Kedves Pályaválasztó Fiatal! Köszöntünk a KOM-PASSZ programban! Tájékoztató füzet Lapozáshoz a PgDn és PgUp billentyűket használhatod.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köszöntünk a KOM-PASSZ pályaválasztási programban! Az anyagokat a színes képekre kattintva lehet letölteni. A továbblépéshez az Állapotjelentés kitöltése.
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
E-learning alapú távoktatásos képzés
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Fontos tudnivalók az iskolarendszerről és a tájékozódás módjairól
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
A várandós anyák segítése döntéseikben „Nyújts szárnyad árnyékában menedéket nekem” 17. Zsoltár.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Forrás: Infografika Forrás:
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Életpálya-építés fiatalkorban
A NEPTUN.NET (a hallgatói felület) KEZELÉSE
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Takács Béla Tanulási VÁZ (lat). Mit várok a szóbeli feleletnél? Gondosan felépített, végiggondolt feleletet! A továbbiakban ehhez kívánok segítséget.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Programfejlesztési Központ
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Informatika v á rosi munkak ö z ö ss é gi foglalkoz á sok hatása az iskolában folyó tehetséggondozásra.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Iskolaválasztási tanácsadás STEVANYIK LÁSZLÓ.
Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Resztoratív módszerek az iskolában
Személyes fejlődés - Szponzorrá válás. 2 A tanácsadó szerepe : a tanácsadók követése Toborzás és Szponzorálás Példa + képzés = eredmények.
A BOLDOGSÁG TITKA.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Let’s coach it!
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Pályaorientációs munka az OFIK-ban. Országos Felsőoktatási Információs Központ Információs tanácsadás: Választás segítése: karriertervezési információk.
Csoportmunkát támogató szoftverek
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Biztos kezdet- gondolat
Pályaválasztási Kiállítások 2008
Értékesítési oktatás Előadó: [Név].
Kedves Pályaválasztó Fiatal!
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Építs a külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor!
Előadás másolata:

Kedves Pályaválasztó Fiatal! Köszöntünk a KOM-PASSZ programban! Tájékoztató füzet Lapozáshoz a PgDn és PgUp billentyűket használhatod

2 Küldeményünket azért kaptad, mert jelentkeztél a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet Pályaválasztási és pszichológiai tanácsadó osztálya által indított KOM-PASSZ pályatervező programra. Jelen tájékoztató mellé egy Kérdőívet is mellékeltünk – a tudnivalókat a füzetben részletezzük. Lapozz bele!

3 Miről szól a KOM-PASSZ program? Programunk célja, hogy segítséget nyújtsunk a továbbtanulás sikeres megtervezéséhez, elsősorban középiskolás diákok számára. Fontos számunkra, hogy aktivitásra késztessünk, kedves Fiatal, hiszen jövőd alakításában Te magad vagy a leginkább illetékes! Mindehhez kellő felkészültségre van szükséged – ebben szeretnénk segítő kezet nyújtani Neked. Hogyan? Lapozz…

4 A program valamelyest hasonlít egy tanfolyamra, de itt - a továbbhaladás iránya és mértéke Tőled is függ, - az „oktató” közvetlenül nem észlelhető. Eközben természetesen, ha szükségesnek ítéled, felveheted velünk a kapcsolatot, interneten vagy személyesen is. A KOM-PASSZ program tartalma Egy több részből álló segédletet kínálunk számodra, mely - illeszkedni próbál igényeidhez: személyes érdeklődésedhez és tempódhoz, valamint - tudni- és tennivalókat közvetít, melyek a pályatervezés folyamatában rendkívül fontosak.

5 A program során összesen négy „csomagot” küldünk Neked egyenként ( ben). Mindegyik csomagban egy központi témával foglalkozunk: - átfogó tájékoztatást küldünk az adott témáról, és - feladatokat javaslunk, melyek segítenek, hogy a kapott információból személyes tudás váljon. A feladatok - időzítését, - mennyiségét - mélységét Te szabályozod. Amikor a következő területre lépnél, kérheted az újabb csomagot, úgy, hogy küldesz egy „állapotjelentést”. Az állapotjelentés egy rövid kérdőív, mely segít megítélned, hogy hol tartasz a pályatervezésben, nekünk pedig visszajelzést nyújt, hogy a következő csomag tartalmát hogyan alakítsuk számodra. Mindig az aktuális téma végeztével kell kitölteni, és a címre küldeni. A program felépítése

6 Melyek ezek a „központi témák”? Tájékozódás „KINT” és „BENT” – azaz, KINT: Tanulmányok, foglalkozások, lehetőségek világa BENT: Önismereted fejlesztése – „örökséged”, képességeid, érdeklődésed, értékeid Részletesebben megtalálod a következő oldalon…

