Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A szaktanácsadás támogató szerepe
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Hatékonyság és eredményesség a közoktatásban
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A lelki egészség védelme az iskolában
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Mire lehet/ne jó az iskola
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Minek nekünk stratégia? Horváth & Dubecz. “People don’t leave companies, they leave their managers”. „Az emberek nem a vállalatot hagyják ott, hanem a.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SEEM alapok.
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében VII. Országos Nevelésügyi Konferencia, 2008. 7. Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 7.1. Iskolavezetés, hatékony iskolaszervezet Golnhofer Erzsébet

Vezetővel kapcsolatos elvárások KERESÜNK: Tapasztalt menedzsert, aki mindenféle korosztályra képes hatást gyakorolni, feldobja a munkahelyi hangulatot, a költségvetésben meghatározott szint alatt tartja a kiadásokat, bűvészkedik a kollektív szerződésekkel, dönt különböző érvek között, elhárítja az erőszakot, jóban van a politikusokkal, kiismeri magát az új jogszabályokban és másoknak is el tudja magyarázni, nem fél szólni, ha kell, … képes elbűvölő modorában rávenni a … helyi közösséget, hogy finanszírozza mindazokat a tételeket, amelyekre a költségvetésben már nincs pénz. FIGYELMEZTETÉS: A munkaidő hosszú, az állás távolról sem biztos, és a pályázónak kell viselnie a közvélemény felháborodását az iskolarendszert érintő valamennyi változásért. Toronto Star, tréfás álláshirdetés. OECD, 2001. Összetett problémakör, amit egy tréfás kanadai álláshirdetés is kifejez. Itt és most kiegészíthetnénk, de a 10 erre kevés, így a kitűzött komplex témának csak néhány elemét, problémáját villantom fel.

Az iskolával kapcsolatos elvárások Rugalmas reagálás Eredményesség, minőség Heterogén tanulócsoportok; adaptív oktatás Változó tudományok; tartalmi fejlesztések A tanárok eredményessége Hozzáférhetőség Érzékenység, tolerancia, elkötelezettség: A gyerekek szociális háttere Kulturális, nemi különbségek A tanulásról való gondolkodás átalakulása > > > új pedagógiai kultúra Stb. Reagálás a fokozódó gazdasági, társadalmi elvárásokra. Összetett elvárásokkal néznek szembe a vezetők. H

Kihívások, lehetőségek, kényszerek, változások „Minden változik, csak a változás állandó.” Változás – stabilitás. „Csak az történik az oktatásban, ami az iskolákban megvalósul.” Iskolafejlesztések? Túlélés? Elterjedés?

A vezetők szerepe, felelőssége Mi segíti az elvárások felismerését és a válaszok megtalálását? Nyitottság. Professzionalizmus. Demokratikus szakmai viták. Országos, helyi és intézményi szinten. Oktatáspolitika, szakmapolitika, civil kezdeményezések. A vezetők ösztönző, orientáló, kapcsolatépítő szerepe? Iskolán belül, kívül.

Iskolafejlesztések Stratégiai megközelítés? Tanulói teljesítményre összpontosít, azaz a tanulásfejlesztésre? Folyamatos fejlődésre képes szervezet kialakítása? Fejlődési eredmények ismerete, felhasználása? Az érintettek aktív részvétele? Önazonosság? Hálózatok? Együttműködések? Nyilvánosság? Elszámoltathatóság? Kívülről támogatott? Rendszerben gondolkodás? Mi van? Mi nincs? Mi kellene? A vezetők tudatossága, elkötelezettsége? Hosszú távú programok? Osztálytermi és iskolai folyamatok összhangja? Egyéniesítés?

Mi segíti és gátolja a tudásmenedzsmentet? Belső és külső erőforrások? Tudásmendzsment Vezetők: komplex emberi erőforrás menedzselése. Tanítás = tudás-intenzív szakma Az iskola saját céljainak megfelelő tudás felhalmozása: Ösztönzés, orientálás a tudás állandó építésére, terjesztésére, alkalmazására. Egymástól tanulás. Jó gyakorlatok. Közös tudásbázis kialakítása. Együttműködő, önálló szakmai döntéseket hozó szakértők >> intelligens tanuló szervezetek Az iskola céljainak és az egyéni céloknak az összehangolása a tudásépítésben. Tudás: saját és más iskolák sikerességéről. Mi segíti és gátolja a tudásmenedzsmentet? Belső és külső erőforrások? A tanárok eredményesek legyenek az optimális tanulási környezet megteremtésében.

Eredményes tanárok Meglévő és megszerezhető tanárok kielégítik-e az iskola igényeit? Hogyan tarthatók meg az eredményes tanárok? Megfelelő munkafeltételek biztosítása? Légkör? Elismerés? Javadalmazás? Pedagógus profilok? Szakmai tudás, pedagógiai készségek fejlesztésének támogatása? Értékelés? Csak kényszerek, csak gátló tényezők hatnak? A vezető cselekvési lehetőségei?