Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, 2011. január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre jár a tekintetünk?
Advertisements

A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Gazdasági Informatika Tanszék
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
Fizika Bevezető 6. osztály.
Görög filozófia.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Mosonmagyaróvár november 25.
Az érvelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
Sulyok Dénes Debreceni Egyetem Földművelési és Területfejlesztési Tanszék DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER ALKALMAZÁSA A NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Gazdasági modellezés,döntési modellek
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az ellátási láncok biztonsága
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Ember és környezetének viszonya
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Kutatásmódszertani dilemmák
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Napraforgó Napraforgó.
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szövegminta Az élô és élettelen természettudomány, valamint a társadalomtudomány számos területén oktató intézményünk.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
A kutatás etikai vonatkozásai
Előadás másolata:

Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem

A 4. World Science Forum rendezvénysorozat klímatanácskozásán 4 kérdést intéztek a kutatókhoz: Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően?

Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Nincs. A tudománynak nem feladata a hittel és a filozófiával ellentétben sem a jövőbelátás, sem a dogma alkotás. A tudomány feladata a jelenségek megismerése, a kísérletezés és az értelmezés. A DG Environment „Riverdischarge chart” –ja nem egy játék, hanem az elégtelen alapadatokból levont helytelen következtetések egy tipikus példája.

Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? Az alkalmazkodás és klímavédelem néhány fontosabb agroökológiai területe: Stressz élettan (víz, élelem) Carbon sequestratio Rezisztencia and tolerancia Energianövény termesztés Földművelés, földhasználat Cönózis szabályozás, stb

A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? A politikai döntések csak részben megalapozottak. A szcenáriók ugyanis nem előrejelzések. Ugyanakkor számos, tudományosan is értelmezett tény birtokában vagyunk. Van egy klímaváltozási folyamat, amely lett légyen részben, egészben, vagy akár semmilyen mértékben sem antropogén – ez alkalmazkodást igényel.

Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően? A klímaváltozás sebessége, mértéke, vagy következményei egzakt módon nem határozhatók meg. Azonban vannak ismert tények, trendek, körülmények, valamint eszközök amelyek alapján képesek vagyunk az alkalmazkodásra. „El kell kerülnünk a kezelhetetlen helyzeteket, és kezelnünk kell az elkerülhetetlent”

Tényadatok ismerete alapján is lehetséges különböző nézőpontokból eltérő következtetéseket levonni. Mi ez? Egy kör, vagy egy négyzet?

Attól függ, milyen rendszerben tanulmányozzuk. Lényegében mindkét előző állítás igaz lehet, holott vizsgálatunk tárgya se nem kör, se nem négyzet, hanem egy háromdimenziós henger

EU DG Environment megállapításai a mezőgazdaság és vidékfejlesztés alkalmazkodási feladatairól A klímaváltozás hatással lesz a termésre, az állatállományra, az élelmiszertermelés kockázatára, a gazdálkodás jövedelmezőségére, és magára a gazdálkodás feladására is. A biomassza alapú energiatermelés pedig veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátását. A kulcsterületek a következők: mező- és erdőgazdálkodás, hatékony vízhasználat, árvízvédelem, tájgazdálkodás, carbon sequestratio, valamint az állandó gyepterületek védelme. A közösség támogatja a mező- és erdőgazdálkodást, a vidékfejlesztést, az élelmiszertermelés biztonságát, és a tájgazdálkodás megőrzését. A közösség a CAP jövőbeni reformjával kívánja elősegíteni a jó gazdálkodási gyakorlatot, valamint a környezet védelmét.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket