A számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A HARDVER.
Mi van a számítógépházban?
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Hardver ismeretek-2.
A számítógép.
Memória.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
Nagy Gábor MF01-M2.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
a számítógép kézzelfogható részei.
Neumann elvek.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az alaplap.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
CISC - RISC processzor jellemzők
Egy egyszerű gép vázlata
A számítógép működése TAKÁCS BÉLA
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.

Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép elvi felépítése
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Processzor, alaplap, memória
Az IBM kompatibilis személyi számítógép (PC) hardverismeretei
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Készítette: Atkári György
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép felépítése
A számítógép alapfelépítése
A számítógépek felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Processzor hűtő-ventilátor
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
AZ ALAPLAP (1. rész ) Az alaplap formái (Form Factors) 2.
Előadás másolata:

A számítógép felépítése

Neumann elvek Soros működésű legyen A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtóegységgel rendelkezzen Kettes számrendszert használjon Az adatokat és a programokat ugyanabban a belső tárban, a memóriában legyenek A számítógép legyen univerzális, ne kelljen hozzá speciális berendezéseket készíteni

A számítógép felépítése CPU processzor OM operatív memória Háttértárak Beviteli (input) egységek Kiviteli (output) egységek

A buszrendszer vagy sínrendszer lehetővé teszi adatok vagy tápfeszültségek továbbítását a számítógépen belül vagy számítógépek illetve a számítógép és a perifériák között. Minden buszhoz számos csatlakozó tartozik, amelyek lehetővé teszik a kártyák, egységek vagy kábelek elektromos csatlakoztatását. Az interfész két rendszer, vagy egy rendszer egyes egységei között képzelt felületnek az a része, amelyen keresztül az adatok átvitele az igényelt illesztés biztosításával történik.

Háznak nevezzük a számítógép „dobozát”, amely a tápegységet, az alaplapi eszközöket, és a háttértárakat fogadja be, továbbá megfelelő szellőzést biztosít. Anyaga adott merevségű (anyagú és vastagságú) fém, illetve részben műanyag. Tápegység: Alkatrész, amely a számítógép működéséhez szükséges feszültségeket állítja elő. Rövidítése: PSU (Power Supply Unit). Hűtés: A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni.

Tápegység fajtái: Hűtés fajtái: Külső tápegység AT ATX BXT Léghűtéses Vízhűtéses Peltier hűtés Hőcsöves hűtés Folyékony nitrogénes hűtés

Mért színesek a vezetékek? AT tápcsatlakozó 24-tűs ATX12V 2.x tápegység csatlakozója

Alaplap típusok PC/XT AT (Advanced Technology) Baby AT ATX (Manapság ez a legnépszerűbb) ETX Mini-ATX és microATX FlexATX LPX (Western Digital) Mini LPX NLX BTX - microBTX Mini-ITX WTX (Workstation Technology Extended) – munkaállomásokhoz