VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Változások a Számvitelben
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
KN-kód a jövedéki szabályozásban
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Élelmiszerszabályozás
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Élelmiszerjelölés: az uniós rendelet-tervezetre vonatkozó tárgyalások aktuális kérdései.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
1169/2011/EU jelölési rendelet
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete 2012. március 27.

Jogszabályalkotás az EU-ban A Bizottság előterjeszti javaslatát (COM) Az Európai Parlament módosításokat javasol (EP) A Tanácsban a tagállamok kormányai közös álláspontot alakítanak ki és együtt javasolnak módosításokat. Akkor lesz jogszabály, ha mindhárom fél egyetért.

A FOGYASZTÓK ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁSA 1169/2011/EU ÁLTALÁNOS JELÖLÉS 2000/13/EK 19/2004 FVM-ESzCsM-GKM TÁPÉRTÉKJELÖLÉS 90/496/EGK 1-1-90/496 Magyar Élelmiszerkönyv

Kötelező tápértékjelölés az alkalmazástól számított 5. évtől. Menetrend 2008.01.30. A Bizottság eredeti javaslata 3 és 5 év között: A tápértékjelölés még önkéntes, de már az új szabályok szerint kell feltüntetni 2011. december 13. Hatálybalépés: A megjelenéstől számított 20. naptól alkalmazható* 2014. december 13. Az alkalmazás napjától számított 3. évtől kötelező a rendeletet alkalmazni az általános jelölési előírásokra. 2016. december 13. Kötelező tápértékjelölés az alkalmazástól számított 5. évtől. 2011.09.29. A három oldalú tárgyalások lezárása 2011. november 22. A rendelet megjelenik az EU Hivatalos Lapjában

1169/2011/EK rendelet hatálya nem terjed ki: Tételazonosító jelölése: 2011/91/EU irányelv (2011. december 13.) Előrecsomagolt termékek névleges mennyiségére vonatkozó szabályok: betűnagyság 13/2008. (VIII. 8.) NFGM-FVM közös rendelet

Témakörök 6

Kiemelt témák Új fogalmak Tisztességes tájékoztatási gyakorlat Felelősségi körök Minimális betűméret Allergének Dátumjelölés Származási hely Tápértékjelölés

Tárgy és hatály A rendelet megállapítja az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra, különösen az élelmiszerek jelölésére irányadó: általános elveket, követelményeket, kötelezettségeket. A rendelet valamennyi élelmiszer-vállalkozóra (178/2002/EK szerint definiálva) vonatkozik.

Új fogalmak Származási ország / Eredet helye Fő látómező Olvashatóság Mesterséges nanoanyag

Származási ország / eredet helye Kötelező, ha a hiánya megtévesztené a fogyasztót. Kötelező friss húsokra. (baromfi, sertés, juh és kecske) Ha feltüntetik, de a fő összetevő származása eltérő, akkor ezt jelölni kell*: Konkrét származási hely megadásával, vagy Jelzéssel, hogy más az összetevő származási helye, mint a végterméké

Felelősségi körök Elsődleges felelős az az élelmiszer-vállalkozó akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért.

Kötelező elemek felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe az élelmiszer neve összetevők allergének   összetevők mennyisége   nettó mennyiség  minőségmegőrzési idő  tárolási, felhasználási feltételek   felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe   származási hely    felhasználási útmutató   alkoholtartalom 1,2% felett tápértékjelölés

x = 1,2mm Minimális betűméret A Bizottság eredetileg 3mm-t javasolt, ennél az “x” 1,2mm már kisebb. x = 1,2mm

Távértékesítés Minden adat kötelező a vásárlás befejezését megelőzően, kivéve: a minőségmegőrzési idő vagy a fogyaszthatósági idő;   Az átadás időpontjában valamennyi kötelező adatot rendelkezésre kell bocsátani. A kötelező tájékoztatást kiegészítő költség felszámítása nélkül kell biztosítani.   Távértékesítésben kínált, nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a nemzeti szinten meghatározott szükséges adatokat kell rendelkezésre bocsátani. Az élelmiszer-automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált élelmiszerekre nem szükséges a vásárlás befejezését megelőzően rendelkezésre bocsátani a kötelező adatokat.

