Bihar Közösségeiért Alapítvány Projektzáró konferencia Előadó: Hégely Péter – szakterületi szakértő ESZA Kht. 2008.Március 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
általános főig. helyettes
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Társadalmi Megújulás Operatív Program
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Lorem ipsum.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Bihar Közösségeiért Alapítvány Projektzáró konferencia Előadó: Hégely Péter – szakterületi szakértő ESZA Kht Március 17.

Az ESZA Kht céljainak és működésének vázolása Az NFT I. és a HEFOP programok jelenlegi állása Az NFT II. és a humán fejlesztési lehetőségek A HEFOP 2.2. program lebonyolításával kapcsolatos tapasztalatok, eredmények Projektzárással kapcsolatos információk Tartalom

2000-ben alapították az ESZA típusú programok végrehajtó szervezeteként Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt működik, tulajdonosa jelenleg a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. Mind uniós, mind hazai finanszírozású pályázatokat kezel a foglalkoztatás, esélyegyenlőség, szakképzés, felnőttképzés, szociális területen A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program, a Társadalmi Megújulás Operatív Program és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program közreműködő szervezete Kis közreműködő szervezetből a legnagyobb EU pályázati közreműködő szervezetté vált Működése inkább hasonlít egy multinacionális vállalatéhoz, semmint egy állami intézményéhez Az MSZ EN ISO 9001:2001 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer szerint működik Az ESZA Kht-ról dióhéjban

Az NFT I. és a HEFOP jelenlegi állása

A HEFOP belső szerkezete és jelenlegi állása

Az NFT II. dióhéjban Magyarország évekre szóló legfontosabb stratégiai dokumentuma Összesen mintegy 8,7 ezer Mrd forintnyi fejlesztési forrás prognosztizálható 15 operatív program Átfogó cél: a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés elősegítése Horizontális politikák

Az NFT II. beavatkozási területei és az operatív programok

Prioritás Támogatás % Támogatás Mrd HUF A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése, segítése17,65196 Az alkalmazkodóképesség javítása17,64196 Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek21,08234 A felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítése érdekében10,9121 A társadalmi befogadás, részvétel erősítése11,44127 Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás- fejlesztés5,460 Közép-Magyarország Régió12,25136 Összesen100%1110 TÁMOP prioritások és támogatásuk

Konstrukció száma Konstrukció neve A kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek, valamint a településen belüli szegregáció csökkentését célzó komplex fejlesztések támogatása zászlóshajó program előkészítő, segítő, helyi menedzselő és monitorozó, valamint speciális elemeinek megvalósítása Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések Gyermekesély programok országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása együttműködésben a társterületekkel A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet program a leghátrányosabb helyzetű térségekben Integrált helyi programok a gyerekszegénység csökkentésére Biztos Kezdet program országos elterjesztése Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok A gyermekvédelmi ellátórendszerben élő, illetve onnét kikerülő fiatalok önálló életvitel programjai Szociális szolgáltatások modernizációja, központi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések megalapozása Központi szociális információs fejlesztések Házi segítségnyújtás fejlesztése Szociális képzések fejlesztése, szakemberek képzése, továbbképzése és készségfejlesztése valamint a helyi fejlesztési kapacitások megerősítése A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai tudásának elterjesztése és hozzáférhető szolgáltatások fejlesztése Az elemi rehabilitációs szolgáltatás feltételeinek megteremtése A komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítése A társadalmi részvétel, befogadás erősítése – I.

A társadalmi részvétel, befogadás erősítése – II. Konstrukci ó száma Konstrukció neve Közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatása Önkéntesség elterjesztése Civil szervezeteknek szolgáltató, azokat fejlesztő szervezetek támogatása Anti-diszkriminációs műsorok, jogvédő tevékenység, kampányok támogatása A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal Bizonyítékokon alapuló egészségfejlesztési ismeretek kidolgozása az oktatás különböző szintjei és különböző korosztályok számára Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Szűrőprogramok országos kommunikációja Koragyermekkori (0-7 év) program Egészségügyi humánerőforrás monitoring Képzési programok az egészségügyben foglalkoztatottak számára, hiányszakmák képzése, kompetenciafejlesztés Foglalkoztatás támogatása Szervezeti hatékonyság fejlesztése az ellátórendszerben Megvalósíthatósági tervek minőségbiztosítása a tervezett jelentős beruházásoknál, épület és gép műszer kataszter modernizálása

A HEFOP 2. prioritás célja és belső felépítése Általános célok Komplex támogatás a hátrányos helyzetűek munkaerő-piacra történő visszasegítéséhez támogató intézmények, segítő szakemberek felkészítése Intézményközi és programközi együttműködések erősítése HEFOP 2.-hoz kötődő intézkedések HEFOP Hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatási rendszerben HEFOP 2.2. – A társadalmi beilleszkedés elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével HEFOP 2.3. – hátrányos helyzetű emberek, köztük a romák foglalkoztathatóságának javítása A HEFOP 2.2. felépítése HEFOP nyílt pályázati rendszerben, folyamatos és tömeges pályázatatás HEFOP /1 - kiemelt projekt 660M Ft értékben HEFOP /1 – a kiemelt projekthez kötődő 14 db projekt

Pályázati konstrukció megnevezése: „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” 3 kiírás (2004 szeptember, 2006 január, 2006 december) 221 támogatott projekt 3,75 mrd Ft megítélt támogatás Indikátorok a támogatási szerződések szerint: Képzésbe helyezett személyek száma: fő Képzettséget szerzett személyek száma: fő HEFOP/2.2.1 pályázati kiírás

Közép-Magyarország 74 db Nyugat-Dunántúl 19 db Dél- Dunántúl 31 db Közép- Dunántúl 11 db Észak-Magyarország 23 db Észak-Alföld 30 db Dél-Alföld 25 db HEFOP regionális megoszlása Az átlagot meghaladó pályázati kedv Hajdú-Bihar megyében!

