Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, 2010. október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
A Kormány intézkedései és tervei
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A közmunkaprogramok tapasztalatai,
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Passzív és aktív eszközök a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felosztásában - célok, előnyök.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Bálint József JOSZ elnöke
Segélyezési rendszer átalakítása
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Munkaerőpiaci helyzet a Nyugat-Dunántúli régióban Sopron 2009 február 5.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Közfoglalkoztatási programok évi tapasztalatai,
Ajka Térségi Foglalkoztatási Partnerség Foglalkoztatás-fejlesztési irányok − a kormányzat munkaerő-piaci politikája − mi a szándék a Foglalkoztatási Paktumokkal?
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletének tapasztalatai Dr. Katona Károly törvényességi felügyeleti osztályvezető.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Janovics László igazgató Pécs, október 16. Módosítások átvezetése: október 21. Tájékoztató a téli közfoglalkoztatásról.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Magán erdőgazdálkodók szerepe a évi közfoglalkoztatásban Szulimán Zsolt osztályvezető Stratégiai és Forráskoordinációs Osztály.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése Kovács Ibolya szociálpolitikus - főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum ZÁRÓKONFERENCIAZalaszentgrót 2009 november 26.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
„Út a munkához”program
Jogszabályok alkalmazása, összehangolása és módosítása
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár

2 „Út a munkához” program Nem értékteremtő munkára, hanem csak létszámemelésre ösztönzött. Alultervezték a forrásait, finanszírozhatatlan a rendszer. Nem számol a térségi munkaerő-piaci különbségekkel. Nem javítja az elhelyezkedést – nem a munkához vezet. Sokan egyáltalán nem jutottak munkalehetőséghez. Csak a béreket és járulékokat finanszírozták – a dologi költségeket nem.

3 A Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja ’2011 Célok: Minél több munkanélküli dolgozzon. Csökkentsük az önkormányzatok terheit, egyszerűsítsük az eljárásokat. Finanszírozzunk dologi kiadásokat is, ezzel adjunk lehetőséget önkormányzati projektek, jó gyakorlatok megvalósítására. Kapjanak kulcsszerepet a munkaügyi kirendeltségek a közfoglalkoztatás működtetésében. Támogatottként jelenhessenek meg a kis és közepes vállalkozások. Folytatjuk, ami bevált: az országos közmunkaprogramok segítenek a nemzetgazdasági célok megvalósításában, vagy ott, ahol gyors segítségre van szükség (árvíz, újjáépítés).

4 A nemzeti közfoglalkoztatás kiegészítő támogatási rendszere A RÁT helyett – Bérpótló Juttatást (BPJ) folyósítunk A rászorultságot a szociális helyzet alapján az önkormányzat állapítja meg. 20 %-os önrésszel folyósítja a juttatást annak a munkaképes rászorulónak, aki nincs munkában. Ez a juttatás nem segély! Állami elvárások: A munkát képzettségtől függetlenül el kell vállalni ben legalább 30 nap munkaviszony igazolása. Rendezett lakókörnyezet

5 A közfoglalkoztatás új típusai 1. Országos közmunkaprogramok 2. Önkormányzati teljes munkaidős közmunka 3. Önkormányzati részmunkaidős közmunka 4. Vállalkozók közmunka támogatása

6 1. Országos közmunkaprogramok Éves, vagy több éven áthúzódó közfeladatokat átfogó programok az állami infrastruktúrában. 12 hónapos munkaidőkeretes foglalkoztatás és hangsúlyos képzési elem. A bérek és járulékok támogatása közfoglalkoztatási forrásból történik. A dologi, anyag és beruházási költségeket a munkáltatók állják. Fontosabb területek: Önkormányzati, vízi társulati és állami csatornarendszerek Erdőművelés Közutak, vasutak, autópályák környezete Természeti értékőrzés, környezetvédelem

7 2. Önkormányzati teljes munkaidős közmunka Pályázatos támogatás 8 órás programszerű foglalkoztatásra hónapos időtartamban komoly közösségi cél megvalósításába vonhatók be a munkanélküliek. Döntő többségük a bérpótló járadékra jogosultak közül kerül ki. A támogatásra önkormányzatok mellett a közfeladatot ellátó gazdasági társaságok, intézmények, települési közösségek is pályázhatnak. A támogatás intenzitása % közötti a munkaerő-piaci helyzettől, a gazdasági szociális adottságoktól függően.

8 3. Önkormányzati részmunkaidős közmunka Egyszerűsített pályázatot nyújt be a települési önkormányzat a munkaügyi kirendeltségre. Részmunkaidős foglalkoztatás mellett, a munkaszerződés időtartamának legkisebb és maximális idejét is szabályozzuk, másképp nem tervezhető a közfoglalkoztatás. A bérek és a járulékok mellé fejkvótával dologi költséget számolhatnak el, így tervezhető értékteremtő program. A támogatás 95%-os. Valamennyi önkormányzati és intézményi feladat ellátásával megbízhatják őket. A kirendeltség 8 napon belül elbírálja az igényt. A kiközvetítetteket kell foglalkoztatni.

9 4. Vállalkozók közmunka támogatása A kis és közepes vállalkozások számára jelent újabb esélyt a többi támogatási forma mellett. Csak bérpótló juttatásra jogosult munkanélküliek vonhatók be. A támogatás intenzitása igazodik a többi formához és az uniós támogatási és versenyszabályokhoz. A támogatásokról a munkaügyi központok döntenek.

10 Megvalósítás: január 1-től Módosul a szociális törvény és a foglalkoztatási törvény. Egy jogszabály (kormányrendelet) szabályozza a támogatási rendet. Az új tudnivalókra megyei tájékoztatókon készítjük fel az önkormányzatokat, a munkaügyi kirendeltségeket. A jogszabályok elfogadását követően internetes és ügyfélszolgálatot működtetünk – minden kérdésre válaszolunk.

11 Köszönöm a figyelmet!