Allergének Ha nincs összetevők felsorolása akkor : „tartalmaz:…”. Kakaós tejbevonómasszával (16,8%) talpán mártott, vaníliás ízű teasütemény Összetevők: búzaliszt (49%), margarin[növényi olajok és zsírok, ivóvíz, emulgeálószer (E 471), étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), színezék (béta-karotin), aromák], cukor, növényi zsír, sovány tejpor, méz, tojáspor, zsírszegény kakaópor (1,1%), tejsavópor, aromák, térfogatnövelő szer (E500 ii), étkezési só, emulgeálószerek (szójalecitin, E476). Ha nincs összetevők felsorolása akkor : „tartalmaz:…”.

NAP / HÓNAP / ÉV Dátumjelölés A dátumot az alábbi szavaknak kell megelőznie: „Minőségét megőrzi: ………”, ha szerepel a nap megjelölése „Minőségét megőrzi ……… végéig:” minden más esetben sorrend: A dátum kódolatlan formában tartalmazza a napot, a hónapot és szükség szerint az évet, ebben a sorrendben. NAP / HÓNAP / ÉV

Tápértékjelölés Kötelező lesz legkésőbb 5 év múlva az előrecsomagolt élelmiszerekre. 2016. december 13. Már korábban is lehet az új szabályok szerint jelölni

Nem előrecsomagolt élelmiszerek Allergének „jelölése” kötelező. Az előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti szinten jogszabályokat. (pl. összetevők, tápértékjelölés...)

Önkéntes információk Önkéntes információt továbbra sem lehet a kötelező tájékoztatás „rovására” jelölni.

Bizottság feladatai – származás/eredet Származási ország, eredet megjelölés jelentés, 2013. December 13. Végrehajtási jogszabály 6 termékek származás/eredet kötelező feltüntetéséről jelentés 2014. December 13. Marhahús jelölés tapasztalatai 2016. December 13.

Bizottság feladatai – tápértékjelölés Jelentés az alkoholt tartalmazó italokról 2014. December 13. Jelentés a transzzsírsavakról Jelentés a kifejezési és megjelenési formákról, a belső piacra gyakorolt hatásról és a további harmonizációról 2016. December 13.

Bizottság végrehajtási szabályt hoz(hat) határidő nélkül Adagonkénti vagy fogyasztási egységenkénti kifejezés a tápértékjelölés megjelenítési és kifejezési formáiról allergének szándékolatlan önkéntes jelölése vegetáriánus és vega élelmiszerek önkéntes jelölése felnőtt lakosságon kívüli populációkra vonatkozó referencia értékek Szavak és számok piktogramokkal vagy szimbólumokkal való kifejezése a kötelező adatok eltérő módon való feltüntetéséről minőségmegőrzési idő X. melléklet 1. pontja szerinti részletes szabályok Felhasználási útmutatók készítése Tápértékjelölés egyes értékeinek eltéréséről szóló egységes szabály „Elhanyagolható mennyiségű…t tartalmaz ” alkalmazásának szabályai Tápértékjelölés feltüntetésének egységes szabályai

Bizottság felhatalmazást kapott 2011. dec. 12. utáni 5 évre olvashatóság Nano anyagok fogalma Szavak és számok piktogramokkal vagy szimbólumokkal való kifejezésének kritériumai III. Melléklet -kiegészítő jelölések kritériumok a kötelező adatok eltérő módon való feltüntetéséről Lista amikor az összetevők felsorolása elhagyható allergéneket tartalmazó lista felülvizsgálata Alternatív megjelenítési formák a nettó tömegre vonatkozóan önkéntesen feltüntethető tápanyagok listájának módosítása Vitaminok és ásványi anyagok átszámítási együtthatói Önkéntes információk feltüntetésére vonatkozó szabályok Mellékletek módosítása amennyiben szükséges

Köszönöm a figyelmüket! A rendelet teljes szövege: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:hu:PDF Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály tel: +36 1 795 3759 email: agnes.fricz@vm.gov.hu http://elelmiszerlanc.kormany.hu/elelmiszerjeloles