DM-004. Pályázatírás módszertana, gyakorlati alkalmazásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
Advertisements

Eredmények, ismeretek megosztása
A projekt-előkészítés lépéseinek bemutatása: esettanulmány
Aktuális EU-s és hazai pályázati lehetőségek év február havában Előadó: Tóth István, igazgató Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Koplányi Emil, PMP Nemzeti Fejlesztési Terv Új Magyarország Fejlesztési Terv ÁROPEKOPGOPKEOPKÖZOPROP TIOPTÁMOP.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
A projektmenedzsment funkciói és területei
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Pénzügyi és szakmai elszámolás
EU-s pályázatok írása és módszertana
Projektzárással kapcsolatos teendők
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Funkciói, feladatai és területei
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - Pályázati kiírás civil szervezetek.
Pályázati útmutató civil szervezetek számára Benedek László.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,

Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A pályázati kiírás: „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére.” A pályázat címe: Az Asbóth Szakközépiskola.
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Projekt tervezése A sikeres projekt legfőbb ismérvei, hogy világosan átlátható, meggyőző és mérhető. Átláthatóbbá, logikusabbá, könnyebben ellenőrizhetővé.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
“Közösségben az erő!” Helyi civil kezdeményezések projekt ötlet felhívás Vas megyében A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Vas Megyei Önkéntes Centrum.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Pályázati információs nap Június 15.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Önértékelési projektterv
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
2017 – Mobilitási pályázatok (KA1) >> Pályázati űrlap (2017)
Projekt neve Cég neve Előadó neve
"Comenius iskolai együttműködések városunkban "
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Barcsák Marianna KPSZTI
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

DM-004. Pályázatírás módszertana, gyakorlati alkalmazásai Szaklektor: Dr. Kiss Irén docens Előadók: Tímár Lajos Kis-Gadó Gábor Danyi Gyula Balogh Zoltánné

A pályázat elkészítése A pályázat elkészítése nem más, mint a már kész projekttervnek a támogatást nyújtó (pályáztató) szervezet elvárásainak megfelelő struktúrában történő leírása. A pályázatot mindig a támogató által kibocsátott pályázati űrlapon kell benyújtani. Ügyelni kell arra, hogy valóban az elvárt információkat szolgáltassuk az elvárt formában, vagyis nem abból kell kiindulnunk a pályázat megírásakor, hogy mit kívánunk elmondani saját magunkról, hanem abból, mire kíváncsi a támogató.

A pályázat elkészítése Mielőtt a pályázati formanyomtatvány kitöltéséhez hozzáfogunk, meg kell győződnünk róla, hogy a pályázat benyújtásának minden (formai/tartalmi/pénzügyi) követelményével tisztában vagyunk: Ismerjük a pályázati alapdokumentumokat (pályázati felhívás, pályázati útmutató). Amennyiben formailag hibásan nyújtjuk be a pályázatot, az nem is kerül tartalmi bírálatra, vagyis érdemi vizsgálat nélkül elutasítják (hacsak a pályázati felhívás lehetővé nem teszi a hiánypótlást).

A pályázat elkészítése Pályáztató szervezetenként eltérően számtalan különféle pályázati űrlap létezik, a legtöbb űrlap tartalmazza az alábbi alapvető részeket: Adatok – a projekt címe és alapadatai, a pályázó (és partnereinek) elérhetősége;

A pályázat elkészítése Projektleírás, a projekt megvalósítás teljes folyamatának ismertetését jelenti; A projekt rövid összefoglalása; A projekt célja; A projekt várható eredményei és hatásai; A projektben részt vevő partnerintézmények szakértelme és feladatai;

A pályázat elkészítése 5. Monitoring (nyomonkövetés) és értékelés, azaz hogyan biztosítják a projekt ütemterv szerinti végrehajtását és a munka értékelését; 6. Az eredmények terjesztése (disszemináció); 7. A tevékenységek ütemezése és időterve, azaz egy áttekinthető munkaterv, az egyes feladatok végrehajtásáért felelősök megjelölésével.

A pályázat elkészítése Költségvetés Mellékletek: a pályázatban leírtak alátámasztására szolgáló dokumentumok, igazolások, valamint a partnerek szándéknyilatkozatai. Kizárólag olyan mellékleteket csatoljunk a pályázathoz, amelyekre a támogató kifejezetten igényt tart.

