Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eredmények, ismeretek megosztása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eredmények, ismeretek megosztása"— Előadás másolata:

1 Eredmények, ismeretek megosztása
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása

2 A disszemináció fogalma
Disszemináció = szétterjedés A projekt eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás (hatásosság) és a projekt megvalósítására fordított források hasznosulása (hatékonyság) a lehető legnagyobb lehessen.

3 A disszemináció tartalma
A disszemináció magába foglalja: a projektek során megszületett termékek, szolgáltatások EREMÉNYEINEK bemutatását, a projektmegvalósítás tapasztalatainak átadását (projektmenedzsment, együttműködés, problémák,…)

4 A disszemináció SA pályázatoknál
Az eredmények terjesztésének „hazai” speciális problémái: Forráshiány - vállalkozások, intézmények egymás versenytársaként tűnnek fel. Elzárkózás - az eredmények eltitkolása. Nincs igazi együttműködés. „Dögöljön meg a szomszéd tehene is!” Megoldás: Együtt sírunk, együtt nevetünk elv érvényesítése.

5 Miért kell a disszemináció?
A kézzelfogható eredmények mellett be kell mutatni: a nehezebben megragadható eredményeket (pl. a szakmai ismeretek bővülése). az áttételesen érvényesülő hatásokat (vállalkozás fejlődése, készségek alakulása). esetleges gondokat, problémákat. FONTOS a projektmenedzsment tapasztalatainak átadásához az együttműködés részletei, szervezési kérdések, válságkezelés, minőségbiztosítás.

6 A disszemináció a projekt szakaszaiban
Projektünk hozhat értékes, terjesztésre érdemes részeredményeket is. A projekt megvalósítása alatt javasolt a részeredmények, tapasztalatok folyamatos nyilvánosságra hozatala – egyébként is készítenünk kell részjelentéseket – mérföldkő. A projekt befejeztével fontos valamennyi eredmény és tapasztalat rendszerezett megfogalmazása: A beérkező visszajelzések alapot jelenthetnek a projektmunka folyamatos értékeléséhez. A disszemináció maga is tárgya a projekt átfogó értékelésének.

7 EU-s információs források
Érdemes az uniós tagállamokban megvalósított projekteket áttanulmányozni saját projektjeink tervezése során. Az Európai Bizottság által létrehozott adatbázisban kereshető formában, országonkénti, illetve témánkénti bontásban mintegy 500 „sikertörténet” rövid ismertetése olvasható az alábbi címen:

8 A disszemináció és fenntarthatóság
A disszemináció segíti a támogatott tevékenység eredményeinek és hatásainak a projekt időbeli keretein túli fenntarthatóságát. A projekteredmények minél szélesebb körhöz való eljuttatása erősítheti az optimális hasznosítást. A hosszabb távú alkalmazás csak a projekt eredmények szükséges továbbfejlesztése révén érhető el.

9 Last bullet: To ensure that the implementation follows the relevant rules and regulations of the EU and the Member State

10 Lao Ce: Az út és erény könyve
ÚTRAVALÓ „…Ezért a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik, alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti…” Lao Ce: Az út és erény könyve


Letölteni ppt "Eredmények, ismeretek megosztása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések