Alkoholfogyasztás-Tünettan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Az alkohol! Az alkohol? Az alkohol… és a családorvos
A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Kvantitatív Módszerek
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
GYÓGYSZERREL AZ EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY B U D A P E S T C I Á N M É R G E Z É S.
A toxikológia alapjai Gáspár Tamás.
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A köszvény Arthritis urica.
Alkoholizmus.
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Készülj az érettségire
CITROMSAVCIKLUS.
Szabó János dr. SE. Családorvosi Tanszék Országos Alapellátási Intézet
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Immunrendszer Betegségei.
Alkohol érzékenység – a KM szerepe
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Kémiai kinetika A kémiai reakciók osztályozása:
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Altatók – nyugtatók Dr. Gyarmati Zsuzsanna
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Disulfiram inplantatio
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Az Alzheimer-kór filozófiája
Az alkohollal kapcsolatos zavarok
Keszitette:Szilagyi Emese
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,

Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Kémiai reakciók iránya
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2015 (27.tétel)
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Enzimkinetika Komplex biolabor
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Mérgezések tünetei, ellátása
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Előadás másolata:

Alkoholfogyasztás-Tünettan Zacher Gábor

Mi az alkohol? Az átlagember számára egyenlő az etanollal Kémikusok számára, minden olyan vegyület, ahol az alifás szénatomhoz hidroxil csoport kapcsolódik (a glikolok két hidroxil csoportot tartalmaznak) Toxikológusok számára leginkább az alábbi 4 vegyület tartozik ebbe a csoportba Benzilalkohol (C6H5)CH2OH Etanol CH3CH2OH Izopropanol CH3CHOHCH3 Metanol CH3OH

Mennyi a toxikus adag? Jogi megítélés szerint országonként változó lehet (0,05%, 0,08%, 0,1%) Rendszeres ivóknál fontos faktor a hozzászokás Átlagban 0,45% körüli érték halálos Az eddig ismert legmagasabb túlélt szint 1,5% Hazai ismert legmagasabb túlélt szint 0,85% LD50 5-8 g/kg rendszeres ivóknál, 3g/kg gyermekeknél

Toxikokinetika-toxikodinamika Igen gyorsan felszívódik Megoszlási tere (Vd) 0,54 l/kg Elhanyagolható a fehérjekötődése és a zsíroldékonysága Jól átmegy a vér-agy gáton

Az alkohol sorsa a szervezetben -80%-ban dehidrogenázok, 50 mg/dl koncentrációnál telítődik, 0-ad rendű kinetika (óránként 10 g etanol bomlik le) -10%-ban peroxiszóma kataláz -10%-ban mikroszomális oxidázrendszer

Apró megjegyzések A lebomlás sebességét nem az enzim aktivitása, hanem a rendelkezésre álló hidrogénakceptor a NAD mennyisége határozza meg Vagyis a NADH2 visszaoxidálása a sebességszabályozó lépés Tehát éhezéskor csökken a piroszőlősav koncentrációja, így az alkohol markánsabban hat Detoxikáló csodaturmixok jelentősége gyakorlatilag nulla!

Tünetek 0.1-0.5‰. nincs alkoholos befolyásoltság 0.5-1.0‰. visus befolyásoltsága 1.0-1.5‰. reakcióidő meghosszabbodik, gátlástalanság, eufória 1.5-2.0‰. középsúlyos mérgezés, gátlástalanság, meghosszabbodott reakcióidő, egyensúly és koordinációs zavarok 2.0-3.0‰. öntudatzavar 4.0‰. felett kóma, halálos is lehet

Disulfiram-etanol kölcsönhatás -metronidazol -cephalosporinok -szulfonilureák -tintagombák -ADH 2*2 fenotípus Kipirulás Fejfájás Légszomj Szédülés Hányinger Ortosztatikus hipotenzió Terápia: tüneti

Buktatók A beszűkült, zavart tudatállapotot okozhatja az alkoholfogyasztáson kívül: fejsérülés, posztiktális állapot, szepszis, központi idegrendszeri fertőzés, hipoglikémia, ionzavarok, alkohol megvonás, Wernicke-Korsakoff szindróma, mérgezések stb. A részletes betegvizsgálat nem elhagyható. A betegek alkoholos lehelete nem mindig jellemző tünet, hiszen pl. vodka fogyasztását követően nincs jellegzetes alkoholos lehelet.

Alkoholmérgezés Csökkent miokardiális kontraktilitás Perifériás vazodilatáció és hipotenzió Hipoglikémia Ionháztartás zavarai (hipo tünetek) Wernicke encephalopathia Légzészavarok (aspiráció, bradipnoe)

A toxikológiai osztály betegei… …3-5%-ban csak alkoholt fogyasztanak …50%-ban alkoholt is fogyasztanak …január elsején 01.30-kor már kapnak számlát a Miniszterelnök szerint! …szerintünk is kapnak számlát, de fizetni nem fognak, mert az ittasság sürgősségi kórkép 0,5 liter vodka önmagában és néhány tabletta benzodiazepinnel vegyítve hasonló mérgezést okoz. Az első esetben a kuncsaft részeg, míg a második esetben gyógyszermérgezett beteg, aki alkoholos befolyás alatt áll.

Köszönöm a figyelmet!