A pályázat elkészítése A pályázati űrlap kitöltéséhez vegyük igénybe a pályáztató szervezet által nyújtott segítséget (konzultációs lehetőség, pályázatíró szeminárium, pályázatíró kalauzok). Bizonyosodjunk meg arról, hogy a beadott pályázati űrlap valóban egyértelmű és világos, valamint, hogy minden egyes kérdésre választ adtunk. A bírálók nem gondolatolvasók – ötleteinket csak a leírtak alapján tudják megítélni!

A projekt megvalósítása Együttműködés a partnerekkel: Az Európai Unió által támogatott projektekkel szemben támasztott alapkövetelmény, hogy a projekteket partneri kör valósítsa meg (ld. partnerség elve). A projektek szakmai hátterének biztosítása szempontjából nagyon kedvező, ha az adott témában, területen meghatározó intézmények minél szélesebb köre megjelenik a projektben.

A projekt megvalósítása Együttműködés a partnerekkel: Lehetőleg a projekteredményeket majdan felhasználókat, illetve az őket képviselő szakmai szervezeteket is vonjuk be a projektbe, folyamatosan tájékoztassuk őket az eredményekről és kérjünk visszacsatolást.

A projekt megvalósítása A projekt résztvevői: Projekt koordinátor (a projektért hivatalosan felelős szervezet) Partnerintézmények Regionális/helyi szervek Szociális partnerek Szakmai szervezetek Egyéb érdekelt szervezetek Külföldi partnerek

A projekt megvalósítása Nyomonkövetés, monitoring: A projektmenedzsment feladata biztosítani, hogy a projekt a kitűzött célok elérése felé haladjon. Ennek eszköze a nyomonkövetés, más szóval monitoring, amely folyamatos információgyűjtést és -elemzést jelent, a megvalósítás közben felmerülő problémák leküzdésére.

A projekt megvalósítása Nyomonkövetés, monitoring: A monitoring a mindennapi menedzsment része. Lényege, hogy a tényleges folyamatokat összehasonlítja a tervben foglaltakkal, az erőforrásokra, tevékenységekre és az eredményekre összpontosítva.

A projekt megvalósítása Nyomonkövetés, monitoring: A folyamatos nyomonkövetés folyamatos visszacsatolásokat jelent, amelyek ismeretében időről időre rugalmasan módosítani kell az eredeti elképzeléseket, fejleszthetőek a gyenge pontok, pótolhatók bizonyos hiányzó elemek, illetve felhívhatják a figyelmünket olyan veszélyekre, amelyeket így időben elkerülhetünk.

A projekt értékelése A projekt értékelésének célja, hogy felmérjük a projekt sikerét és hatását. Az összefoglaló értékelés az alábbi alapvető kérdésekre ad választ: Sikeres volt-e a projekt? Mik voltak az erősségei és gyengeségei? Milyen mértékben teljesítette a projekt vagy program az általános célkitűzés(eke)t?

A projekt értékelése Az összefoglaló értékelés az alábbi alapvető kérdésekre ad választ: Milyen haszna származott a résztvevőknek a projektből? Az eredmények igazolják-e a projekt költségeit? Lemásolható, illetve átvihető-e más területekre a projekt?

Disszemináció A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás és ezáltal a projekt megvalósítására fordított források hasznosulása a lehető legnagyobb lehessen.

Disszemináció A disszemináció nemcsak a pályázati felhívás által előírt kötelezettség, hanem a projekteket megvalósító intézmények jól felfogott érdeke is: jobb minőségű projekttermékek, a projekt erőforrásainak kibővítése, erősödő intézményi presztízs, bővülő hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, újabb együttműködések, akár újabb projektek várhatók tőle.

Disszemináció A disszemináció teljes mértékben projektfüggő, minden egyes projekt esetében saját disszeminációs stratégiát és cselekvési tervet kell kidolgozni.

Disszemináció A hatékony disszemináció alapfeltétele, hogy kellően célzott legyen. A tervezés során figyelembe kell venni az egyes célcsoportok sajátosságait (szakértők vagy laikusok, milyen szinten érdeklődnek előzetesen a projekt iránt, hogy lehet őket a legjobban elérni, melyek az általuk használt kommunikációs csatornák, milyen nyelven lehet őket leginkább megszólítani, milyen a kulturális hátterük, milyen széles körről van szó).