.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
Matematika a filozófiában
FRAKTÁLOK.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
1 eEgészség Program Összetett, rendezett fogalomtár(ontológia) adatszerkezet készítése, feltöltése mintatartalommal eBeavatkozások eEgészség Program Konferencia.
Félévi követelmény (nappali)
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A számítástechnika és informatika tárgya
Logika Érettségi követelmények:
Tartalmi feltárás bevezetés.
Egyetemes Tizedes Osztályozás
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Kultúra – nemzet – emlékezet
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
A képszerűség szerepe a retorikában
Szögek és háromszögek.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Tartalmi feltárás bevezetés.
Tárgyszórendszer tárgyszavas osztályozás feladata: a tematikailag összetartozó dokumentumok leírása csoportosítása.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Fogalom-rendszerek - bevezetés -. Minden fogalom az emberi gondolkodás terméke Mindazok a dolgok, amelyek alapján a fogalom létrehozható, az emberi gondolkodástól.
Objektumorientált programozás
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Rendszerek stabilitása
Adatbázis-kezelés.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Az internetes keresési módszerek
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
UML modellezés 3. előadás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
Adatbázisszintű adatmodellek
Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
A fizika mint természettudomány
Programozási nyelvek alapfogalmai
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

A fazettás elv az osztályozásban Készítette: Horváth Alíz, Tóthné Hochmann Csenge Informatikus könyvtáros MA

Ranganathan és a fazetták 1924-ben kezdett hozzá saját, híressé vált kettőspontos osztályozási rendszerének (Colon Classification) a készítséshez Művei: Colon Classification – 1933 Prolegomena - 1967 (az osztályozásról vallott nézetei) Fellépésekor 2 uralkodó irányzat élt: Klasszikus hierarchikus osztályozás Mellérendelő tárgyszavazás

Hierarchikus osztályozás

Mellérendelő tárgyszavazás

MI a fazetta? Összetett tárgykör bármelyik összetevőjét jelölő általános fogalom, valamint a szóban forgó általános fogalomnak megfelelő rangsorolt formák, kifejezések, jelzetek. Ilyen fazetták pl. a következők: Földrajzi fazetta Anyag fazetta Művelés fazetta Műfaj fazetta Nyelv fazetta

Kiindulópont Lehetetlen előre meghatározni és rendszerbe foglalni az osztályozáskor szükséges összes tudomány- és szakterületet. Csak a legfontosabb, legátfogóbb osztályokból célszerű megszerkeszteni az osztályozási táblázatokat. A témákat a témát fel kell bontani alkotó elemire. Minden témának vagy tárgykörnek létezik szintaxisa amiket az ún. fazettákkal, arculatokkal lehet megragadni. Ez nem túl mély osztályozási rendszer, ezért kevés helyen használták (Indiában)

A fazetták azt mondták meg, hogy a kiválasztott tárgyszavak milyen arculatot vehetnek fel: az indextételben milyen szerepet tölthetnek be. Ezeket a szerepeket, arculatokat előre kidolgozta, Öt fazettát határozott meg, amelyek az indextétel szerkezetét adják, vetületeket, azaz szintaxist definiált az indextétel számára. Ez a rendszer az analizáló-szintetizáló rendszerek jó példája Tudományfelosztáson alapuló csoportosítás 100-110 főosztályt és osztályokat listáz Ezen belül az egyes szakterületek fő ismérveit, elemeit sorolja fel táblázataiban.

Kidolgozta és meghatározta azokat az alapvető fazettákat, amelyek az egyes táblázatokon, szakterületen belül meghatározzák az ismérvek kategóriáit és a jelzetek sorrendjét Ezek a konkréttól az általános felé haladva a következők: Egyedi (Personal) P Anyagi (Material) M Energia (Energy) E Térbeli (Spatila) S Időbeli (Time) T

Az egyes fazettákból vett alosztásokat különböző írásjelek vezetik be: , (vessző) a P fazetta ; (pontosvessző) az M fazetta : (kettőspont) az E fazetta . (pont) az S fazetta ’ (aposztróf) a T fazetta Kezdetben a dokumentum tartalmát reprezentáló összetett tárgykörön belül a P:M:E:S:T fazettákat kettősponntal választották el, innen osztályozási rendszerének neve. Az egyes fazettákból vett alosztásokat különböző írásjelek vezetik be:

a rendszer azonban annyira bonyolulttá vált, ezért nem terjedt el ez a struktúra lehetővé teszi, hogy az osztályozó a lehető legpontosabban adja vissza a feldolgozási egység tartalmát a rendszer azonban annyira bonyolulttá vált, ezért nem terjedt el Mégis fontos, mert új filozófiáját teremtette meg, amely számos további rendszer fejlesztésének alapjává vált