Támogatott szervezetek Észak-Alföldi Régióban Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány HUMAN-NET Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Humán Erőforrás Fejlesztési Alapítvány Regionális Érdekvédelem Alapítvány Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Szociális és Pedagógiai Szolgáltató Központ Helyi Jóléti Szolgálat Alapítvány Nyírteleki Ápolási Egyesület Nagykálló Város Önkormányzata Oltalom Szeretetszolgálat Észak-Kelet Magyarországi Szenvedélybetegségeket Megelőző Egyesület Életminőség" Segélyező, Felvilágosító és Megelőző Alapítvány Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok

Támogatott szervezetek Észak-Alföldi Régióban Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Módszertani Ápoló- Gondozó Otthona Tiszamenti Települések Térségfejlesztési Társulása Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Kunszentmártoni Kistérség Többcélú társulása "Oktatási és Továbbképzési Központ" Alapítvány CONTACT Munkarehabilitáció Foglalkoztató, Kereskedelmi és Szolgáltató Közhasznú Társaság Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Humán Szolgáltató Központ Szociális és Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ "Impulzus" Pályakezdők Munkaszocializációjával Foglalkozó Szakemberek Egyesülete Contact Munkarehabilitáció Kht

Támogatott szervezetek Észak-Alföldi Régióban "CSAT Egyesület a Hátrányos Helyzetű Rétegek Munkaerőpiaci Csatlakozásáért Hajdúböszörmény Városi Bölcsöde HAJDÚÁPO Hajdúszoboszlói Humán Szolgáltató és Ápolási Otthon Kht. Téglási Családokért Közhasznú Egyesület Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgári Kistérség Többcélú Társulása Lépéselőny Közhasznú Egyesület a Diplomások Foglalkoztatásáért Bihar Közösségeiért Alapítvány Opera Közhasznú Kulturális Egyesület Roma esélyegyenlőség az Uniós Csatlakozásért ReFoMix Rehabilitációs Foglalkoztatási és Szociális Szolgáltató Közhasznú Társaság Debreceni Egyetem Életfa Segítő Szolgálat Egyesület Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai A helyszíni ellenőrzésekre a projekt folyamán ill. a projekt zárásakor kerül sor. Ellenőrizés feladata: 1) a támogatási összeg szabályszerű felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos ellenőrzés; 2) a pályázatban, támogatási szerződésben vállalt feladatok, tevékenységek, indikátorok tényleges megvalósulásának ellenőrzése.

Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai A megvalósító szervezetek többsége „rutinos pályázó” szervezet. A projektdokumentáció vezetése többnyire alapos, rendezett. A projektekkel kapcsolatos elkülönített szakmai és pénzügyi nyilvántartások rendelkezésre állnak.

Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai Leginkább az alábbi területeken észlelünk hiányosságokat. a.) A képzéssel összefüggő dokumentáció vezetése (jelenléti ív, haladási napló, az elsajátított ismeretek mérésének, értékelésének dokumentálása) b.) A képzést szervező, a felnőttképzési tevékenység végzéségére jogosulatlan (felnőttképzési regisztráció hiánya v. a képzési programok nem szerepelnek a regisztrációs igazolásban)

Regisztráció / évi CI. törvény a felnőttképzésről 8. § (1): A 3. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt jogalanyok kizárólag akkor jogosultak felnőttképzési tevékenység és a felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatás megkezdésére, ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásában szerepelnek. E törvény 29. §-ának 13. pontja szerinti belső képzést biztosító intézmény egyszerűsített nyilvántartásával kapcsolatos eljárás szabályait a miniszter rendelete határozza meg.

Regisztráció /2 48/2001. (XII. 29.) OM rendelet a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásba vételének részletes szabályairól 2. § (1): A felnőttképzést folytató intézmény a felnőttképzési tevékenység megkezdésére kizárólag akkor jogosult, ha az e rendelet szerinti nyilvántartásban szerepel.

Regisztráció /3 Ha a Főkedvezményezett tartja a képzést (tehát ő vezeti a jelenléti ívet, haladási naplót, ő adja ki a bizonyítványokat, okleveleket), illetve ő a képzésszervező, akkor neki kell rendelkeznie regisztrációval, és az oktatást elvégeztetheti alvállalkozókkal, megbízottakkal is, akiknek nincs regisztrációjuk. Ha a teljes képzést kiszervezte és ő csak mint „megrendelő” szerepel az ügyletben, akkor a képzési tevékenységet ténylegesen folytatónak kell regisztrált felnőttképzési intézménynek lenni.

Regisztráció ellenőrzése /4 Az ESZA Kht. hamarosan egy formadokumentumot küld ki a kedvezményezettek részére, melyben Nyilatkozni szükséges a projekt keretében lefolytatott képzési tevékenységek felnőttképzési törvény hatálya alá tartozásáról.

Köszönöm a figyelmet! ESZA Kht Budapest,Váci út 45.