Egy történet margójára....

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Dr. Tarnóczi Richárd ezredes PhD. Intézetvezető főpszichológus
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KIVÁLTÁS KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 29.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Elvárások a szakdolgozókkal szemben….
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A kapcsolattartás útvesztőiben
„Ha rákiabálunk egy élőlényre, megöljük benne a lelket. A botok és a kövek a csontjainkat törik össze, míg a a szavak a szívünket. Robert Fulghum Robert.
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Segélyezési rendszer átalakítása
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Gyermekjogok - egy lépés előre
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Dr. Simon Gábor Fejér Megyei Szent György Kórház
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Resztoratív módszerek az iskolában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Speciális gyermekvédelem
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Ahogy a szakfőorvos látja
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Családtámogató ellátások
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Migráció és gyermekvédelem
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Dr. Schmidt Lorand Mikháza, Románia
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Csókay László KPSZTI április 13.
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Egy történet margójára.... ea: Pecséri Edit mentálhigiénés csoportvezető „Viktória” Ápoló-Gondozó Otthon és Módszertani Központ Hodász

Intézményünk alaptevékenységéből eredő hiányosságok... A lakók között kiskorú gyermek nincs, felnőtt pszichiátriai betegek ellátást végezzük Oktatási tevékenység, vizsgára való felkészítés nem szerepel a tevékenységeink között Gyermekvédelmi törvény és végrehajtási rendeletei korábban nem vonatkoztak ránk Újszerű együttműködést kíván a gyám, mint döntéshozó és az intézményvezető mint a gondozásért, ápolásért felelős személy közös munkája, a megfelelő információáramlásnak nagy szerepe van Súlyos antiszociális, állandó veszélyeztető állapotú lakóval nem volt korábban kapcsolata a dolgozóknak – korlátozó intézkedések között a lekötözés 17 éve nem szerepelt az alkalmazott módszerek között – erre viszont a kk. esetében két alkalommal is sor került A kellő számú szakszemélyzetet biztosítani nem tudtuk A megfelelő tárgyi környezetet biztosítani nem tudtuk, azt folyamatosan alakítottuk ki pl: áram nem lehetett a lakó szobájában

A gyermek egyéni esetéből eredő nehézségek: A gyermek kiskorúként 16 és fél évesen került az intézményünkbe Állami gondoskodás alatt álló ellátottról van szó Családi kapcsolatok: szülei meghaltak, testvére büntetett előéletű Az intézményünkben nem látogatták, nem keresték és csomagot, levelet sem kapott Mentálisan beteg, testileg maradandó károsodásokat szenvedett a balesetéből kifolyólag Súlyos gyógyszerfüggőként érkezett hozzánk, a gyermekpszichiáter szakorvos szerint a gyógyszeres ellátás dózisa nem volt emelhető, mert az, az élettel összeegyeztethetetlen lett volna

Az újszerű gondozási igény a következő fejlesztő munkát indukálta: Szektorok közötti együttműködés (oktatás, gyermekvédelem, egészségügyi ellátórendszer, szociális intézmény) – állandó team létrehozása, a hatóságok behívása a munkába (Szociális és Gyámhivatal megyei és helyi szinten) Újfajta munkaszervezés – állandó felügyelet biztosítása 24 órán át Tárgyi környezet átalakítása (törhetetlen üveg, szúrásra, vágásra, akasztásra, tűzgyújtásra alkalmas eszközök eltávolítása, áramtalanítás stb.) Elfogadó környezet (kórházi látogatások, női praktikákra való tanítás, rendszeres beszélgetés, odafigyelés és viszonylag állandó személyzet biztosítása) Agresszió nem érte a lakót a szakszemélyzet részéről Lakótársak megnyugtatása, felkészítése, folyamatos támogatása és fokozott megfigyelése

Eredményeink.... komfortosan érezte magát, társai befogadták, sőt figyelemmel kísérték és támogatói is voltak a lakók között, az agresszív kitörések száma az évek során csökkent Több lakó segítette a dolgozókat a kk. figyelemmel kísérésében, szülői mintát vettek fel, illetve nyomonkövették a tevékenységét Baráti kapcsolata alakult ki, aki mellett nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett A számonkérést jobban tűrte, hibáiért már elszámoltatható volt olykor elnézést, bocsánatot kért

Leválás A leválást előkészítettük de nem oly módon történt ahogyan gondoltuk. Nem volt lehetőség a két és fél év együttes megbeszélésére, értékelésére és a búcsúzásra. Sokáig feszültséget okozott a rendőrség, a gyám, illetve a gyámhatóság motiválatlansága az intézkedések terén. A gyermek után az intézmény ,,nyúlt vissza” pedig már nem volt kompetens

Bea kiköltözését követően A lakók megkönnyebbültek és nyugalom költözött a ,,B” épületbe. A dolgozók fellélegeztek, nagyfokú szakmai felelősséget és terhet veszítettek. A vezetésben szorongást keltett, hogy csak így véget vetett a nagykorúság minden problémának - Tényleg vége van?

Összegzés Kinek volt problémája? Mi volt igazán a probléma? Mit értünk el a kényszer szülte megoldással? Miért a nagykorúság a válasz a problémára? És tényleg megoldódott minden?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!