A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A ló emésztésének sajátosságai
Az előbél felépítése és működése
A belek „alagútjain”.
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Készítette: Nákám Róbertné
Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
Az emésztőszervrendszer
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Táplálékok,tápanyagok
Az emberi test felépítése
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A tápcsatorna funkciói:
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Egyed alatti szerveződési szintek
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése -táplálék felvétel -emésztés -felszívódás -salakanyag ürítés Előbél,középbél,utóbél: szájnyílásvégbélnyílás Előbél: Szájüreg: fogak -tej /20 -maradandó /32 -aprítás -őrlés -rágás -hangképzés

fog felépítése nyálmirigyek

Nyelv:-falattá ragasztás -nyállal keverés -rágás, nyelés segítése -ízlelés Nyálmirigyek:nyelvalatti,állkapocsalatti,fültőmirigy Nyál:-szájüreg nyálkahártya védelme -rágás,nyelés segítése -keményítő bontása cukorrá A táplálék a garaton keresztül jut tovább. A garatban a táplálék és levegő útja kereszteződik. Nyelőcső:-porcos -izomösszehúzódással juttatja tovább

garat nyelés

Gyomor:-rekeszizom alatt -raktároz -kever -emészt:mirigyeigyomornedvet termel, pepszin fehérje emésztés sósav védelem, fertőtlenít mucin védi az önemésztéstől a nyálkahártyát -szakaszosan ürít, továbbít -felszívódás/gyógyszerek,szőlőcukor,alkohol Középbél:vékonybél:patkóbél-be jut a máj és hasnyálmirigy váladéka Máj:-epetermelés/sárgászöld színű/epehólyagban tárolódik,zsírok, olajok felaprózása -raktározás/cukrokat keményítővé - méregtelenítés

Gyomor középbéli részek

Hasnyálmirigy:váladéka a hasnyál emészti -szénhidrátokat -zsírokat -fehérjéket Vékonybél: falának mirigyeibélnedv végzi az emésztés befejezését Bélmozgások: Hullámszerűen továbbító,öszehúzódó és elernyedő mozgás,melyet a körkörös és hosszanti simaizomréteg végez. -Felszívó felülete 200m2 -Nyálkahártyája redőzött -hámmal borított bélbolyhokban kötőszövet,simaizom vér-és nyirokerek

Vékonybél nyálkahártyája vakbél

Utóbél: vastagbél/1,5m -vakbél/féregnyúlvány -bélbaktériumok-bontás -vitamintermelés /K-és B vitamin/ -nyálkahártyája bélboholy nélküli -víz-és ionok felszívódása -székletképzés/növényi és állati eredetű tápanyagok szerepe -végbél Felszívódás: főleg vékonybél,de -szájüreg:gyógyszerek, alkohol -gyomor:gyógyszerek,szőlőcukor,alkohol -vékonybél:minden/kapszulás gyógyszerek/ -vastagbél: víz, ásványi sók

Táplálékok, tápanyagok A szervezet számára fontos tápanyagok. Szerves: -szénhidrátok:energiátadó tápanyagok/fűtőanyagok -keményítő formájában raktározódik májban és az izomban -fehérjék:a sejtek építőkövei, életfolyamatok szabályozásában -zsírok:nagy energiatartalmú fűtőanyagok tartaléktápanyagok Szervetlen: víz:-az élet alapja, sejtek, szövetek és közegük -emberi test 62%-a -napi vízszükséglet 2l ásványi anyagok -szervezet felépítésében, kül.ő folyamatokban fontosak -kis mennyiségben szükségesek, de nélkülözhetetlenek /Ca, Fe szerepe/ Ca-tartalmúak: tejtermékek Fe-tartalmúak:mák, spenót, húsok

Táplálékpiramis:a tápanyagok helyes aránya Egészséges táplálkozás fontossága Megfelelő minőségű-és mennyiségű táplálékok Táplálkozási ritmus/napi tápanyag-és energia felvétel

Vitaminok Kis mennyiségbeszükségesek,nélkülözhetetlenek hiánybetegségek Vízben oldódók/naponta szükségesek B1,B2,B6,B12 –és C B1-tartalmú:-gabonamaghéjak,dió,húsok -idegrendszer működéséhez hiánya:-fáradékonyság, izomgyengeség B12-tartalmú:-máj,élesztő,tej,tojás -vörösvérsejtek képzéséhez hiánya:-vérszegénység C-tartalmú:-friss zöldségek,gyümölcsök -immunrendszer működése hiánya:-fáradtság, ellenállóképesség csökkenésebetegségek kialakulása Szent-Györgyi Albert

Zsírban oldódók:/raktározódnak D,E,K,A D-tartalmú:-zsírok, tej, vaj, növényi olajok -csont-és fogképzéshez hiánya:-csontosodási zavar/angolkór K-tartalmú:-paraj,kelkáposzta -véralvadás hiánya:-alvadási zavar,vérzékenység A-tartalmú:-máj, tojássárgája,hal -hámvédő,látáshoz hiánya:-száraz,repedezett bőr,farkasvakság