December 1. az aids elleni küzdelem világnapja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
AIDS.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Alternatív szülési formák
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
Antibiotikum- rezisztencia
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
AIDS Világnap: december 01..
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Az őssejt-átültetéstől
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Készítette: Forgács Gergely
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
Immunrendszer sejtjeinek jellemzése és elválasztása Áramlási citometria, FACS Az immunrendszer sejtjeinek funkcionális vizsgálata (1.): poliklonális limfocita.
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
A „diszes” problémák korai jelei
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Vírusok.
E= egyszerű választás T= többszörös választás
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Világjárványok az emberiség életében
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Az egészséges ivóvíz hiánya és a betegségek Készítette: Kiss Judit Geográfus MSc I. évf
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

December 1. az aids elleni küzdelem világnapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra, 2013

A világnap apropóján… Idén a kanizsai Egészségház gyermekrendelője a helyi Vöröskereszttel karöltve egészségügyi felvilágosító előadást szervez településünk általános- és középiskolásainak magyar és szerb nyelven. Az említett oktatóprogramra december 4-én valamint 11-én kerül sor Kanizsa nyolcadikos diákjai és első osztályos középiskolásai részére. Előadó: dr Lázár Sarnyai Nóra- gyermekgyógyász, asszisztensek- a Vöröskereszt aktivistái: Bajusz Petra és Árok Ákos.

A világnap apropóján… A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS- betegség korunk legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése, tekintet nélkül korra, nemre, faji vagy nemzeti hovatartozásra, szociális vagy családi állapotra, így nem csak az említett korosztályt veszélyezteti. Az alábbi diák segítségével szeretnénk Önökkel is megismertetni hogyan vihető át a fertőzés és összefoglalni a fertőzés ill. betegség megelőzésének módjait.

A HIV- fertőzés térhódítása a világban és hazánkban A 2006-ban végzett világfelmérés szerint közel 40 millió felnőtt és gyermek vírushordozó. A becslések szerint körülbelül 800000-re tehető a fertőzött ill. beteg gyermekek száma. Az Amerikai Egyesült Államokban évente csaknem 7000 gyermek születik HIV- fertőzött anyától. A hivatalos jelentések szerint Szerbiában 2004-2006 között 2300 HIV- fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ezeknek 64% már AIDS- beteg volt, közülük 36 gyermek, akik a terhesség illetve szülés alatt fertőződtek meg. Kanizsa község területén az 1995-2005-öt felölelő időszakban 4 fertőzöttet regisztráltak.

A kórokozóról röviden… A betegséget vírus okozza, ennek hivatalosan elfogadott megnevezése a HIV- emberi immunhiány vírus. Tulajdonságai alapján a retrovírus családjába sorolták, a lentevírus alcsoportjába, amire a fertőzéstől az általuk okozott betegség megjelenéséig elmúló hosszú időszak jellemző. A fertőzést okozó vírust a nyolcvanas évek elején sikerült egymástól független amerikai és francia virológus csoportnak izolálni. A franciák LAV- nak, az amerikaiak HTLV III- nak, azaz a humán T sejtes leukémiát okozó III-as vírusnak nevezték el. Miután kiderült, hogy azonos vírusról van szó, HIV- nek nevezték el ezt a retrovírust. A HIV az érzékeny vírusok közé tartozik. Az általa megfertőzött sejteken kívül csak rövid életű. A külső környezeti hatások, a fertőtlenítőszerek gyorsan megsemmisítik.

A HIV- fertőzés A HIV fertőzés akkor jön létre, amikor a kórokozó bejut a szervezetbe és támadni kezdi a sejteket. A HIV- vírus csak azokba a sejtekbe fészkeli be magát, amelyeknek a falára képes kapcsolódni. Ilyen, a sejtfalon kapcsolódásra alkalmas hellyel sok sejt rendelkezik. Elsősorban a CD4-es T limfocita, mely a szervezet védekező rendszerének fontos részét képező fehérvérsejtfajta. A vírusfertőzés után különböző diagnosztikai módszerekkel kimutathatóak a vírus egyes alkotórészei.

A HIV- fertőzés A vírusfertőzés utáni 2-4 hét között kimutatható a magi antigén. Ez az akut vírusfertőzés szakasza. A fertőzött még nem tud róla, de a vérében ekkor van a legnagyobb koncentrációban a szabad vírus, ekkor a legfertőzőképesebb. Megjelennek a vírusfertőzősre jellemző tünetek( láz, fejfájás, hányás, rossz közérzet, kiütések) melyek spontán elmúlnak. Az akut vírusfertőzést követő szakaszt felváltja egy hosszú( akár tíz évig is eltartó) nyugalmi szakasz. Ekkor a vérben lévő szabad vírusmennyiség alacsony, de a vírus szaporodása folyamatos. A kimutatható vírusanyagok eltűnésével megjelennek az ellenanyagok, először az IgM, majd IgG típusúak. Az IgM típusú ellenanyagok lassan szintén eltűnnek, az IgG típusúak maradandók.

