Gyors mikrobiológiai módszerek Felületek vizsgálata ATP kimutatás Limulus-teszt Impedancia (konduktancia) mérés Redoxpotencial mérés Petrifilm eljárás
Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztaságának ellenőrzése 1 Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztaságának ellenőrzése 1. Megtekintés - szemmel láthatóan tisztának kell lenni 2. Kismértékű szennyeződés kimutatása A - Fehérje nyomok detektálása B - Biolumineszcencia (ATP meghatározás) C- Mikrobiológiai vizsgálat
A/ Fehérje nyomok kimutatása - biuret-reakció (erős lúg + réz-ionok segítségével a peptid-kötések lila színt adnak) A vizsgálandó felületet tamponnal mintázzuk, annak tartalmát vízzel elegyítjük, majd a fehérjetartalmat színreakció alapján becsüljük
Fehérje nyomok kimutatása
B/ Bioluminescencia - ATP kimutatás ATP (baktérium, gomba, egyéb sejtek) + luciferine + O2 + luciferase = keletkeznek: AMP + Oxiluciferin + CO2 + PO4 Zöld fény (562 nm) Optimális környezeti tényezők pH 7,75 hőmérséklet 15-25 oC
A luminométer által jelzett fény intenzitása arányos az ATP mennyiségével.
C/ Mikororganizmusok kimutatása tenyésztéssel 1 C/ Mikororganizmusok kimutatása tenyésztéssel 1. Felület lenyomatának vizsgálata táptalajjal 2. Tamponos módszer - A vizsgálandó felületet tamponnal mintázzuk, majd annak tartalmát vízzel elegyítjük, majd a decimális hígítási sor készítése után táptalajokra oltjuk (mikrobaszám, kóliform, enterobaktérium, egyéb indikátorok)