BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzeti Közlekedési Hatóság
Advertisements

OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
főigazgató-helyettes
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Az Ügyfélkapu TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. Rendelet 2014.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az anyakönyvi igazgatás
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Eljárási rend a közlekedési igazgatási ügyintézés során
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Balatonalmádi 2006 május GÉMOSZ Országos Közgyűlés Ivanics Lajos Szerviz Bizottság.
Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Központi Közlekedési Felügyelet Közúti Jármű Felügyelet Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Mihalek Miklós.
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Újabb lépés az „e közigazgatás” jegyében: KÖKIR
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Vasútszabályozási Osztály
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Az egyéni vállalkozás.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Az igénybevevői nyilvántartás
A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerepe
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
2014. november Rendek Tímea
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi 2006. május 18-19.

Az új járművek forgalombahelyezése alkalmával A beszámított járművek közlekedési igazgatási hatósági (okmányirodai) eljárása során Az elektronikus ügyintézés lehetőségei Várható további változások

A forgalombahelyezés a közlekedési hatóság Műszaki Adatlapja alapján történhet. A Műszaki Adatlap felhasználhatósága: Új jármű (még nem volt sehol nyilvántartásban) 90 nap, DE az okmányirodai felhasználástól számítódik a következő időszakos műszaki megvizsgálás időpontja Használt jármű esetén 90 nap, de a következő időszakos műszaki vizsga az első magyarországi vizsga napjától ( a Műszaki Adatlap kiállításától) számítódik. A vezérképviselet (Generál Importőr) által kezdeményezett, a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton, műszaki megvizsgálás nélkül kiállított Műszaki Adatlap felhasználhatósága nincs korlátozva – kivétel az AFE érvényességének lejárata. A megfelelőségi nyilatkozat (COC) NEM PÓTOLJA, HELYETTESÍTI a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton előállított Műszaki Adatlapot!!!

Tulajdonjog változás bejelentése A használt jármű kereskedelmi céllal történő megszerzését IS BE KELL JELENTENI a közlekedési igazgatási hatóságnak!!! [A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33.§. (1) bekezdés b) és c) pont alapján] Új forgalmi engedély NEM kerül kiállításra, a régibe kerül bejegyzésre a változás ténye. (A kereskedő tulajdonjog szerzése.) Törzskönyv nem kerül kiállításra. Az eljárás díja 1.500.-Ft.

Járművek forgalomból történő kivonása Alapvetően különbözik a kérelemre történő ideiglenes, illetve végleges kivonás eljárása. Kérelemre történő ideiglenes kivonás A kérelemre induló eljárásban 1.500.- Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetését követően kerülhet sor kérelemre a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonására. A kivonás időtartama maximum 6 hónap!!! A forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban bejegyzésre kerül .......-tól, ..........-ig terjedő időszakra az ideiglenes kivonás. A lejáratot követően a jármű automatikusan forgalomba helyeződik.

Végleges kivonás Roncsautó beszámítás is adás-vétel, a pénz egy részét az átvett „vasanyag” képviseli. A végleges kivonás szükséges kelléke a Bontási Átvételi Igazolás. A bontónak (átvevőnek) történő leadás során az eljárás jogosultságát igazolni kell annak, aki a járművet leadja. (TULAJDONJOG!!!) Nem kell pótolni az okmányokat, amennyiben nem állnak rendelkezésre, a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) hatósági bizonyítványa alapján is át kell venni a járművet. A hulladékká vált gépjárművekről szóló 267/2004. (IX.23.) Korm. rendelet 14.§. (4) bekezdése alapján 2007. Január 1-ét követően már nem kérhető térítési díj - a szolgáltatási díj kivételével – a bontási kötelezettséggel terhelt járművek kijelölt átvevő részére történő leadása során.

Megnyílt a lehetőség az okmányirodai ügyintézés elektronikus úton történő kezdeményezésére. A www.nyilvantarto.hu oldalon hasznos információk, okmányiroda kereső, illetve az ügyfélkapu elérhetősége biztosított. A jogszabályi előírások alapján az alábbi ügytípusok kezdeményezhetők: Nemzetközi vezetői engedély kiadása; Vezetői engedély megsemmisülése, vesztése, lopása esetén annak pótlása, (a közeljövőben a teljes eljárás lebonyolíthatóvá válik a 2001. 01.01. után kiadott vezetői engedélyek esetén); Jármű forgalombahelyezése, forgalomból kivonása, tulajdonos-, üzembentartó személyében bekövetkezett változás, forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel kapcsolatos, kérelemre induló eljárások; KIVÉTELEK: P, CD, E, M betűjelű ideiglenes, DT, CK, H, R, RR, M kezdő betűjelű különleges rendszámtáblával kapcsolatos járművek

A Hivatal által meghatározott időpontban, 2006-ban bevezetésre kerül egy új, ügymenetet támogató informatikai rendszer, amely megfelel a kor követelményeinek.

A fejlesztés célja, hogy az új Jármű nyilvántartási rendszer a járműigazgatással kapcsolatos – jogszabályban kötelezően előírt – igazgatási feladatokat magas szakmai színvonalon, a közlekedési igazgatási ügyintézés szabályainak, illetve az okmánykiadási eljárás szigorú adminisztratív védelmi szabályainak, valamint az okmányirodai környezet adta lehetőségek figyelembe vételével valósítsa meg. Ugyancsak cél, hogy a központi közhitelű járműnyilvántartás létrehozása biztosítsa a közlekedési igazgatási és okmány-ügyintézési feladatok hatékony ellátását, valamint az egyre szélesebb körű adatszolgáltatási igények mind teljesebb körű kielégítését.

Forgalmi engedélyt érintő változások Módosításra kerül a forgalmi engedély műszaki érvényességet rögzítésére szolgáló része, hat változás lesz bejegyezhető. A forgalmi engedélyek rovatai az EU előírásoknak megfelelően kerülnek kiállításra, D.1. mező a gyártmány, D.2. mező a típus, D.3. a kereskedelmi megnevezést tartalmazza. (Ebből következik a GI projektben kiadott elektronikus okmány adatainak helyes megállapítása) A jármű fajtájának jelölésére az okmányban nem az eddig megszokott módon kerül sor, hanem a J adatmezőben, nemzetközi alfanumerikus kóddal jelenik meg. Például: személygépkocsi → M1 autóbusz → M2, M3 tehergépkocsi → N1, N2, N3 motorkerékpár → L3e, L4e, L5e, L6e, L7e pótkocsi → O1, O2, O3, O4

Várható további változások A jelenlegi előírás alapján előzetes eredetiség ellenőrzés elvégzésének kötelezettsége a jármű tulajdonjogának átvezetése alkalmával fennáll, kivéve a BM rendeletben felsoroltakat. A Rendelet vonatkozó előírásának módosítása folyamatban van. A BMKH és a KFF jelentős informatikai fejlesztést hajt végre annak érdekében, hogy a két hatóság közötti adatkapcsolat megvalósuljon. Több lépésben kerül sor ennek realizálására. GI projekt Forgalomba helyezés előtti műszaki megvizsgálás adatai Időszakos műszaki megvizsgálás

Megköszönöm megtisztelő figyelmüket, a konferencián további előremutató munkát kívánok. Tisztelettel: Nagy László