A szupervízió, mint specifikus munkamód alkalmazásának indikációi (L. Nellessen) – SH. 1. kötet 1. A szociális szakemberek klienseinek problémahelyzete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Papp Győző szupervizor Humánszolgáltató Központ Szekszárd
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
Komplex Instrukciós Program
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Bemutatkozás Magyar Credit Management Szövetség Bemutatkozás Budapest, április 21.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Közönségkapcsolatok (PR)
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
© Homo Regius előadó: Kállai Mária, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere március Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás konferencia.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Szupervízió formái (L. van Kessel)  - duális: vizor - vizand tapasztalati szupervízió- élő szupervízió  csoportos szupervízió: vizor – a vizand egy csoport.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Szupervízor-coach szakmentorok bemutatkozása
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Szupervíziós Egyesület Kék Vonal Szakember vonal Táncterápia
Resztoratív módszerek az iskolában
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Autonómia és felelősségvállalás
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Buda Béla dr. Nevelési tanácsadók Magyarországon -- szubjektív visszatekintés és szakmai értékelés -- (Közösségeink rejtett hálózata. A nevelési tanácsadók.
A portfólió - óvodai szakterület
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Dr. Schiffer Csilla. oktatás (tanulás)- fejlesztés Személyzet (tantestület)- fejlesztés szervezetfejlesztés A pedagógiai iskolafejlesztés rendszerének.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Saját mentálhigiénés védelem - szupervízió/esetmegbeszélő I. ker. CSSK Módszertan Szakmai műhely nov. 26. Németh László diplomás és akkreditált szociális.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
„Kastélykiváltás Berzencén”
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR.
KÉRDÉSEK STRATÉGIÁK: Vannak-e, és ha vannak, akkor milyenek a hajléktalan emberek „stratégiái”? EGYÜTTMŰKÖDÉS: Mikor és hogyan kooperatív vs. konfliktusos.
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Előadás másolata:

A szupervízió, mint specifikus munkamód alkalmazásának indikációi (L. Nellessen) – SH. 1. kötet 1. A szociális szakemberek klienseinek problémahelyzete 2. A problémahelyzet kihatása a szociális szakmai tevékenységek struktúráira 3. Specifikus interakciós és szociális kapcsolatok a szociális szakember – kliens és a szupervizor – szociális szakember között

4. A szociális szervezet logikája és a szociális segítés logikája eltér, sok esetben konfliktusos 5. A szociális szakmában végbemenő professzionalizálódás új problémákat és hibaforrásokat hoz a gyakorlati munkában. 6. A szupervízió célja és feladata a fenti problémák kezelése miközben maga is fejlődik, a fejlődés nehézségeivel.

Nellesen véleménye a szupervízió önálló funkciójáról Csak akkor van szociálpolitikailag jelentékeny pszichoszociális funkciója, ha önmagát olyan önálló eljárásként értelmezi és fejleszti, amely a professzionális tevékenység feltételei mellett olyan reflexiót és irányítást nyújt, amely a professzió fejlődését eredményezi!

Az esetre vonatkozó szupevíziót fel kell váltania a team szupervízióknak. Területei: -a személyzet továbbképzése -a hatalmi, befolyásolási rendszer elemzése szervezetfejlesztési szempontok -új munkafolyamatok bevezetése