1 EU kihívások - magyar feladatok Lehetőségek és feladatok az EU-ban magyar civil szervezetek számára Előadó: dr. Benedek László Térfél Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Civil szervezetek feladatai és lehetőségei az EU-tagság kapcsán Budapest, április 15. NIOK Az EU és a civil szervezetek kapcsolat Sasvári Nóra osztályvezető.
Civil szervezetek együttműködési lehetőségei az Európai Unióban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Pályázatírás módszertana
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Európai Uniós ismeretek
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1 EU kihívások - magyar feladatok Lehetőségek és feladatok az EU-ban magyar civil szervezetek számára Előadó: dr. Benedek László Térfél Alapítvány

2 Tartalom n Civil szervezetek az EU joganyagában és hivatalos dokumentumaiban n Civil szervezetek képviselete az EU intézményeiben n Konzultáció és párbeszéd n A nyitott koordináció módszere n Támogatási rendszerek – pályázati lehetőségek civil szervezetek számára

3 NGO-szektor az EU joganyagában n Maastrichti Egyezmény az EU legyen a polgárok Európája n Amszterdami Szerződés Környezetvédelmi konvenció – környezetvédelmi szervezetek Közlemény az önkéntes szervezetekről és alapítványokról Párbeszéd – szociális NGO-k, Európai Szegénység-elleni Háló n Aarhusi Megállapodás – EU környezetvédelmi politikája n Lisszaboni stratégia – A szociális dimenzió megszilárdítása

4 NGO-szektor az EU dokumentumokban n „Együttműködés jótékony szervezetekkel mint gazdasági és szociális partnerekkel a szociális jólét területén” n „A civil szervezetek szerepe és hozzájárulása Európa építéséhez” n BIZOTTSÁGI VITAANYAG „Az Európai Bizottság és a Nem-kormányzati szervezetek: Szorosabb partneri kapcsolatok” n „Európai Kormányzás – Fehér Könyv” n A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE „A konzultáció és a párbeszéd megerősített kultúrája felé – A Bizottság általános elvei és minimális előírásai az érdekelt felek konzultációjához” n A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE „A Lisszaboni stratégia szociális dimenziójának megszilárdítása: a nyitott koordináció korszerűsítése a szociálpolitika területén” 2003.

5 A Bizottság és az NGO-szektor közötti együttműködés alapjai n A részvételi demokrácia erősítése n Az állampolgárok meghatározott csoportjainak képviselete az európai intézményekben n Részvétel a politikai irányelvek kialakításában n Részvétel a programok végrehajtásában n Részvétel az európai integrációs folyamatban

6 A civil társadalom szerepe n Fehér Könyv: „A civil társadalom fontos szerepet játszik az állampolgárok ügyeinek felvállalásában, közvetítésében, illetve a polgárok érdekeinek megfelelő szolgáltatások biztosításában. A civil társadalom egyre inkább a politika-, és társadalomformálás terepeként tekint Európára. Reális lehetőség mutatkozik arra, hogy a polgárok aktívabban bekapcsolódhassanak az Unió ügyeibe, és arra is, hogy strukturált csatornákon keresztül jelezhessenek vissza, kritizálhassanak, tiltakozhassanak.

7 A párbeszéd és konzultáció során követett fő célkitűzések n Átláthatóbb konzultációs folyamat kialakítása n Hasznos információkkal – alapelvek és standardok – szolgálni n Koherens és rugalmas hálózatok kialakítása a konzultációk elősegítésére n Kölcsönös tanulás és a legjobb gyakorlatok átvételének elősegítése

8 A Bizottság és az NGO szektor közötti párbeszéd folyamata n Ad hoc megbeszélések – az EU fontos eseményeihez kötődő egyeztető fórumok n Strukturált dialógus – az NGO-kal folytatott párbeszéd rendszeres keretek között, többnyire szektorálisan n Hivatalos konzultációk – szakértő tanácsadó testületekben, az NGO-k megfigyelő és kontrollfunkciója érvényesül

