A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése -táplálék felvétel -emésztés -felszívódás -salakanyag ürítés Előbél,középbél,utóbél: szájnyílásvégbélnyílás Előbél: Szájüreg: fogak -tej /20 -maradandó /32 -aprítás -őrlés -rágás -hangképzés
fog felépítése nyálmirigyek
Nyelv:-falattá ragasztás -nyállal keverés -rágás, nyelés segítése -ízlelés Nyálmirigyek:nyelvalatti,állkapocsalatti,fültőmirigy Nyál:-szájüreg nyálkahártya védelme -rágás,nyelés segítése -keményítő bontása cukorrá A táplálék a garaton keresztül jut tovább. A garatban a táplálék és levegő útja kereszteződik. Nyelőcső:-porcos -izomösszehúzódással juttatja tovább
garat nyelés
Gyomor:-rekeszizom alatt -raktároz -kever -emészt:mirigyeigyomornedvet termel, pepszin fehérje emésztés sósav védelem, fertőtlenít mucin védi az önemésztéstől a nyálkahártyát -szakaszosan ürít, továbbít -felszívódás/gyógyszerek,szőlőcukor,alkohol Középbél:vékonybél:patkóbél-be jut a máj és hasnyálmirigy váladéka Máj:-epetermelés/sárgászöld színű/epehólyagban tárolódik,zsírok, olajok felaprózása -raktározás/cukrokat keményítővé - méregtelenítés
Gyomor középbéli részek
Hasnyálmirigy:váladéka a hasnyál emészti -szénhidrátokat -zsírokat -fehérjéket Vékonybél: falának mirigyeibélnedv végzi az emésztés befejezését Bélmozgások: Hullámszerűen továbbító,öszehúzódó és elernyedő mozgás,melyet a körkörös és hosszanti simaizomréteg végez. -Felszívó felülete 200m2 -Nyálkahártyája redőzött -hámmal borított bélbolyhokban kötőszövet,simaizom vér-és nyirokerek
Vékonybél nyálkahártyája vakbél
Utóbél: vastagbél/1,5m -vakbél/féregnyúlvány -bélbaktériumok-bontás -vitamintermelés /K-és B vitamin/ -nyálkahártyája bélboholy nélküli -víz-és ionok felszívódása -székletképzés/növényi és állati eredetű tápanyagok szerepe -végbél Felszívódás: főleg vékonybél,de -szájüreg:gyógyszerek, alkohol -gyomor:gyógyszerek,szőlőcukor,alkohol -vékonybél:minden/kapszulás gyógyszerek/ -vastagbél: víz, ásványi sók
Táplálékok, tápanyagok A szervezet számára fontos tápanyagok. Szerves: -szénhidrátok:energiátadó tápanyagok/fűtőanyagok -keményítő formájában raktározódik májban és az izomban -fehérjék:a sejtek építőkövei, életfolyamatok szabályozásában -zsírok:nagy energiatartalmú fűtőanyagok tartaléktápanyagok Szervetlen: víz:-az élet alapja, sejtek, szövetek és közegük -emberi test 62%-a -napi vízszükséglet 2l ásványi anyagok -szervezet felépítésében, kül.ő folyamatokban fontosak -kis mennyiségben szükségesek, de nélkülözhetetlenek /Ca, Fe szerepe/ Ca-tartalmúak: tejtermékek Fe-tartalmúak:mák, spenót, húsok
Táplálékpiramis:a tápanyagok helyes aránya Egészséges táplálkozás fontossága Megfelelő minőségű-és mennyiségű táplálékok Táplálkozási ritmus/napi tápanyag-és energia felvétel
Vitaminok Kis mennyiségbeszükségesek,nélkülözhetetlenek hiánybetegségek Vízben oldódók/naponta szükségesek B1,B2,B6,B12 –és C B1-tartalmú:-gabonamaghéjak,dió,húsok -idegrendszer működéséhez hiánya:-fáradékonyság, izomgyengeség B12-tartalmú:-máj,élesztő,tej,tojás -vörösvérsejtek képzéséhez hiánya:-vérszegénység C-tartalmú:-friss zöldségek,gyümölcsök -immunrendszer működése hiánya:-fáradtság, ellenállóképesség csökkenésebetegségek kialakulása Szent-Györgyi Albert
Zsírban oldódók:/raktározódnak D,E,K,A D-tartalmú:-zsírok, tej, vaj, növényi olajok -csont-és fogképzéshez hiánya:-csontosodási zavar/angolkór K-tartalmú:-paraj,kelkáposzta -véralvadás hiánya:-alvadási zavar,vérzékenység A-tartalmú:-máj, tojássárgája,hal -hámvédő,látáshoz hiánya:-száraz,repedezett bőr,farkasvakság