XII. PIUS. XII. Pius (1939-1958) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A N Á C I Z M U U S S.
Advertisements

Az I. világháború
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
A béke az élet alapfeltétele
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
A szerzetesrendek.
Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
Az I. Világháború Békekötések.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A francia forradalom és a francia alkotmányok
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Isten?.
Úton az újabb háború felé
Benito Mussolini
A szabadság kérdése a filozófiában
A felvilágosult abszolutizmus
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Az államhatalom terjedelme és korlátai
„pap vagy te mindörökké”
A Nagy Francia Forradalom
Teller Ede.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az Úr, az istenek Istene szólt, felszólította a földet napkelettől napnyugatig. Sionból, szépsége koronájából ragyog az Úr, Istenünk eljött, nem hallgat.
Neorealizmus és neoidealizmus
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Alapfogalmak, definíciók
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
ISTEN hozott köztünk!.
Törköly Rózsa: Csonkig kell égni
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Törpeállamok.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szükségünk van rasszistákra? A következő fotók egy nemrég a Londoni muzulmán közösség „Vallással a békéért: tüntetésén készültek. Hogy senki sem legyen.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
A reformáció főbb irányzatai
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A Napkirály udvarában.
A világháború előestéjén
A HARMADIK BIRODALOM.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Szükségünk van rasszistákra?
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
REFORMÁCIÓ.
a politikai liberalizmus és a Katolikus Egyház – Lamennais fordulata
Alexander Bach Belügyminiszter Kitüntetései Lipót-rend lovagkeresztje
1. Boldogok a lelki szegények:
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

XII. PIUS

XII. Pius ( ) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége

XII. Pius Pápaválasztás Pápaválasztás Új államtitkár: Maglione Új államtitkár: Maglione

II. Világháború május 3. jegyzék a nagyhatalmakhoz – nemzetközi konferencia összehívására > < Hitler és Mussolini elzárkózott Folyamatos rádióbeszédek: „Békével még nem veszett el semmi, a háborúval minden elveszhet” Folyamatos rádióbeszédek: „Békével még nem veszett el semmi, a háborúval minden elveszhet” szeptember 1. – francia és angol felszólítás: nevezze agresszornak Németországot > semlegességre hivatkozás – a visszautasítás interpretációi, nézőpontjai („ezzel kedvezett az agresszornak”), miért nem vethető össze XV. Benedekkel? szeptember 1. – francia és angol felszólítás: nevezze agresszornak Németországot > semlegességre hivatkozás – a visszautasítás interpretációi, nézőpontjai („ezzel kedvezett az agresszornak”), miért nem vethető össze XV. Benedekkel?

Summi pontificatus Programadó apostoli körlevele, október 20. Programadó apostoli körlevele, október 20. Elkereszténytelenedés Elkereszténytelenedés Vallási, erkölcsi agnoszticizmus Vallási, erkölcsi agnoszticizmus Erkölcsi normák megrendülése és megváltozása Erkölcsi normák megrendülése és megváltozása

Thomas Henry Huxley Se nem hiszem, se nem tagadom az ember halhatatlanságát. Nem látok okot, hogy higgyem, de más oldalról nincs módom megcáfolni sem. Nincs előfeltevésem a kérdésről. Egyetlen, a természetet naponta kutató ember sem engedheti meg magának az előfeltevésekkel járó nehézségeket. Adj nekem bizonyítékot, ami igazolja nekem, hogy bármi másban higgyek, és akkor hinni fogom. Miért ne? Semmivel sem lenne nagyobb csoda, mint az erő megmaradása, vagy az anyag elpusztíthatatlansága…

Így hát gondoltam egyet, és feltaláltam a megfelelőnek kinéző megnevezést: »agnosztikus«. Az egyháztörténet »gnosztikus« fogalmának megfelelő ellentéteként jutott eszembe, azon gnosztikusoknak, akik azt állították, hogy oly sokat tudnak azon dolgokról, amelyekkel kapcsolatban én »tudatlan« voltam. Megelégedettségemre, a kifejezés jól hangzott.

Logikai pozitivizmus „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell” > az istenről való bármilyen beszédet értelmetlennek gondolták. „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell” > az istenről való bármilyen beszédet értelmetlennek gondolták.