9 Ajánlások a civil szervezetekkel való konzultációhoz n Internetes adatbázis kialakítása az információkhoz való hozzáférés biztosítása és a konzultációs folyamat koordinálása céljából – CONNECS n A Bizottság évenként tárgyalja meg a fontosabb eseményeket n Megfelelő eszközök kifejlesztése a konzultációkhoz n Nyilvánosság és átláthatóság biztosítása n Minimális szabványok megfogalmazása a konzultációhoz

10 CONECCS

11 CONECCS II.

12 Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság n Az Európai Bizottság az Európai Parlament és az Európai Tanács hivatalos véleményező intézménye n Az EGSZB hivatása, hogy híd szerepet töltsön be az EU intézményei és a tag- államok, Európa szervezett civil társadalma között

13 Kikből áll az EGSZB? n Római Szerződés, A gazdasági és társadalmi élet különböző csoportjainak képviselőiből n Nizzai Szerződés, A szervezett civil társadalom különböző gazdasági és társadalmi alkotóelemeinek képviselőiből

14 Mi a szervezett civil társadalom? n A mezőgazdasági és egyéb termelőket, a munkavállalókat, a szabad foglalkozásúakat, a fogyasztókat és a szociális gazdaságot képviselő szervezetek és egyéb civil szervezetek; n A szervezett civil társadalom a közigazgatási szervek és a polgárok közötti közvetítő szervezet szerepét tölti be.

15 Kik alkotják az EGSZB-t? n Az EGSZB egy Közgyűlés, melyet az Európai Unióból érkező 317 tag alkot; n A bizottsági tagokat 4 évre nevezik ki, mandátumuk megújítható; n A tagokat a nemzeti kormányok által összeállított listák alapján a Tanács nevezi ki; n Az EGSZB munkájában 12 magyar képviselő vesz részt, 3 csoportban: munkaadók, munkavállalók, egyéb szakmai civil szervezetek n 4 magyar képviseli a civileket (Herczog, Barabás, Garai, Tóth)

16 Az EGSZB szervei DÖNTÉSHOZÓK n Elnökség n Vezető testület n Közgyűlés MUNKAVÉGZŐ SZERVEK n 6 szakosított szekció u Egységes piac, termelés és fogyasztás u Közlekedés, energia, infrastruktúra és információs társadalom u Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem u Gazdasági és Monetáris Unió, gazdasági és szociális kohézió u Foglalkoztatáspolitika, szociálpolitika és állampolgárság u Külkapcsolatok + két új szervezet u Egységes Piac Megfigyelő Központ u Ipari Változások Tanácsadó Testülete

17 Az EGSZB tevékenysége n Az EGSZB feladata az EU politikai dokumentumainak véleményezése (évente kb. 150) n Kötelező és választható konzultáció n Kezdeményezési jogkör n Feltáró véleményeket dolgozhat ki n Megkönnyíti és elősegíti a civil társadalommal folytatott párbeszédet

18 Munkamódszerek, ütemezés MUNKAMÓDSZEREK n A vélemények kidolgozásához a szekciók többnyire „tanulmányozó csoportokat” hoznak létre, előadóval n A „dinamikus kompromisszum” lehetőségének folyamatos keresése n Szakértelemre alapozott konstruktív viták n Szavazás a szekción belül, majd a plenáris ülésen ÜTEMEZÉS n Évente 9 plenáris ülés n 6 szakosított szekció havonta ülésezik n Tanulmányozó csoportok esetileg 1-3 alkalommal tanácskoznak

19 Civil párbeszéd n A párbeszéd a közhatalom és az NGO-k között folyik n Rendszeres kapcsolattartás és együttműködés az országos gazdasági és szociális tanácsokkal valamint a civil szervezetekkel u európai uniós szinten u a tagállamokban és más európai országokban u Az Euromed-társulás országaiban u Az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államokban u A Mercosur-államokban és más latin-amerikai országokban u Indiában, Kínában

20 Miben rejlik az EGSZB ereje? n Nagy szakértői bázis n Konszenzuskeresés – dinamikus kompromisszum n Összekötő szerep a civil társadalom és az európai uniós intézmények között n Valódi befolyásoló tényező az Európai Unió jogalkotási folyamatában

