A megváltozott munkaképességű munkanélküliek aktív programja Nagy-Britanniában Scharle Ágota Pénzügyminisztérium 2007. November 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Munkanélküliség.
Aktív munkaerőpiaci eszközök
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Munkanélküliség fogalma, típusai
Álláskeresőként történő nyilvántartás
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

A megváltozott munkaképességű munkanélküliek aktív programja Nagy-Britanniában Scharle Ágota Pénzügyminisztérium November 27.

Motiváció 1970-es évek óta háromszorosára nőtt a rokkantsági ellátásban részesülők száma 2001-ben már elérte a munkaképes korú népesség 7,5 százalékát A volt nehézipari vidékeken kétszer annyi a rokkantellátásban részesülők aránya A rokkantsági ellátást kapók munkapiaci esélyei 15 éve nem javulnak.

„Új utak a munkához” program Korai és személyre szabott segítség Konkrét és gyakori számonkérés Anyagi ösztönzők Folyamatos mérés és korrekció

„Új utak a munkához” program Korai és személyre szabott segítség Konkrét és gyakori számonkérés Anyagi ösztönzők Folyamatos mérés és korrekció

Korai, személyre szabott segítség munkaügyi kirendeltségen lehet igényelni interjú, számítógépes szűrőprogram a speciális igények felmérésére képességfelmérő vizsgálatok személyes esetgazda foglalkoztathatóságot javító programok személyes állás-közvetítő és mentor

a szűrőprogram igényléskor töltik ki a szűrő-kérdőívet az álláshoz jutási esélyeket méri: iskolázottság szakképesítés és szakmai gyakorlat munkatörténet – fizetett és nem fizetett munkák is családi kötelezettségek – gyermek, rokon ellátása munkavégzést korlátozó rokkantság, betegség kötelező a program ha egy éven belül kevés eséllyel találna munkát célzás: az kapja a segítséget, aki rászorul önkéntesen az is beléphet, akinek jobbak az esélyei

a képességfelmérés Megmaradt munkavégző képesség Fejlesztési igények Ha súlyos a képességcsökkenés: felmentés a részvétel alól

esetgazda és közvetítő Az új ügyfél személyes tanácsadót (esetgazdát) kap, aki a program teljes ideje alatt foglalkozik vele. Az álláskeresést a csökkent munkaképességűekre specializált munkaközvetítők is segítik. Képzés a kirendeltségi munkatársaknak, vagy megbízás képzett non-profit szolgáltatóknak. Fel tudják ismerni a csökkent munkaképességű munkavállalók problémáit és ki tudják választani a nekik megfelelő programot.

a fejlesztő programok megromlott egészségi állapot + más hátrányok alacsony iskolázottság és alapvető készségek (olvasás, kommunikáció, eligazodás) hiánya/gyengesége átlagbér 70 %ig kaphat munkába állást segítő szolgáltatásokat 16 szolgáltatás-csomag a munkavállalás tipikus akadályai szerint munkakipróbálás internetes hozzáférés állásinterjú-tréning szakmai átképzés életvezetési tanácsadás, stb. + egészségiállapot-kezelő (condition management) tréning 6–13 hét, gyakorlati tréning a rossz egészségi állapot vagy rokkantság fizikai terheinek (pl a fájdalom) kezeléséhez

„Új utak a munkához” program Korai és személyre szabott segítség Konkrét és gyakori számonkérés Anyagi ösztönzők Folyamatos mérés és korrekció

Konkrét, gyakori számonkérés álláskeresésre felkészítő beszélgetés az igénylés után két hónappal: akcióterv 3-4 hetente interjú az esetgazdával a munkába állásért tett/teendő lépésekről szankciók: segély részleges megvonása interjú elmulasztása esetén Kettős cél: motiválás és a visszaélés szűrése

„Új utak a munkához” program Korai és személyre szabott segítség Konkrét és gyakori számonkérés Anyagi ösztönzők Folyamatos mérés és korrekció

Anyagi ösztönzők rendszeres interjú elmulasztása a támogatás csökkentésével jár min. 16 órában dolgozóknak 1 évig keresetkiegészítés (minimálbér 20 %-a) ha a kereset nem éri el a minimálbér másfélszeresét kiegészítés (minimálbér 10 %-a) a foglalkoztathatóságot javító programok résztvevőinek

Anyagi ösztönzők 2 Belépéskor: álláskeresési támogatás összegét kapja, készségfelmérés eredményéig (max. 12 hét) Ha rehabilitálható: rehabilitációs járadék ~ álláskeresési támogatás = fix összegű, kb. minimálbér 30%-a, átlagbér 15%-a + kiegészítés, ha együttműködik, akcióterv szerint Ha nem rehabilitálható: rokkantsági és betegségi járadék ~ nyugdíj és növelhető, ha együttműködik Ha nem vállalja az extra együttműködési feltételeket: újból az álláskeresési támogatást kapja

„Új utak a munkához” program Korai és személyre szabott segítség Konkrét és gyakori számonkérés Anyagi ösztönzők Folyamatos mérés és korrekció

Mérés és korrekció: fokozatosság kísérleti változat csak új igénylőkre október 3 kirendeltségen (magas munkanélküliség) április + 4 körzetet február minden rokkantellátásban részesülő (a kísérleti körzetekben) október + 4 körzet január minden rossz helyzetű körzet (alsó harmad) április minden körzet

Mérés és korrekció: adatok helyzetfelmérés: zöld könyv Minisztérium értékelési adatbázisa kirendeltségi adat a regisztrált mnélküliekről aktív eszközökben résztvevőkről jóléti ellátást kapók regiszterének adatai szűrőprogram adatai régi program résztvevőinek adatai a programba belépők részvételének minden fázisát rögzítik

Mérés és korrekció: értékelés adatbázisból számított indikátorok évente részletes elemzések külső értékelések: független kutatóintézetek konzorciuma eltérő régióban / eltérő időben indított kísérleti fázisok -> külső vs program hatás szétválasztása eredmények nyilvánosak: ajánlások alapján javítják a programelemeket

Program eredmények Az állásba kerülés esélye ténylegesen és a program nélkül a belépést követő 18 hónapban, % 18. hónapban már 28 helyett 36 % [Bewley, Dorsett & Haile PSI 2007]

Tanulságok rehabilitációs járadék összege mérés, értékelés, visszacsatolás: adatgyűjtés, külső értékelés

Köszönöm a figyelmet! A teljes szöveg megjelenik: MTA-KTI Munkaerőpiaci tükör 2007

Új rokkantnyugdíjasok száma Magyarországon