Gyors mikrobiológiai módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Advertisements

OXIDOK TESZT.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Higiéniai kontroll vizsgálatok az élelmiszeriparban
Boranalitika.
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Tisztítás, fertőtlenítés
4. Az aceton és a formalin megkülönböztetése
REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER
A tiszai cianidszennyezés
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Vízminőségi jellemzők
KOLLOID OLDATOK.
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
Szappanok káros hatása
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Élősejtszám meghatározás
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
FORRASZTÁS.
33. Tojásfehérje vizsgálata
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
OLDÓDÁS.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
Ellipszométeres mérések Fehérjék és aminosavak leválasztása és optikai modell készítése Kovács Kinga Dóra ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és.
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
FDA hidrolízis aktivitási teszt
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Fairprint 2007: Xerox Speciális Szoftverek
Fogszín meghatározás 2008.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A széndioxidról másképp
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Felépítő folyamatok.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Felépítő folyamatok kiegészítés
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Analitikai Kémiai Rendszer
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Különböző spéci mikroszkópok és festési eljárások
Fehérjék.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A bakteriorodopszin működése
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Gyors mikrobiológiai módszerek Felületek vizsgálata ATP kimutatás Limulus-teszt Impedancia (konduktancia) mérés Redoxpotencial mérés Petrifilm eljárás

Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztaságának ellenőrzése 1 Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztaságának ellenőrzése 1. Megtekintés - szemmel láthatóan tisztának kell lenni 2. Kismértékű szennyeződés kimutatása A - Fehérje nyomok detektálása B - Biolumineszcencia (ATP meghatározás) C- Mikrobiológiai vizsgálat

A/ Fehérje nyomok kimutatása - biuret-reakció (erős lúg + réz-ionok segítségével a peptid-kötések lila színt adnak) A vizsgálandó felületet tamponnal mintázzuk, annak tartalmát vízzel elegyítjük, majd a fehérjetartalmat színreakció alapján becsüljük

Fehérje nyomok kimutatása

B/ Bioluminescencia - ATP kimutatás ATP (baktérium, gomba, egyéb sejtek) + luciferine + O2 + luciferase = keletkeznek: AMP + Oxiluciferin + CO2 + PO4 Zöld fény (562 nm) Optimális környezeti tényezők pH 7,75 hőmérséklet 15-25 oC

A luminométer által jelzett fény intenzitása arányos az ATP mennyiségével.

C/ Mikororganizmusok kimutatása tenyésztéssel 1 C/ Mikororganizmusok kimutatása tenyésztéssel 1. Felület lenyomatának vizsgálata táptalajjal 2. Tamponos módszer - A vizsgálandó felületet tamponnal mintázzuk, majd annak tartalmát vízzel elegyítjük, majd a decimális hígítási sor készítése után táptalajokra oltjuk (mikrobaszám, kóliform, enterobaktérium, egyéb indikátorok)