Bevezetés a pszichológiába

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Történeti episztemológia
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
Lelkigondozás Dr.Veres Sándor 1.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Orvosi antropológia program
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Környezettechnika A 13. C osztály részére 2011/2012.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Mérés és adatgyűjtés - lev
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Mivel foglalkozik a pszichológia?
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
A feladatok szerepe Kaposi József.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Vezetés és kommunikáció
Keresztény identitás Dr.Veres Sándor. Page  2 KERESZTÉNY IDENTITÁS  A tantárgy: a két-féléves, egymásra épülő tanegység teljesítése komoly önismereti.
A három agy elmélet Biblikus értelmezése
Bevezetés a pszichológiába
NEVELÉSELMÉLET.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
vizuális kommunikáció
Korai tehetségnevelés
Pszichológiai Ismeretek
A Számvitel Didaktikája
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Logos-Hungary Keresztény Főiskola Orientációján ! 2010.Szeptember 4. BA Bibliatudomány szak évnyitója KöszöntőBemutatkozás Aktuális dolgaink Regisztráció.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Technikai információk ÁVF Civil társadalom. Tanár Kuti Éva 407. szoba Fogadóóra: Csütörtök: –
Hő és áramlástechnikai gépek II. Követelmények
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Pedagógia A didaktika célja, tárgya, elvei Orosz Ildikó.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
Bevezetés a filozófiába
A képek szerepe és felhasználási lehetőségeik a közoktatásban
A mesterséges intelligencia alapjai
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Európai Uniós Alapismeretek
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Bevezetés a pszichológiába Dr.Veres Sándor 1

Bevezetés a pszichológiába tantárgy A tantárgy: bevezetés kíván lenni a pszichológia, mint autonóm illetve, mint segédtudomány szemléletmódjának, fogalom-rendszerének, módszereinek, eredményeinek a keresztény misszióban történő alkalmazásához. Cél: a pszichikus működésmódok bibliai-antropológiai illetve teológiai-hermeneutikai értelmezésének a megismerése és művelése. Önálló elemzésre történő felkészítés. Eszköz: Önálló kutatómunka. A hallgatók a pszichológia általánosan elfogadott témaköreit integratív modellben értelmezik, a kijelentés fényébe helyezve e tudomány eredményeit azok felhasználhatóságáról értekeznek. Elemzések, házi dolgozatok, olvasónapló készítése, zárthelyi dolgozat. Hallgatók: akik más főiskolákon már tanultak pszichológiát a bemutatásra kerülő anyag az újdonság erejével hathat. Akik nem tanultak, új látásmóddal ismerkedhetnek meg. Tanár: Dr. Veres Sándor egyetemi tanár, Gyakorlati Teológiai, Neveléstudományi és Missziológiai Tanszék vezetője Elérhetőség: 20/886 0196 – s.p.veres@gmail.com – www.veressandor.ini.hu

Kötelező irodalom Czigler István: Bevezetés: Mi a pszichológia. In: Találkozás a pszichológiával (szerk.: Czigler István – Oláh Attila) Osiris, Budapest, 2007, 7-91 old. Interneten: www.veressandor.ini.hu Séra László: Általános lélektan, Comenius Bt. Pécs, 1998. 1-201 old. Ajánlott irodalom: Michael Dieterich: Pszichológiai és lelkipásztorkodási kézikönyv, Szent István Társulat, Budapest, 2000,(11-129; 214-229 old.) Atkinson és Hilgard: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest, 2005

Követelmények - óralátogatás iskolai szabályzat szerint - olvasónapló – megadott szakirodalom elolvasásának (2 db. Szak- folyóirati tanulmányról 3.old.) igazolása - zárthelyi dolgozat (teszt) - házi dolgozat illetve elemzés, amiben a tanultak alkalmazásáról számol be a hallgató (egyénileg megbeszélt, illetve a net-en meghirdetett témakörökben) Vizsgatémák: Az órán leadott anyagok (a www.veressandor.ini.hu weblapon) és a tankönyvek alapján megadott vizsgatémák illetve az interneten közreadott témakörök feldolgozása (zh. vagy csoportos, illetve egyéni szóbeli vizsga formájában)

Témakörök 1. Bevezetés: a pszichológia mint autonóm és mint segéd tudomány tárgya és jelenségvilága (Platon, Arisztotalesz, Descartes) 2. A szentség az ember életében: Az ember lelki felépitéséből fakadó probléma: Isten terve az emberrel és a bűn romboló hatása (Collins) 3 Az Egész jelenléte: észlelés, képalkotás a világról, Gestalt pszichológia 4. A rész hatalma: anticipáció: Emlékezés, képzelet, álom. 5. Az idegen: Adaptáció: nyelv, gondolkodás, kognitív pszichológia 6. A barát: Cselekvés: szükségletek, kondicionálás, behaviorizmus 7. Én, Önmaga – Identitás: tudat, tudattalan: felejtés, elfojtás – pszichoanalízis 8. A szív (limbikus rendszer) - Projekció: érzelmek és módosult tudatállapotok 9. A magyarázat: Kijelentés: általános és specifikus kijelentés - az értelem megújulása 10. A kapcsolat: Ima: a valóság felfogásának spirituális útja: az integráció felé 11. Az ember felelőssége - Isten válasza: az igazság megismerése 12. Összefoglalás