Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Révkalauz, Fókuszban az atipikus foglalkoztatás munkáltatói Fórum

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
TÁMOP /A
Atipikus foglalkoztatás trendjei és tendenciái Magyarországon és Szlovákiában empirikus vizsgálatok tükrében Budapest, május 22. (ISBN: )
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Alapelvek , új irányok az Mt.-ben
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Egy nem-konvencionális forma
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Munkajogi alapismeretek
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Amit a diákmunkáról tudni kell
Lorem ipsum. GOP Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahely teremtési képességének támogatása.

Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Munkaszervezési ismeretek
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Előadó: dr. Takács Gábor
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Atipikus foglalkoztatási formák ismertetése
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja dr. Szilágyi Veronika

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Atipikus foglalkoztatási formák az új Munka Törvénykönyvében: Részmunkaidős munkaviszony; Határozott idejű munkaviszony; Munkavégzés behívás alapján; Több munkáltató által létrehozott munkaviszony; Távmunkavégzés; Bedolgozói munkaviszony; Egyszerűsített foglalkoztatás.

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A LIGA Szakszervezetek álláspontja: Az atipikus foglalkoztatási formák akkor elfogadhatóak, ha: a foglalkoztatás bővítésével járnak; azaz új munkahelyek teremtésével, nem a meglévők kiváltásával; a 'tipikus' formákhoz képest az atipikus munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók jogai nem csorbulnak. rugalmasság – szociális biztonság egyensúlya!

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Az atipikus foglalkoztatás megoldás lehet bizonyos csoportok foglalkoztatási problémáira, segítheti a munkaerőpiacra való visszatérést, amíg: az atipikus foglalkoztatási formák a munkavállalók számára lehetőségként jelennek meg; ezen formák választása önkéntes.

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Problémák: munkáltatói nyomásgyakorlás az atipikus intézmények használatára a tipikus helyett, esetenként a munkaviszony szürkegazdaságba történő átcsúszásával; a munkavállaló kényszerhelyzete; Az atipikus munkavállalási formák esetén a szociális biztonság hiánya; a jogintézmény nem rendeltetésszerű használata; a jogintézmények nem kellő mértékű kidolgozottsága.

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Munkáltatói nyomásgyakorlás az atipikus intézmények használatára a tipikus helyett, esetenként a munkaviszony szürkegazdaságba történő átcsúszásával: Határozott idejű munkaszerződés megkötése a határozott helyett, valódi indok nélkül; Hivatalosan részmunkaidős foglalkoztatásban és ehhez kapcsolódó munkabérben történő megállapodás, valójában teljes munkaidős foglalkoztatás, zsebbe történő fizetéssel; (fiatal, jól képzett diplomások körében elterjedt)

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A munkavállaló kényszerhelyzete: a mai munkaerő-piaci viszonyok között, különös tekintettel a fiatalokra vonatkozó munkanélküliségi rátára, a pályakezdők kényszerhelyzetben vannak; már a fiatal generáció is eladósodott, az otthonteremtések nagy része hitelből valósult meg.

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Szociális biztonság hiánya: a határozott idejű foglalkoztatás folyamatos bizonytalanság-érzetet kelt, hiszen korántsem biztos, hogy a munkaszerződés meghosszabbításra kerül; a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedésének gátja a nagyon alacsony magyarországi bérszínvonal (teljes munkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkabérből sem lehet megélni); Eredmény: bizonytalanság, a magánélet tervezhetőségének a hiánya (családtervezés?)

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A jogintézmény nem rendeltetésszerű használata: A munkáltatók bizonyos esetekben átmeneti foglalkoztatási problémáik csökkentésére használják ezeket a jogintézményeket; pl. megrendelés csökkenésének a veszélye egy nagyvállalatnál azt eredményezte, hogy a teljes munkaidős munkaviszonyok részmunkaidőssé történő módosítását kezdeményezte (kockázatvállalás veszélyének áthárítása a munkavállalókra).

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A jogintézmények nem kellő kidolgozottsága: vita a jogértelmezés körében a munkavállalók és a munkáltatók között; ez a jogintézmények elterjedésének gátja lehet; pl. határozott idejű jogviszony újabb határozott idejű jogviszonnyá történő hosszabbítása sérti a munkavállaló jogos érdekét, és nem a munkaszervezéstől független, objektív okból került rá sor. Mi ennek a jogkövetkezménye? Határozott idejűvé alakulás? A jogviszony felszámolása? pl. munkakör megosztás – munkabér problémája

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. Köszönöm a figyelmet!