Fontos az a megállapítása, miszerint az osztályozás 3 síkon zajlik: 1, Fogalmi sík: ami az objektum és a közöttük lévő kapcsolatok struktúrájának meghatározását jelenti 2, Nyelvi sík: ezen a szinten történik a struktúra elemeinek egyértelmű megnevezése, kiküszöbölése a homonimáknak és a szinonimáknak. 3, Jelzettelési sík: az IKNY elemeivel történő azonosítás, tehát az osztályozás gyakorlati végrehajtása történik. .

Ranganthan először azokat az alapfogalmakat határozta meg, melyekkel elméletének ontológiai alapjai írhatók le. Ezek a következők: Valami („Existent”) Dolog (Entitás) Jellemző (Attribútum) Világ ( Univerzum) Ill. ezek összegzése Ezek a fogalmak alapvető fogalmi kategóriák, melyekből minden más fogalom levezethető.

Ranganthan ontológiai alapfogalmainak gráfja

Ranganathan követői

1, Vickery kidolgozta az általános kategóriák letisztult rendszerét vetületeit a legáltalánosabb genusok síkjának nevezi

dolgok, szubsztanciák, entitások természetesek produktumok eszközök szellemi alkotások dolgok részei alkotó elemek szervek dolgok rendszerei dolgok attribútumai minőségiek, tulajdonságok szerkezetiek numerikus értékek folyamatai, viselkedés

cselekvés elszenvedője, tárgya dolgok közötti viszonyok, együttműködés hatások ellenhatások dolgokra irányuló műveletek kísérletiek elméletiek attribútumok és műveletek tulajdonságai attribútumokon és műveleteken végzett műveletek idő

egész – rész elv érvényesül benne névszócentrikusak: műveletek, cselekedetek, folyamatok arányaikat nézve kevesebb szerepel a rendszerben 2, Melton Szemantikai tényezők elemzése révén jutott a következő rendszerhez

Általános fogalmak Állapotok Eszmék Kapcsolatok Tulajdonságok Tevékenységek Hatóerők osztályozás Gazdaságiak Fizikaiak társadalmiak Állapotok Cselekvést kiváltó vagy megkövetelő fizikai

Folyamtok Anyagok tárgyak Fizikai Általános Anyagokkal kapcsolatos (létrehozása, cseréje, rombolása stb.) Anyagok Általában Specifikusak: szerves, szervetlen készítmények tárgyak általában: természetiek, produktumok specifikusak: természetiek, produktumok

3, WRU =Western Reserve University Kohászati keresőrendszerrel kísérlet KOV Anyag KEJ Folyamat anyaga KUJ Összetevő, alkotórész KQJ Eszköz, kutatás anyaga KWJ Termék KAJ Anyag folyamat kezdetén KAD Gép, berendezés KAG Gép, berendezés része

Van logika a kódolásban Tanulság: nem érdemes túlbonyolítani s rendszert 4, Jea- Caude Gardin Feladata a Balkántól az Indusig elterülő térségben előkerülő bronzkori leletanyag feldolgozása volt. Erre a célra 3 szakaszban elvégzett elemzést vezetett be 1 szakasz: a leletek morfológiai leírása 2. szakasz: az ornamentikai elemzés és leírás. Ehhez kétszer tíz szimbólumot használt. Az első csoportban az egyenes vonalak kerülte: pont, vonal, Z alak stb. A másodikba a görbe vonalúak, mint a spirál, vagy a hurok

4, szakasz: nyelv – ragozást is bevezetett 3. szakasz: ikonográfia 4, szakasz: nyelv – ragozást is bevezetett Alapeset (véset, hordozható fa, érme) Tárgyeset (az ember levágta a fát) Minősítő (ágat tartó, ülő ember) Eszköz (az oroszlánt ággal megölő hős) Lokatívusz (ágon ülő asszony) A cselekvést egyszerűen két fazettába sorolta: A tárgyakat hátrányosan, károsan érintette A tárgyakat előnyösen segítően érintette