Üdvözöljük az előadáson!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A sportszocializáció.
4. Az idegrendszer fejlődése
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
A tehetség és felelősség
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Értelmi fogyatékosságok kórtana
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Korai hidroterápia a családban
Speciális tanulási nehézségek
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Mozgásfejlesztés a megkésett és akadályozott beszédfejlődésű gyermekeknél Ayres-féle szenzoros integrációs terápia a logopédiai korai fejlesztésben.
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Tervezett szenzomotoros tréning TSMT
Pszichológiai Ismeretek
Mozgásterápia a mindennapi gyakorlatban
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Az iskoláskor küszöbén
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A szervezet energiaforgalma
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Korai fejlesztés fontossága
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Az elemi mozgásminták fejlődése kisgyermekkorban
REGULA Viselkedésjavító, tanulást segítő foglalkozás „A fegyelmezett ember körül rend van, s ahol rend van, ott működnek a dolgok.” 1.
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A szervezet energiaforgalma
Kompetencia alapú szakoktatás
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Üdvözöljük az előadáson! 2012. május 22. Készítette: Ternovszkyné Kutus Katalin

A mozgás szerepe a terápiában

A tanulási nehézségek okai: - Társadalmi ok - Szellemi járvány - Öröklődés - Nemhez kötöttség - Lelki okok - Családi okok - Érzékszervi okok - A beszédfejlődés rendellenességei - Sérülések - Magatartás - Az idegrendszer részleges éretlensége (70%!) - Az iskolai olvasástanítási módszerek

A tanulási nehézségek kialakulásáért az esetek 65-70 százalékában az idegrendszer alulszervezettsége vagy hibás szerveződése a felelős. Az USA-ban élő és dolgozó Carl Henry Delacato és csoportja kidolgozott egy mozgásterápián alapuló módszert amelynek segítségével le lehet dolgozni ezt a deficitet. (Delacato módszer) Carl Henry Delacato Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus Delacato módszerét továbbfejlesztette, új területeket is bekapcsolt a fejlesztésbe.

A gyermek számára az első kommunikációs eszköz a mozgás. Mozgásfejlődés A központi idegrendszer érési folyamata és a mozgásfejlődés egymással szoros egységben biztosítja az értelem fejlődését. A tanulási nehézségek megelőzésében és terápiájában kiemelt szerepet kap a mozgásfejlesztés. A mozgás az egyik legfontosabb eszköz amelynek segítségével hatni lehet az idegrendszerre. A gyermek számára az első kommunikációs eszköz a mozgás. A mozgásra épülnek rá a csak emberre jellemző kommunikációs eszközök: a beszéd, és az „írott beszéd”, az olvasás és az írás.

A mozgás fejlődéséhez szükségesek a külső környezet ingerei és a mozgás lehetőség is. Az idegrendszerben a fejlődés forrása maga a fejlődő pályák működése. A magasabb rendű idegi működések, mint pl. a beszéd, írás, olvasás a kérgi területeken zajlanak. A kérgi területek hiányos működése, szerveződése maga után vonja a beszéd ,az írás, az olvasás nehézségeit.(Delacato) A csecsemőkorban megfigyelhető mozgásbeli ügyetlenség vagy a mozgásfejlődés nagyobb eltérése a normális átlagtól az értelmi fejlődés fogyatékosságát jelezheti.

A terápia A terápia során a fejlődés már a második ,harmadik héten beindul. A terápia hatékonysága több tényezőtől függ: a) Alapvető tényező a gyermek intellektusa. A fogyatékos gyerekből nem lehet zsenit faragni semmilyen módszerrel de a határeseteket a terápia felhozhatja a normál szférába. Csak a meglévő adottságok kibontakozását lehet segíteni. b) Függ a gyermek hozzáállásától. Együttműködés esetén gyorsabb a javulás. c) Meghatározó a szülői magatartás. Támogató (a túlzott elvárások feladása) vagy gátló (ha azt emlegeti ami még nem megy) tényező. d) Iskolai megítélés. (a tanítónő észleli és értékeli a jó irányú változást) Fontos ,hogy a gyermek ott kapjon elégtételt ahol a kudarcokat elszenvedte.

A terápia felépítése Napi rendszerességgel végezzük a gyakorlatsort. (Otthon szülői felügyelettel.) Az adott feladatok teljesítése után továbblépés a következő szintre. Partnerként kell kezelni a gyermeket ,meg kell nyerni az ügy számára. (Önmaga iránti felelősség felélesztése.) Részletes anamnézis felvétele, a gyermek előéletének és a család helyzetének ismerete. A tréning hatására magatartásváltozás állhat be a gyermeknél (nyugtalanság, infantilis szokások felvétele, szülők testi közelségének fokozottabb igénylése). Előfordulhat regresszió is. A tréning során a gyermek a mozgás szempontjából újra éli életének egy korábbi szakaszát. A teljes terápia ideje esetenként változik. (Egy átlagos eset 4-5 hónap)

Példa Finommozgások fejlesztése(alapozás) Fej emelés háton-és hasonfekvésben, 20-20. Tenyerek összedörzsölése ,kézfejek gyúrása (a kéz érzékelő funkciójának tudatosítása). Függeszkedés ,próbálja meg felhúzni magát) Talicskázás (20-30m). Hasonfekvésben a felsőtest kinyomása 20-szor. Vállak felhúzása párosan 20-szor, csak a jobb váll 20-szor, csak a bal 20-szor ,végül a két váll felváltva 20-szor. Vállkörzés előre: párosan, jobb váll, a bal váll, felváltva 20-szor.

Vállkörzés hátra párosan 20-szor, csak a jobb váll ,csak a bal váll ,felváltva a két váll ,20-szor. Ujjak mozgatása egyenként, oldalra 10-10. Labda nyomogatása 20-szor. Labda átrakása, átdobása az egyik kézből a másik kézbe 20-szor. Labda pattintás a földhöz csuklóból indított mozgással 20-szor. Célbadobás gombóccal ,labdával 20-szor. Újságpapír összetépése apró darabokra, csíkokra, kockákra. Az apró darabokat szórjuk szét, szedjék össze csipegető mozdulatokkal.

Szakirodalom: Kulcsár Mihályné : A tanulás öröm is lehet (Delacato módszere alapján) Beszerezhető: Krasznár és Társa Könyvesbolt Bp. Dési Huber u. 7. Tel.: 06/3-480-480 www.krasznar-konyv.hu