Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Antibiotikum- rezisztencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Antibiotikum- rezisztencia"— Előadás másolata:

1 Antibiotikum- rezisztencia
Marci története

2 Marcinak kórházba kellett mennie, hogy kivegyék a vakbelét
Marcinak kórházba kellett mennie, hogy kivegyék a vakbelét. A műtét után úgy tűnt, hogy minden rendben van: Marci szépen gyógyult, haza is mehetett. Az orvosa, Kovács doktor megelőzési célzattal felírt neki egyetlen adag antibiotikumot (hogy megelőzze bárminemű fertőzés kialakulását).

3 Egy hét elteltével Marci kezdte rosszul érezni magát: fáradt volt, émelygett, és fájt a műtét helyén levő sebe. Édesanyja elvitte a háziorvosukhoz, Szabó doktornőhöz. Miután megvizsgálta Marcit, a doktornő arra gyanakodott, hogy elfertőződött a seb, ezért felírt neki egy második antibiotikum-kúrát, s figyelmeztette, hogy vegye be az összes felírt tablettát.

4 Eltelt három nap, és Marci még mindig nem érezte magát jobban
Eltelt három nap, és Marci még mindig nem érezte magát jobban. Magasra szökött a láza, és most már tényleg nagyon fájt a sebe. Ekkor Szabó doktornő beutalta őt kórházba egy alaposabb kivizsgálásra. Kovács doktor vért vett tőle, és kiderült, hogy Marcinak súlyos bakteriális fertőzése van. Azt nem tudta megállapítani, hogy melyik baktérium okozza a feztőzést, de a Staphylococcus aureus-ra gyanakodott.

5 Tudta, hogy Marci korábban már kapott antibiotikumokat, amelyek a jelek szerint nem hatottak, ezért attól tartott, hogy a fiú egy antibiotikum-rezisztens baktériumfajtával fertőződött, vagyis egy „szuperbaktériummal”. A doktor úgy gondolta, hogy a jelen helyzetben inkább árt, mint használ, ha még több antibiotikumot ad Marcinak, ezért egy kis időre felfüggesztette a kezelést. Eközben a laboratóriumban megvizsgáltatott egy sor antibiotikumot, hogy melyik hat a betegséget okozó baktérium ellen. Végül úgy döntött, hogy kétféle antibiotikummal folytatja a kezelést: azokkal, amelyek a laboratóriumban hatékonynak bizonyultak a baktérium ellen.


Letölteni ppt "Antibiotikum- rezisztencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések