Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA www.feantsa.org.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Társadalmi Befogadás Szakkollégium alakuló ülése
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Pályázatírás módszertana
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA

FEANTSA, Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége 1989, 30 ország, 100 tagszervezet Cél: előmozdítani a hajléktalanság ellen folytatott küzdelmet Hogyan: Európai információs központ minden releváns szereplő számára Európai fórum életre hívása az összes releváns szereplő bevonásával

Tevékenységek Kutatás (FEANTSA Observatory) Lobbi tevékenység EU-s szinten Nemzetközi tapasztalatcsere (országjelentések, konferencia, munkacsoportok) Részvétel az EU társadalmi befogadásról szóló stratégiájának megvalósításában Kommunikációs tevékenységek (weboldal, hírlevél, Homeless in Europe magazin)

Szervezeti ábra FEANTSA Iroda FEANTSA tagság Döntéshozás Éves Közgyűlés Elnökség Végrehajtó bizottság Pénzügyi bizottság Szakmapoliitika Éves témák Éves konferenca országjelentések Munkacsoportok FEANTSA Kutatás Koordináció Nemzeti referensek Munkacsoportok

Mit tesz az EU a hajléktalanság ellen? Lisszaboni célkitűzések Közös stratégia az erősebb társadalmi kohézió érdekében Hogyan: Nyitott koordinációs módszer alkalmazása 1. közös célkitűzések 2. közös mutatószámok 3. célkitűzések megjelenése a Nemzeti Cselekvési Tervekben 4. NCST elemzés és értékelés (Európai Bizottság Közös jelentése 5. Közösségi Akcióprogram beindítása ( )

Eredeti célkitűzések december Nizza, 4 közös célkitűzés 1. foglalkoztatottság lehetővé tétele és a forrásokhoz, jogokhoz, javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása 2. a társadalmi kirekesztődés kockázatának megelőzése 3. a legelesettebbek segítése 4. minden érintett szereplő mozgósítása

Egyszerűsített nyitott koordinációs módszer Integrált nemzeti stratégiák - társadalmi összetartozás, nyugdíjak, egészségügy - három átfogó célkitűzés + specifikus célkitűzések Benyújtandó szeptember Szociális védelmi és társadalmi összetartozásról szóló Nemzeti Stratégiák (NSSPI)

Átívelő célkitűzések a. mindenki számára megteremteni a társadalmi kohéziót és az egyenlő esélyeket megfelelő, elérhető, pénzügyileg fenntartható, adaptálható és hatékony szociális védelmi rendszerekkel és társadalmi összetartozásra irányuló politikákkal b. a nagyobb gazdasági növekedést és több, jobb munka megteremtését, elérését célzó lisszaboni célkitűzésekkel, valamint az EU fenntartható fejlődési stratégiájával való szoros összhang biztosítása c. A kormányzás és az átláthatóság erősítése, illetve az érintett szereplők bevonása a politikák kialakításába, végrehajtásába és monitorozásába.

Társadalmi kirekesztődésre vonatkozó Specifikus célkitűzések 1. Biztosítani az aktív társadalmi összetartozást mindenki számára a munkaerőpiaci részvétel támogatásával és a leginkább hátrányos helyzetűek körében a szegénység és a kirekesztődés elleni küzdelemmel. 2. a társadalmi részvételhez szükséges alapvető erőforrásokhoz, jogokhoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, a kirekesztés szélsőséges formái, illetve a kirekesztődéshez vezető diszkrimináció minden formája elleni küzdelemmel. 3. biztosítani a társadalmi összetartozásról szóló politikák megfelelő koordinációját, a kormányzat minden szintjének és a releváns szereplőknek a bevonásával, beleértve a szegénységben élőket. Biztosítani továbbá a társadalmi összetartozási politikák hatékonyságát és hatásosságát valamint, összhangba hozni minden releváns közpolitikával beleértve a gazdasági, költségvetési, oktatási és képzési politikákat, valamint a strukturális alapok programjait, és a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtését.

Közösségi akcióprogram keretében folyó tevékenységek Kölcsönös felülvizsgálat (Peer review) Tanulmányok készítése Nemzetközi csereprogramok A közvélemény figyelmének felhívása Független szakértők jelentése a Nemzeti Cselekvési Tervekről Támogatott európai hálózatok (pl. FEANTSA, EAPN, Eurochild, European Social Network, stb.) Európai Kerekasztal Konferenciák a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről

Eddigi tapasztalatok, eredmények kapcsolatfelvétel Cseh PHARE programhoz való csatlakozás, kapcsolatépítés INTERREG projektben való partnerség vállalása (Veszprém, Szombathely, Győr, Budapest) Adósságkezelés, kilakoltatás megelőzése augusztus 1. országjelentés a FEANTSA számára az ellátórendszerről október részvétel a FEANTSA nemzetközi konferenciáján és közgyűlésén

Eddigi tapasztalatok, eredmények Június Országjelentés készítése október: Nemzetközi Konferencia Budapesten a hajléktalanság megelőzéséről, teljes jogú tagság elnyerése ETHOS (a hajléktalanság és a lakhatásból való kirekesztés európai tipológiája) partnerségben való részvétel Magyarországi kutatási beszámoló az Observatory számára országjelentés a szociális krízishelyzetről, nemzetközi konferencia

Tevékenységek 2006-ban az európai fórum létrehozásának előkészületei (nemzetközi szeminárium az önkormányzatok számára) Urban audit (nagyvárosok életminőségét vizsgáló felmérés hajléktalansággal kapcsolatos vonatkozásai) évi országjelentéssel kapcsolatos előkészületek

Akadályok Nyelvi nehézségek miatt korlátozott részvétel Túlságosan távol áll a napi munkától Előnyök kapcsolati tőke (lehetséges partnerek) információhoz való azonnali hozzáférés jó gyakorlatokhoz pályázati lehetőségekhez kölcsönös tanulás lehetősége

Köszönöm a figyelmet! Bakos Péter ReFoMix Kht.