A HIV- fertőzés A magi ellenanyagok titere a betegség előrehaladtával csökken, párhuzamosan a vírusantigének újbóli megjelenésével. A betegség végstádiumában a beteg ismét fertőzőképesebb, mint az előző periódusokban, megjelennek az opportunista fertőzések, melyek kiváltója lehet: más vírus, baktérium, gomba vagy parazita. A beteg legyengült immunrendszere általában már nem tud megbírkózni az opportunista fertőzésekkel, általában ez szokott a halálhoz vezetni.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai A vírus a fertőzött személy számos testnedvében fellelhető, de a fertőzéshez szükséges mennyiségben csak néhányban van jelen: a vérben, a prosztataváladékban, az ondófolyadékban, a hüvelyváladékban és az anyatejben. Minden más testnedv és váladék( könny, izzadság, vizelet, széklet, hányadék, nyál) fertőzés szempontjából veszélytelennek számít, amennyiben nem tartalmaz látható friss vért.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai Szexuális, homoszexuális átvitel: hogy a rizikócsoportba tartozó személy milyen valószínűséggel fertőződhet meg, függ attól, hogy milyen a szexuális érintkezési mód, mennyi a szexuális partnerek száma, milyen védekezést használnak a nemi érintkezés során, van-e valamilyen más vírus vagy szexuális úton terjedő betegsége a partnereknek, és nem utolsó sorban az is számít, hogy a fertőzött személy mely vírus altípussal rendelkezik. Az E altípus, mely Thaiföldre jellemző, könnyebben hatol be a hüvelyben lévő dendritikus sejtekbe, mint más altípusok, így a nők körében ez az altípus fertőzőbb mint a többi.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai Fertőzött vérrel, vérkészítményekkel történő átvitel: a 80-as évek elején a súlyos vérzékeny betegek jelentős része a világon így fertőződött meg. Azonban a donor vérek kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai Anyáról gyermekre történő átvitel: ez a fertőzési mód részben csökkenő, részben emelkedő tendenciát mutat. Csökkenő, mert a HIV- fertőzött anyák vírus ellenes szerekkel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedő, mert egyre nő a fiatal drogos HIV+ anyák száma, akikkel a kommunikáció nem mindig hatékony.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai Közös tű, fecskendő használata: ez történhet kábítószer-élvezők rituális közös belövése során, de ide tartoznak a nem megfelelő higiénés körülmények miatt pl. gyermekosztályon egy tűvel vakcinálják vagy kezelik a gyermekeket.

A fertőzés átvitelének lehetséges módjai Balesetből eredő fertőzések: ezek során az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők.

A fertőzés megelőzése A szexuális kapcsolatok kerülése. A szexuális élet terén tartós, közös bizalmon és hűségen alapuló viszonyt kell kialakítani. Minden nemi érintkezésnél gumióvszert kell használni. Rendszeres gyógyszerhasználattal jelentősen csökkenteni lehet a HIV- fertőzés nemi partnerre történő átvitelét.

A fertőzés megelőzése Ne fogyasszon kábítószert! Ha mégis kábítószer-élvező, hagyja azt abba! Ha a kábítószer- élvező mégsem tud leszokni, nagyon lényeges annak megakadályozása, hogy akár önmagát, akár partnerét HIV-vel vagy más vérrel terjedő vírussal fertőzze meg: csak egyszer használatos fecskendőt alkalmazzon, más eszközeit ne használja. Használat után a tárgyakat úgy dobja el, hogy az másoknak ne kerülhessen a kezébe. Azok számára, akik a kábítószert beszippantással fogyasztják, nagyon fontos, hogy mások által már használt szalmaszálat, vagy bankjegyet ne alkalmazzanak, sem egyidejűleg ne használják ugyanazt az eszközt.

A fertőzés megelőzése Ha valaki a tetoválás vagy a testékszer behelyezése mellett dönt, végeztesse azt erre a tevékenységre hivatalosan bejegyzett intézményben, ahol igazolni tudják, hogy rendszeresen végeznek fertőtlenítést.

Önkéntes, bizalmas HIV tanácsadás és vizsgálat Ez a tanácsadás kimondottan bizalmas beszélgetés a vizsgálatot igénylő személy és a tanácsadó között annak érdekében, hogy az igénylő leküzdje a HIV- vel kapcsolatos kétségeit és félelmeit. A tanácsadás a gyakorlatban mind a vizsgálat előtti, mind a vizsgálat utáni időszakra vonatkozik. Vajdaságban önkéntes és bizalmas tanácsadást és vizsgálatot Újvidéken, Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, Nagybecskereken, Pancsován és Mitrovicán végeznek a Közegészségügyi Intézetekben.