A MOL a Pilisben Avagy a barbarizmus diszkrét bája 2008. január.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Képes beszámoló Adománygyűjtésünk befejeződött, melyet a vörösiszap katasztrófát elszenvedett állatok és gazdáik részére szerveztünk.
Advertisements

JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Stacionárius és instacionárius áramlás
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
Sikeres emberek.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
„Két keréken Szatmárban“
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Készítette: a Dalai Láma
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
A bőr színe…..
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
Plágium program.
A körlevél készítésének menete
Halmazok Gyakorlás.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Küldök egy útmutatót. Kérlek:
Társadalmi szerepvállalás
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Katt A Fővárosi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt július 9-én, a felújított Kis-Hárs-hegyi kilátót ünnepélyesen átadta a főváros kirándulóinak.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A háromszög Napoleon- háromszögei
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Hogyan fejlesszük ki magunkban a
Az Agel hálózata Néhány ábra segítségével a következőkben szeretnénk szemléltetni, hogyan épül fel a hálózat az Agelben. Az esetleges.
Az EU és a civil szervezetek kapcsolata Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei az EU-tagság kapcsán” Budapest, 2005.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Gátvédelem Az árvíz során nyolc helyen szakadt át a gát. Az árvíz elpusztítja Szegedet és környékét. Csaknem százezer ember hajléktalanná válik,
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
SZÉLESSÉGI BEJÁRÁS Pap Imre DVX468. A bejárás Meglátogatjuk az első csúcsot, majd ennek a csúcsnak az összes szomszédját. Aztán ezen szomszédok összes.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
1. FELKÉSZÜLÉS Ami elromolhat, el is romlik Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!
KÖRNYEZETVÉDELEM.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

A MOL a Pilisben Avagy a barbarizmus diszkrét bája január

Pilis, Kopárok

Gázvezeték fektetés a Pilisben

„A MOL-csoport a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiemelt figyelmet szentel a természetnek és a környezetvédelemnek.”

„Határtalan lendület” (MOL)

„Zöld utat adtunk környezetünknek Lépésről-lépésre haladunk afelé, hogy még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak településeink.” (MOL)

„A MOL sikere az ország sikere” (MOL)

Pilisi Parkerdő 2008

„Környezet és egészség (MOL) A megelőzés a legfontosabb elv, amit szem előtt tartunk környezetünket és az egészséget támogató programjaink során. Kiemelten kezelünk minden olyan kezdeményezést, mellyel hatékonyan járulhatunk hozzá közvetlen és tágabb értelemben vett környezetünk védelméhez, a katasztrófa sújtotta területek rehabilitációjához és az egészség megőrzéséhez. Ami ma természetes, legyen holnap is az!”

2005. nyár Kevélyek Pilisvörösvár

2008. január

Piros jelzés 2m

ez (volt) a csúcs

A MOL és a gázai övezet

Pilisvörösvár önkormányzata aszfaltburkolatú autóutat tervez ugyanide.

Piliscsaba felé V É G E az első résznek

Második (szöveges) rész Nem az a fő probléma, hogy a MOL gázvezetéket fektet. Az eseményről semmilyen hivatalos, félhivatalos tájékoztatást nem kapnak a környéken élők, még a helyi médiákban sem. Az eredeti nyomvonal (Pilisvörösvár-szabadságliget mögött) egy magánterületen lévő illegális sitt lerakót keresztezett. Hiába próbálták páran elérni, hogy ha már ez a helyzet, legalább a vezeték útjába eső sittet ne földeljék el, hanem szállítsák el. A megoldás az lett, hogy új nyomvonalat irtott a MOL. Itt viszont kérdések merülnek fel. Hogyan tervezett a MOL gázvezetéket? Íróasztalnál, térképből, helyszíni szemle nélkül? Akkor a hegyen át, is így terveződött a gázvezeték? Ez tényleg így megy? Ráadásul a sitt miatti nyomvonalváltás is nagy valószínűséggel engedély nélkül történt. Ha ez igaz, a MOL törvényt sért. Továbbá ezek után a hegyen történt átvezetés vajon teljesen szabályszerűen történik? Mik a garanciák és hogyan fogja a MOL a tönkretett környezet további pusztulását megakadályozni a megbolygatott területeken? Válaszol ezekre valaki? A MOL idézetek a társadalmi szerepvállalás linkről.

Jobbra az eredeti nyomvonal, behavazva, csövek bekészítve. Balra az új irtás. A két út között volt időben Karácsony. Vajon volt érvényes engedélyük?

Az eredeti nyomvonal

Íme a sitt, az eredeti nyomvonalat jelző rózsaszín végű pálcával. Még itt sem tűnt fel nekik. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal….a MOL-nál.

Természetesen az új nyomvonalon eléjük kerülő sittet azért elföldelik

Pilisvörösvár- szabadságliget A fényképfelvételek helyei Ny-i-Esztergom vasút Tervezett új 10-es út Gázvezeték nyomvonal, és tervezett piliscsabai út a szaggatott fekete vonal mentén sitt Piliscsaba

Befejezésül Az előző térképszelvényből is kitűnik, és volt már rá utalás, hogy Pilisvörösvár önkormányzata a gázvezetékkel megegyező nyomvonalon, egy kétszer egysávos, aszfaltburkolatú utat tervezett a Kopárokon át Piliscsabára. Vagyis, mire a gázcső miatti pusztítások nagyjából bezöldülnének, jönnek újra a bulldózerek, a betonút építők, az aszfaltozók, hogy aztán napi 24 órában hömpölyögjön itt a teherautó és gépkocsi forgalom. Hogy egy ilyen új hegyi út, milyen rárakodó infrastruktúrát generál még a Kopárokra, abba pedig jobb nem is belegondolni. Arra szeretném kérni azokat, akik eljutottak e sorok olvasásáig, és nem szeretnék, hogy a gázcső után autóút is legyen a Kopárokon, találják meg a módját, hogy mit tudnának tenni az ügy érdekében. Ma az önkormányzat elüti a dolog élét azzal, hogy távlati terv, de éppen ezért most még ki lehet harcolni a terv elvetését. De amikor majd újra indulnak a bulldózerek, már tényleg késő lesz. Köszönjük megtisztelő figyelmüket A Pilisi Kopárok Élőlényei