21 Civil szervezetek képviselete az EU-ban n Nincs olyan kiterjedt civil hálózat, mint az USA-ban (ott a kevésbé fejlett állami szolgáltatásokat ellensúlyozzák a civilek) n European Foundation Centre (EFC) Európai Alapítványi Központ - Alakult 1989-ben feladata: koordináció, információval való ellátás 170 adományozó tagszervezete van Európa-szerte, 7000 civil szervezetet támogatnak – fontos programja az Orpheus Civil Society Project n ECAS (European Citizen Action Service) Európai Polgári Akció Szolgálat Alakult 1990-ben Feladata: az európai polgárok „hangjának” véleményének kifejezése 160 tagszervezete van Jelszavuk: Európa a polgáraihoz tartozik n EU támogatás számos NGO-nak Pl. CEDEFOP – európai foglalkoztatási civil szervezetek támogatása European Training Foundation – tréning és kapacitás-építés az európai civilek számára

22 Közösségi együttműködés a nyitott koordináció módszerével n A módszer lényege: a tagállamok – konszenzus alapján – egy-egy területen közös célkitűzéseket határoznak meg és ezeket beépítik a nemzeti szakpolitikába n Évente nemzeti jelentések/akciótervek n EU szinten közös mutatók, összegző Bizottsági közös jelentés – közösségi akcióprogramok pl. a Társadalmi kirekesztődés elleni Közösségi Akcióprogram

23 Közös célkitűzések a társadalmi beilleszkedés elősegítésére n Foglalkoztatottság lehetővé tétele és a forrásokhoz, jogokhoz, javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés mindenki számára – aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedések, munkahely és családi élet összeegyeztethetősége, gyermekek, rászorulók gondozása, szociális gazdaság fejlesztése, élethosszig tartó tanulás, szociális védelmi rendszerek, jó lakáskörülmények és egészségügyi ellátás n A társadalmi kirekesztődés kockázatának elkerülése - tudás alapú társadalom fejlesztése, társadalmi krízis helyzetek megelőzése n A legelesettebbek segítése – fogyatékkal élők, gyermekek, leszakadó régiók lakói n Minden érintett szerv mozgósítása – kormányzati és nem kormányzati szervek egyaránt

24 Támogatási rendszerek – pályázati lehetőségek civil szervezeteknek n Közösségi Kezdeményezések n Közösségi Programok n Hazai támogatások civil szervezetek számára n Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjainak pályázatai

25 Közösségi Kezdeményezések n Equal – Küzdelem a társadalmi egyenlőtlenségek és diszkrimináció ellen n Interreg III – Határokon átnyúló együttműködés n Leader+ - a fenntartható helyi fejlesztés integrált stratégiája n Urban – fenntartható fejlődés a városi övezetekben

26 Közösségi Programok n AltenerMegújuló energiák n CultureAz Európai nemzetek kultúrája n DaphneGyermekek, fiatalok és nők elleni erőszak elleni küzdelem n eContentAz európai digitális tartalom szolgáltatások elterjesztése n eEuropeModern online közszolgáltatások n eTenTelekommunikációs hálózatok Európában n Enterprise & SMENövekedés és versenyképesség növelése az üzleti szektorban n Intelligent Energy Europe Intellegins Energia Európa számára n Leonardo da Vinci II Szakképzés, átképzés n Life IIIKörnyezetvédelmi program n LinguaNyelvtanulás, nyelvtanítás, nyelvi sokszínűség n MediaEuropai audiovizuális szektor erősítése n SaveEnergiahiány kezelése nem technológiai akciókkal n Socrates IIINyelvtanulás, mobilitás, innováció az oktatásban n YouthMobilitás és oktatás az ifjúság körében n 6-os KeretprogramKutatás-fejlesztés, innováció

27 ACCESS Programok n Az EU és a csatlakozó országok közös keretprogramja a csatlakozó országok civil társadalmának megerősítése és a csatlakozási felkészítés céljából n Access 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 n Prioritás területek u Környezetvédelem u Társadalmi-gazdasági fejlesztés és fogyasztóvédelem u Emberi jogok képviselete u Szociális szektor, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok n Makroprojektek, mikroprojektek, hálózatépítés

28 Tagállami szintű pályázatok n Nemzeti Fejlesztési Terv n 5 operatív programjának pályázatai n Civil szervezetek számára számos intézkedés nyitott

29 Köszönöm figyelmüket!