Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia 2007. december.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
általános főig. helyettes
Változó Világért Alapítvány
Szakmai monitorozás.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A távmunka válasza az aktuális munkaerő-piaci problémákra Simon Gábor Országgyűlési képviselő Távmunka Tanács elnöke Az Országgyűlés Foglalkoztatási és.
Tájékoztató az új távmunkahelyek létrehozására kiírt FMM-IHM pályázatról november 7.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 PÁLYÁZAT új távmunkahelyek létrehozására Tájékoztató az IHM-FMM-1 pályázatról november 7.
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ (BMIK) szerepe a távmunka program koordinálásában előadó: dr.Bihary Pál FMM Országos Távmunka Konferencia.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
Minőségi szempontok a munkaerő-piaci szolgáltatások rendszerében A Munkaügyi Központ és a civil szervezetek kapcsolata a Dél-alföldi régióban, különös.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
„Út a munkához” program tapasztalatai
The new waves of modernisation of the Hungarian PES
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
„Út a munkához”program
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.

Az ÁFSZ stratégiája Fő célkitűzések: – A foglalkoztatási arány növelése – A munkanélküliség csökkentése – Rugalmasabb munkaerőpiac kialakítása – Az emberi erőforrások fejlesztése – Intézményes és jogi keretek megerősítése – Új szolgáltatási modell kialakítása

Paradigmaváltás – Az új ÁFSZ, az ÁFSZ új szerepei, ügyfelei 2002 – Az aktív korú lakosság teljes körű elérése 15 –74 évesek 7719 ezer fő A számadatok különböző időszakokból származnak, csak tájékoztató jellegűek! A foglalkoztatottak kiszolgálása 3943 ezer fő A foglalkoztatók jobb színvonalú és teljesebb körű elérése Az inaktívak bevonása 3480 ezer ebből 333 ezer szeretne dolgozni (KSH2007Q2) Korhatár alatti nyugdíjasok, rokkant ellátottak 454 ezer Rendszeres szociális segélyesek havi átl. 158 ezer Átmeneti segélyesek 564 ezer 1 millió 282 ezer szervezet, ebből 521 ezer társas vállalkozás

Távmunkaprogramok A távmunka elterjesztésének ösztönzésére indított munkaerő-piaci program keretében öt alkalommal került kiírásra távmunkapályázat. A távmunkahelyek számának alakulását jelentős mértékben befolyásolja az a körülmény, hogy egyre több munkáltató kezdte meg a távmunka alkalmazását támogatás nélkül is.

Az ÁFSZ szerepe a távmunkaprogramok pályázati rendszerének lebonyolításában –Pályázati kiírás: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ (BMIK) –Koordináció: BMIK  Távmunka Tanács –Pályázatok elbírálása (bíráló bizottság)  miniszteri döntés –Gyakorlati feladatok a pályázat elbírálását követően: –hatósági szerződés megkötése a pályázókkal: regionális munkaügyi központok kirendeltségei –munkáltatói igény alapján munkaerő-közvetítés: regionális munkaügyi központ kirendeltségei –havi finanszírozás a foglalkoztatótól beérkezett bizonylatok alapján: regionális munkaügyi központok kirendeltségei –távmunkareferensek kapcsolattartása a nyertesekkel –A távmunkaprogram támogatási eszközei: –bértámogatás –munkaerő-piaci képzés

A távmunkavégzés további fejlesztése I. –A távmunka elterjesztése „más”, nemcsak a digitalizáció, hanem egyéb területeken is. Pl.: call-center, különböző, 24 órás felügyeleti rendszerek, olyan esetekben, ahol nincs szükség a munkavállaló folyamatos közvetlen jelenlétére. –Az ÁFSZ intézményei közreműködnek a távmunkavégzés elterjedését támogató EU-s programok (TÁMOP 1.1.2, 1.1.1) megvalósításában.

A távmunkavégzés további fejlesztése II. –Az FSZH a TÁMOP intézkedés keretében komplex, a távmunkavégzést támogató szolgáltatás fejlesztését tervezi a munkáltatók részére. Ennek keretében koordinációs irodát alakít ki és működtet. –Módszertani fejlesztést végez a munkáltatói kör, a lehetséges munkavégzési formák bővítése érdekében. –Távmunka-állásfeltáró modellt dolgoz ki, és álláshelyeket tár fel a modell felhasználásával. –Tanácsadási szolgáltatást nyújt a távmunka bevezetésében érdekelt munkáltatók részére. –Kommunikációs tevékenységgel segíti a távmunka elterjedését támogató szemléletváltást. –Központi adatbázis kialakítása az álláshelyek nyilvántartására

Köszönöm a figyelmet!