7 Ez a terület olyan tevékenységekre hívja fel a figyelmedet, amelyek elengedhetetlenek a kiérlelt döntéshez. Szeretnénk módszereket kínálni Neked - információ- és tapasztalatszerzésre, - és tapasztalataid rendszerezésére: „beépítésére”, mérlegelésére 1. Hogyan tájékozódjak? tájékozódjak? 2. Honnan jövök? jövök? 3. Milyen vagyok? vagyok? 4. Merre induljak? induljak? Első téma – A tájékozódás módjai

8 Hová tartozom? Mit hoztam magammal? Ez már az önismeret területe: arra mutat rá, hogy valamennyien meghatározott társadalmi környezetben nőttünk fel (család, iskola, lakóhely), és ennek megfelelően számos tapasztalat, hatás ért el minket. Életünk eseményeinek átgondolása sok mindenben segíthet jövőbeli választásaink meghozatalában. Hogyan? Erről szól ez a téma. 1. Hogyan tájékozódjak? tájékozódjak? 2. Honnan jövök? jövök? 3. Milyen vagyok? vagyok? 4. Merre induljak? induljak? Második téma – Honnan jövök?

9 Ez a téma a következő fontos kérdéseket helyezi a középpontba: Milyennek tartom magam? Milyennek látnak mások? Erősségeim – fejlesztendő tulajdonságaim és hasonlók… 1. Hogyan tájékozódjak? tájékozódjak? 2. Honnan jövök? jövök? 3. Milyen vagyok? vagyok? 4. Merre induljak? induljak? Harmadik téma – Ki is vagyok én?

10 Itt azokat a tényezőket vesszük számba, amelyek különféle célok elérésére ösztönözhetnek – Mi az, ami fontos számomra? Mi érdekel? Mi az, amit el szeretnék érni? 1. Hogyan tájékozódjak? tájékozódjak? 2. Honnan jövök? jövök? 3. Milyen vagyok? vagyok? 4. Merre induljak? induljak? Negyedik téma – A „hajtóerők”

11 Segítségkérési lehetőségek: FONTOS! Az „tárgy” rovatába ezt írd: - iskolaválasztási tanácsadóhoz: INFO - pszichológushoz: KOM-HELP Milyen segítséget kaphatsz a program során? Ha elakadsz vagy valamilyen kérdésed támad, a program bármelyik pontján… kérheted pályaválasztási tanácsadó pszichológus segítségét ( -ben) és fordulhatsz iskolaválasztási tanácsadóinkhoz is akik sok hasznos információval szolgálnak továbbtanulással kapcsolatos adminisztratív teendők, képzési lehetőségek ügyében.

12 Elkészülni… Rajt! Kezdjük tehát a programot! Első lépés: készíts egy „állapotjelentést”: töltsd ki a mellékelt kérdőívet: Allapotjelentes_1.xlsAllapotjelentes_1.xls A kérdőív előtt – egy kis számítástechnikai segítségért – lapozz a következő oldalra…

13 1.A számítógépeden hozz létre egy KOM-PASSZ nevű mappát, ahol a programmal kapcsolatos dolgokat tárolod. Nemcsak technikai, hanem pszichológiai szempontból is előnyös, ha e fontos kérdés anyagait együtt, egy helyen tartod. 2. A tőlünk kapott küldeményeket a KOM-PASSZ mappába mentsd! A most küldött két fájlt is: KOM-PASSZ_T.pps, Allapotjelentes_1.xls 3. A kitöltött kérdőíveket mindig így mentsd el: fájlnév és monogramod (pl. Allapotjelentes_3_BG.xls)! 4.A küldeményeket mindig üres hez csatolva küldd! A beérkezett ek nagy száma miatt a melléklettel rendelkező eket nem biztos, hogy mind el tudjuk olvasni. Kérjük, ha üzeneted van számunkra, a 11. oldalon feltüntetett módon küldd! FONTOS! Ha csatolást kérünk, mindig megküldjük az aktuális kódot a tárgy rovat számára. Ez most: KOM-1 A küldeményeket a oldalra Néhány tipp a számítógép használatához – a program zavartalan működtetése érdekében kérjük, vedd figyelembe!

14 Jó munkát és sikeres navigálást kívánunk a KOM-PASSZ segítségével! A következő „csomagot” mindig a beérkező állapotjelentés feldolgozása után küldjük. FONTOS! Mindig a saját csomagodat tanulmányozd, mivel annak melléklete és összetétele személyre szabott – még ha ez látszólag nem is mindig különbözik a társaidétól! Az MFPI pályaválasztási tanácsadói UTAT MUTAT KOM–PASSZ