Államfelfogás A „modern” államberendezkedés kritikája (demokrácia/monarchia/diktatúra) – a hatalom határainak kijelölése A „modern” államberendezkedés kritikája (demokrácia/monarchia/diktatúra) – a hatalom határainak kijelölése az isteni tekintély és a törvények kötelező erejének elutasítása az isteni tekintély és a törvények kötelező erejének elutasítása „Az államhatalom korlátlan és senkinek sem felelős jogokat tulajdonít magának „Az államhatalom korlátlan és senkinek sem felelős jogokat tulajdonít magának Az egyház az engedelmességet és a tiszteletet hirdeti az isteni eredetű hatalom felé

Államfelfogás Az államhatalom határait a közjó (bonum commune) érdekei szabják meg – kontinuitás: XIII. Leó Immortale Dei (1885) és XI. Pius Quas primas (1925) Az államhatalom határait a közjó (bonum commune) érdekei szabják meg – kontinuitás: XIII. Leó Immortale Dei (1885) és XI. Pius Quas primas (1925) Az emberi nem új szükségleteinek figyelembevételével (!) Az emberi nem új szükségleteinek figyelembevételével (!) A keresztény erkölcsi rend – nevelés felelőssége A keresztény erkölcsi rend – nevelés felelőssége

XII. Pius negatív megítélése Egyes bírálói azt állítják, hogy szimpatizált a nemzetiszocialista rendszerrel, Egyes bírálói azt állítják, hogy szimpatizált a nemzetiszocialista rendszerrel, „Hitler pápája” „Hitler pápája” „XII. Pius védelmezői is kénytelenek elismerni, hogy a pápa a világháború idején hallgatott” „XII. Pius védelmezői is kénytelenek elismerni, hogy a pápa a világháború idején hallgatott”

Oliviero Toscani Oliviero Toscani

Hitler’s Attempt To Kill The Pope Hitler’s Attempt To Kill The Pope

Actes et Documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale című dokumentumsorozat, melyet négy jezsuita szerkesztett és rendezett sajtó alá Actes et Documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale című dokumentumsorozat, melyet négy jezsuita szerkesztett és rendezett sajtó alá

2008. Róma Pave the way alapítvány Róma Pave the way alapítvány pápa „sötét híresztelések” áldozata lett, amelyek szerint közönyös volt a náci rendszer által üldözött zsidók sorsa iránt. pápa „sötét híresztelések” áldozata lett, amelyek szerint közönyös volt a náci rendszer által üldözött zsidók sorsa iránt. XII. Pius pápa nyilvánosan csakúgy, mint titokban fellépett a zsidók megmentése érdekében, és felszólította különféle országok katolikus intézményeit, hogy nyújtsanak menedéket az üldözötteknek. XII. Pius pápa nyilvánosan csakúgy, mint titokban fellépett a zsidók megmentése érdekében, és felszólította különféle országok katolikus intézményeit, hogy nyújtsanak menedéket az üldözötteknek.

Az alapítvány szerint például a pápa bizonyíthatóan kérte Rafael Trujillo tábornokot, hogy a Dominikai Köztársaság adjon 400 vízumot az Európából szökni készülő zsidóknak. Az alapítvány szerint például a pápa bizonyíthatóan kérte Rafael Trujillo tábornokot, hogy a Dominikai Köztársaság adjon 400 vízumot az Európából szökni készülő zsidóknak. A csoport szerint az is árulkodó lehet, hogy a pápa törekvései annyira feldühítették Hitlert, hogy az el akarta rabolni a pápát és megszállni a Vatikánt. XII. Pius tudott ezekről a tervekről, és ennek kivédésére már a háború során előkészítettek egy lehetséges emigráns kormányt. A csoport szerint az is árulkodó lehet, hogy a pápa törekvései annyira feldühítették Hitlert, hogy az el akarta rabolni a pápát és megszállni a Vatikánt. XII. Pius tudott ezekről a tervekről, és ennek kivédésére már a háború során előkészítettek egy lehetséges emigráns kormányt.

XII. Pius boldoggá avatása XII. Pius boldoggá avatása Ion Pacepa, volt román titkosszolgálati főnök azt állítja, hogy a Stasi és a KGB közösen találták ki a nácibarát pápa vádját. Ion Pacepa, volt román titkosszolgálati főnök azt állítja, hogy a Stasi és a KGB közösen találták ki a nácibarát pápa vádját.