A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius
A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára. A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: - Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) - Vízben oldódó vitaminok FOGALMA
Egyik legfontosabb funkciója a szürkületben való látás. Felfrissíti, feszessé teszi a b ő rt. Növekedést és a csontok, fogak egészséges fejl ő dését is biztosítja. HATÁSA
Farkasvakság vagy szürkületi vakság. A b ő r megvastagszik és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik. Vakság Daganatok kialakulásá HIÁNYA
Felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet. Tünetei: fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. A karotin túladagolásakor a b ő r sárgára színez ő dhet. TÚLADAGOLÁSA
Máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. A-VITAMIN FORRÁSOK
A sárgarépa, sárgabarack, paraj, süt ő tök, sárgadinnye, paprika. A-VITAMIN FORRÁSOK
A fejl ő d ő világban a vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. Az A-vitamin a májban raktározódik. Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A- vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet! ÉRDEKESSÉGEK