MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Történeti episztemológia
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Kultúra – nemzet – emlékezet
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdasági modellezés,döntési modellek
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Buddhista logika és paradoxonok
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az oral history A szóbeli források jelentősége, felhasználási lehetőségei és módszertani alapkövetelményei Vonyó József egyetemi docens november.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
A pszichikumról általában
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Történelemfilozófia Típusok.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Miért nem valóságos az idő?
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A deviancia értelmezési kerete
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
SZFP II Kompetenciamérés
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia A történettudomány mint tudományos diszciplína sajátosságai és helye a tudományok rendszerében Vonyó József 2009. szeptember

Miért tanulunk történelmet? Mi értelme van a történelem tanulásának? Van-e belőle haszna az egyszerű embernek? Az autentikus válasz első feltétele: tisztázni: Mi a történelem?

Mi a történelem?

Három alapfogalom Múlt: Történelem: Történettudomány: Mindaz, ami történt az emberiséggel és környezetével. Történelem: A megismert múlt. Történettudomány: A múlt tényeit, eseményeit, folyamatait feltáró, feldolgozó és megismertető tudomány.

A történetírók saját konstrukciói Objektív valóság MÚLT T Ö R T É N E L M E K A történetírók saját konstrukciói

Tudomány-e a történettudomány? „A történelmet ceruzával és radírral írják.” „A múlt a jövőben mindig más lesz.” „A történettudomány a politika szolgálólánya.” Tudomány: a természet, a társadalom, a gondolkodás objektív összefüggéseiről szerzett igazolható ismeretek rendszere.

A történettudomány a tudományok rendszerében Ennek meghatározása előtt tisztáznunk kell a történettudomány legfontosabb jellemzőit sajátosságait

Mi a történelmi ismeret? (1) Az emberi társadalom életének (és feltételrend-szerének) egésze Politikatörténet Gazdaság-, társadalom-, életmód-, kultúrtörténet stb. Eszmetörténet Természeti feltételek, körülmények (természet és társadalom kölcsönhatásai) – technikatörténet 2. Tények, jelenségek és folyamatok összessége Eseménytörténet Közösségek, intézmények története Folyamatok, ok-okozati viszonyok

Mi a történelmi ismeret? (2) Nem csak azt tudom, mi történt, mikor, hol és kinek a közreműködésével – azt is: miért. Nemcsak a tényeket ismerem, hanem megértem a folyamatok lényegét, okait és hatását – mindezek alapján jelentőségét is. Feltétele: Minden fontos részletet ismerjek OLVASÁS Feltárjam a köztük lévő ok-okozati összefüggéseket Ismerjem az egyes történeti (társadalmi és természeti) jelenségek funkcióit, hatásait Ezek alapján rendszerezzem őket GONDOLKODÁS!!!

Néhány alapfogalom Történeti Bizonyítás Magyarázat Esemény Forrás Adat Tény Fogalom Bizonyítás Magyarázat

Néhány alapfogalom 2. Esemény: a MÚLT egyes jelenségei, elemei Fontos jellemzői: objektíve léteztek egyszeriek (megismételhetetlenek) nem önmagukban léteznek (egy folyamat részei, egyszerre okok és következmények) összetettek (számos elem: cselekmény, feltétel összhatásaként jönnek létre) elmúltak (a történész sohasem elemezheti közvetlenül – csak források révén)

Néhány alapfogalom 3. Forrás: a MÚLT eseményeit, annak részleteit megörökítő dokumentumok 1. Két alaptípus: emberi alkotás (események dokumentálása) természeti képződmény (események feltételeinek emléke) 2. Formái: (valamennyi számos változattal) írott tárgyi képi szóbeli

Néhány alapfogalom 4. Adat: a forrásnak az eseményes egyes részleteire vonatkozó ténymegállapításai, utalásai – a forrásban megjelenő esemény 1. Változatai: a forrás típusától és formájától függően sokfélék Néhány példa: esemény leírása: időpont, hely, személy, eszközök stb. tárgy: használt anyagok, eljárások 2. Jelentősége: az esemény alkotóelemei – rekonstruálható az esemény (összegzésük, egymáshoz való viszonyuk elemzése stb.) következtetésekre ad lehetőséget (pl. tárgyak – szőttes)

Néhány alapfogalom 4. Adat: 3. Hitelessége: értelmezés függ típusától írott, szóbeli: direkt információ – de szubjektív tárgyi, képi: objektív – de indirekt információ forráskritika írott, szóbeli: az adat ellenőrzése, igazolása tárgyi, képi: logikai következtetések értelmezés Történészi feladat

Források őrzik emlékét Néhány alapfogalom 5. A tény: „A tények magukért beszélnek.” –- ?? Múlt – események sora Források őrzik emlékét (Adatok) Történész TÖRTÉNETI TÉNY

Néhány alapfogalom 5. Tény – Kétféle értelmezés 1. Valamilyen múltbeli – megfelelően adatolt – esemény leírása. Engel Pál: „ugyanolyan valóságos dolgok, mint a fizikai tények, ugyanúgy léteznek, mint azok, csak nem a jelenben, hanem a múltban.” 2. Carl Becker: Mindig történeti interpretáció eredménye – nem fizikai jelenség, hanem szellemi entitás. A történész nem az objektív eseményeket, hanem róluk szóló kijelentéseket (forrásokat) vizsgálja. Értelmez és szelektál Ő dönti el, a múlt eseményeiből – mi a TÉNY

Néhány alapfogalom 5. Tény Nem objektív valóság – történészi konstrukció ESEMÉNY – MÚLT TÉNY – JELEN Becker: Az adott eseményt „kiemeljük az események egymásra következő hosszú (és általunk ismert) sorozatából, majd jelentéssel látjuk el, s mindenekelőtt a történelmileg fontos események rangjára emeljük. Egyedül a történészen múlik tehát, hogy melyik múltbeli eseményből lesz egyáltalán történelmi tény.” Gyáni Gábor: A történeti tény közvetlenül nem azonosítható a múltbeli valósággal e valóság forrásszerűen adatolt bizonyítékaival.

Néhány alapfogalom 6. Fogalom: a történeti tény tartalmi definiálása Miként a tény – történészi konstrukció, Nem a múltban létezik, a történész alkotja, hozza létre Pl. matriarchátus angol polgári forradalom I. világháború

A történész módszerei, eljárásai A történelmi magyarázat és a történetírói bizonyítás

Irodalom Kötelező: Ajánlott: Ormos Mária: A történelem és a történettudományok. Tankönyvkiadó, Budapest, 2003. Gyáni Gábor: A történetírás fogalmi alapjairól. In Bódy Zsombor – Ö. Kovács József (szerk.): Bevezetés a társadalomtörténetbe. Hagyományok, irányzatok, módszerek. Osiris, Budapest, 2003. 11–53. Ajánlott: Romsics Ignác: Mi a történelem? In uő: Múltról a mának. Osiris, Budapest, 2004. 430–457. Romsics Ignác: A történész mestersége. Rubicon, 2003/6. sz. Ormos Mária: A történelem vonatán. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2005. 5–62.