Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Egészségügy Betegjogok.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Egészségpolitika.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Dr. Lelkes Ildikó, főosztályvezető Egészségügyi Minisztérium
Az egészségügy átalakításának programja
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Segélyezési rendszer átalakítása
Kormányszóvivői tájékoztató Vizitdíj, az Állami Egészségügyi Központ létrehozása.
Egészségügyi reform Az Egészségügyi Minisztérium egy éves tevékenységének összefoglalója.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Az adatvédelem szabályozása
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Összehasonlító példák
A NORMATÍVA BEFIZETÉSE
Vizitdíj, az Állami Egészségügyi Központ létrehozása
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5

Kormányszóvivői tájékoztató Az egészségügyi reform első szakasza Gyógyszergazdaságossági törvény Kamarai törvény Egészségbiztosításról szóló törvény (Önrészfizetés az egészségügyben, biztosítási csomagok, várólisták szabályozása, művi meddővé tétel szabályozása) A felügyeletről szóló törvény (Az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása)  Kórházfejlesztési törvény (Az ellátási hierarchia létrehozása, a kapacitások meghatározása) Módosító indítványok

Kormányszóvivői tájékoztató Vizitdíj és napidíj Miért van szükség önrészfizetésre? Egyéni felelősség növelése, az indokolatlan igénybevétel csökkentése A hálapénz visszaszorítása Az ellátás minőségének javítása – a bevétel a szolgáltatóknál marad Az önrész mértéke és a bevezetés időpontja Február 15-től az egészségügyi ellátás minden szintjén mindenkinek egységesen 300 Ft-os vizitdíjat kell fizetnie.

Kormányszóvivői tájékoztató Kb. 4 millióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj-fizetési kötelezettség alól. Nem kell fizetni a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok esetén, valamint a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása, és szülészeti ellátás esetében. Mentesség jár a 18 év alatti gyermekeknek és fiataloknak. Mentesség a tartós gyógykezelésre szorulóknak is jár: nem kell fizetni többek között a dialízis kezelésben, onkológiai ellátásban és a kúraszerű ellátásban részesülőknek. Nem kell vizitdíjat fizetni a hajléktalanoknak sem. Mentességek

Kormányszóvivői tájékoztató A szociálisan rászorulók évente legalább 12 vizitre jutó kedvezményt kapnak a különböző jogcímeken folyósított ellátásaik megemelésével. A kompenzáció kb. 2 millió embert érint. Az önkormányzatok, saját hatáskörben, minden rászorulónak adhatnak támogatást. A vizitdíj befizetéséről szóló számlákkal, a 21. alakalomtól fizetett vizitdíj összege a helyi önkormányzatoktól visszaigényelhető. Kórházi tartózkodás esetén, éves szinten a 20 ellátási nap a felső határ, azaz ezután már egyáltalán nem kell ápolási díjat fizetni. Kompenzáció

Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíjat minden egészségügyi szolgáltatónál készpénzzel lehet majd fizetni. Az egészségügyi szolgáltatók maguk dönthetnek arról, hogy készpénzfizetésen kívül milyen más fizetési lehetőséget biztosítanak. Eszerint a fizetés történhet: bankkártyával illetve más készpénz-helyettesítő eszközzel (pl. egészségpénztári kártyával). A vizitdíj megfizetésének igazolása nyugtával, illetve egyszerűsített számlával történik majd. Vizitdíj fizetés módja

Kormányszóvivői tájékoztató Számla magyar nyelven A vizitdíj bevezetésével párhuzamosan kötelezővé válik a teljesítésigazolással egybekötött tájékoztató számlaadás is. A beteg magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap kézhez. Ez alapján ellenőrizni tudja, hogy a szolgáltató milyen beavatkozást, kezelést kíván a biztosító felé elszámolni, és ezért milyen összeget igényel. A készpénzforgalom megjelenésével csökken a visszaélések lehetősége. Ha a szolgáltató ellenőrzése során kiderül, hogy a biztosítottal nem írattatta alá az elszámolást, a szolgáltató köteles az ellátás finanszírozási tételének 10 százalékát visszafizetni.

Kormányszóvivői tájékoztató Az ellátási csomagok Közmegegyezés van abban, hogy a társadalombiztosítás rendszerének biztosítási alapon kell működni. Ez nem képzelhető el anélkül, hogy mind a biztosítottaknak, mind a biztosítónak és a szolgáltatónak egyértelmű legyen: a befizetett járulékért cserébe milyen szolgáltatás jár. Az állami felelősség teljesülésének is feltétele, hogy az alapvető, az emberi jogokból levezethető egészségügyi szolgáltatások körét és finanszírozását pontosan rendezzük.

Kormányszóvivői tájékoztató A három csomag A Kormány a szolidaritás és az öngondoskodás elveinek egyidejű érvényesítésére három csomagot javasol meghatározni: Alapcsomag: minden, jogszerűen Magyarországon tartózkodó személynek jár biztosítási jogviszonytól függetlenül. Biztosítási csomag: az az ellátási kör, amit a biztosítottak térítésmentesen vagy részleges térítés mellett vehetnek igénybe. Kiegészítő csomag: az önkéntes díjfizetés, biztosítás útján megvásárolható többletszolgáltatások.

Kormányszóvivői tájékoztató A várólista rendszer kialakítása A szabályozás célja az átláthatóság, a nyilvánosság ellenőrzésének megteremtése, az igazságosság érvényesítése, a bizalom erősítése, a méltányos hozzáférés és forráselosztás a nem sürgős betegellátásban. Ennek eszköze a szabályozott kialakítású és működésű, ellenőrzött és nyilvános várólista rendszer, valamint a Felügyelet létrehozása.

Kormányszóvivői tájékoztató A várólista működése A várólistára a kezelőorvos teteti fel a beteget. A várólista nyilvános, de személyes adatokat nem tartalmaz, a betegek – maga által választott - azonosító kód alatt szerepelnek. A sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, ettől csak megfelelő, és kellően dokumentált indokkal lehet eltérni. A beteg pénzért sem kérheti a várólista szerinti rendtől való eltérést, de a Felügyeletnél kérheti más szolgáltatótól az ellátást.

Kormányszóvivői tájékoztató Művi meddővé tétel A jogszabályalkotást öt párti egyeztetés előzte meg. A parlamenti vitában érdemi észrevételt és módosítást senki nem fogalmazott meg. A beavatkozást 18 év felettiek kérelmezhetik. A törvény a 18 és 26 év közöttiek esetében a fokozott garanciák biztosítása érdekében kétszer hat hónapos várakozási időt ír elő. 26 év felettiek esetében kétszer három hónap a várakozási idő. A törvény részletes tájékoztatási kötelezettséget ír elő.

Kormányszóvivői tájékoztató A Felügyelet olyan kormányhivatal, melynek hatásköre kiterjed a – kötelező és önkéntes – egészségbiztosítási szektor egészére. A Felügyelet elnökét munkájában a Felügyeleti Tanács segíti. Az Egészségügyi Minisztérium egyszeri, 400 millió forintos költségvetési támogatással számol a Felügyelet létrehozásával kapcsolatban. Egészségbiztosítási Felügyelet

Kormányszóvivői tájékoztató A kiemelt kórházak elérhetősége

Kormányszóvivői tájékoztató További kapacitással rendelkező kórházak