Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, 2006. március 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Az új Magyarország programja - társadalmi vita - Nagy Gábor Miklós főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Hivatal Zalaegerszeg,
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 Az ISPA, Kohéziós Alap és a Strukturális Alapokból támogatott környezetvédelmi projektek ellenőrzési tapasztalatai. Budapest, március 21. Bihary.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A TÁMOP pályázatok társadalmi egyeztetése Márkus Eszter Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.

Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Vedd ki a részed! Hazai intézmények és civil szervezetek közvetlen kapcsolódási lehetőségei EU-val kapcsolatos témákban Alexa Noémi, Ph.D Transparency.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
© Szöllősi és Társai Bt. Marketingkommunikáció a TISZK rendszerében.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Tervezési folyamat.
Önértékelési projektterv
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.

Miért alakult a munkacsoport? NFT I. társadalmi egyeztetésének tapasztalatai. A társadalmi egyeztetés partnerségi intézményrendszerének, az egyeztetés részletes terveinek hiánya. A tervezési folyamat érzékelhető csúszása. Az előzetes egyeztetésekre bevont néhány szervezet tapasztalata. Attól való félelem, hogy a tervezés csúszását a társadalmi egyeztetés sínyli meg.

Mit szeretnénk? Jól kidolgozott, céljaiban társadalmi konszenzust élvező NFT-t Civil kezdeményezéseknek is teret adó NFT-t Valós, széleskörű, modellértékű társadalmi egyeztetést

Mit nem szeretnénk? Kizárólag szakértők és a „hivatalos” érdekegyeztetési fórumok szereplői által kidolgozott NFT-t Formális, „kipipálható” társadalmi egyeztetést Szűk körű, a kormányzat által kijelölt szereplőkre leszűkített „partneri kört”

Mit teszünk? A társadalmi egyeztetés folyamatának nyomon követése, dokumentálása, értékelése A társadalmi egyeztetésről szóló ajánlások megfogalmazása a kormányzat számára A tényleges társadalmi egyeztetés szükségességének folyamatos kommunikációja

Melyek szerintünk a sikeres társadalmi egyeztetés alapelvei? Strukturáltság – tervezett folyamat (Korai) Részvételi elv – nem csak véleményeztetés Folyamatosság – kampányszerűség helyett Nyitottság, nyilvánosság Átláthatóság, befolyásolhatóság - számonkérhetőség Visszacsatolás és független értékelés

Mikor beszélhetünk valós társadalmi egyeztetésről? A nem-kormányzati, civil szervezetek résztvevő- alakító módon kapcsolódhatnak a tervezési folyamatba, annak minden egyes állomásán A tervezés minden anyagait a lehető legnagyobb nyilvánosság illeti meg, és ehhez minden állampolgárnak joga van hozzáférni

A társadalmi egyeztetés háttere Miért kell? –A társadalmi igények széles körű feltérképezése –A társadalmi tudás felhasználása, beépítése –Megvalósíthatóság, végrehajthatóság –A fejlesztési források minél szélesebb körű felhasználása

A társadalmi egyeztetés háttere Az Európai Unió elvárja tagországaitól, hogy lefolytassák a társadalmi vitát, azonban jelenleg semmiféle támpontot nem adnak számukra, hogyan…

A jelenlegi gyakorlat gyenge pontjai A társadalmi vita hazai definíciója nem egyértelmű (cél, elvek, módszerek), a partnerség, a társadalmi egyeztetés elvei csak a folyamat közben tisztázódtak A tervezési folyamat nem átlátható (határidők, dokumentumok, „lingvisztikai” problémák) Az ún.Társadalmi Egyeztetési Terv nem készült el, a folyamat nem strukturált és nem átlátható

A jelenlegi gyakorlat gyenge pontjai A társadalmi egyeztetés alapvetően továbbra is utólagos konzultációt jelent, a korai részvétel elve nem érvényesül Egyeztetési időszakok rövidsége (OFK, Lisszaboni Akcióterv) NFH és szaktárcák közötti munkamegosztás nem egyértelmű A partneri egyeztetések, folyamatok általános hibája a zárt struktúrákban való gondolkodás

A jelenlegi gyakorlat gyenge pontjai Hatékonysági problémák A társadalmi vita, sőt az NFT ügye nem kap súlyának megfelelő szerepet a médiában A civil szervezetek „kapacitáshiánya”

Mi kellene a valós társadalmi egyeztetéshez? Átlátható tervezési menetrend Az államigazgatási struktúra átalakítása, az apparátus felkészítése A tudatosság növelését, a részvétel fokozását célzó kampány A partnerség alapelveinek, céljának, módszereinek meghatározása Társadalmi egyeztetési terv A partnerség monitoring mechanizmusának kialakítása

Mi zajlik most? Új Magyarország Program társadalmi egyeztetése Operatív Programok kidolgozása / egyeztetése

Hogyan vehetnek részt jelenleg a civilek az egyeztetésben? Országos kérdőíves felmérés (NFH honlap) Közvetlen elektronikus levél az NFH-nak Meghívott partnerként való véleményezés (kb szervezet) Rendezvényeken való részvétel Kapcsolat a regionális fejlesztési ügynökségekkel, illetve Civil Egyeztető Fórumokkal

Köszönöm figyelmüket! További információ: