A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Közegészség.
Család.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A tanulók társas helyzete az iskolában
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A regionális központok mentorképzési programjának bemutatása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
A szupervízió, mint specifikus munkamód alkalmazásának indikációi (L. Nellessen) – SH. 1. kötet 1. A szociális szakemberek klienseinek problémahelyzete.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Képzésfejlesztés vs válság menedzselés „A munka alapú társadalom társadalompolitikai kihívásai” Iskolaszövetség Szakmai Konferenciája Budapest, 2013.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
13+1 ÖTLET DIÁKMENTOROKNAK. Kik a diákmentorok? közel-kortárs szerepazonosság nem szülő, nem tanár +2 év +1 iskolai fokozat +tapasztalat.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Felkészült intézményvezetők – „Határidőnapló” Szentiné Bosnyák Zsuzsanna szakértő, egyéni oktató TÁMOP
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
TÁMOP /2/A projekt Záró konferncia
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002) Státusz: a közbeszéd eredménye Mi a szakma társadalmi funkciója? Állam: társadalmi zavarok meghatározása Szakma: javaslatok a társadalmi problémák orvoslására, kontroll alatt tartására(Swann)

Szociális szakmai közvélemény hozzájárulása a professzionalizálódáshoz A gyakorlatot megalapozó elméleti tudás tartalma és az átadás formái (mit kell tudnia, honnan tudhatja) A gyakorlati kompetencia meghatározása(mit tehet,hol és hogyan képződjék) Kialakítja a szakmai elitet, amely formálja a szakmai közösség véleményét a párbeszédben Szakmapolitika formálása(szakmai szervezetek)

A szociális munka funkciói (Kozma J.2002) Terápiás funkció (Dominelli 1997) Politikamentes A problémák eredete a személyes szférában van Pszichológiai elméletek, terápiás és tanácsadási technikák Értékmentességre törekvő, technicista Az „alkalmatlan”klienst kerüli

A szociális munka funkciói (Kozma J.2002) Fenntartó funkció Fő feladat a társadalomra nézve veszélyes problémák kontrollálása Elfogadja az államtól a neki szánt szerepet; nem konfrontál Egyéni és társadalmi változásra koncentrál konfliktus nélkül Prevenció, rehabilitáció és minőségbiztosítás is Széles tudásalap Morális alapállást megenged

A szociális munka funkciói (Kozma J.2002) Emancipatórikus funkció Problémák oka: társadalmi egyenlőtlenségek Cél: a hatalmi egyenlőtlenségek csökkentése Közvetítés állam és kliens között Társadalomkritika:kutatás, változások provokálása, vezetése, támogatása Csoportos és közösségi munkaformák