Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Gondolatok és dilemmák
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Tisztelettel köszöntöm
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt TÁMOP –
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
MindenGyerek Budapest
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Szociálpolitikai keretek
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Barcsák Marianna KPSZTI
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP 5.6.2. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

elméleti munkacsoport – (EVZ) Javítóintézetek és a pártfogó felügyelői szolgálat együttműködésének fejlesztése regionális elméleti munkacsoport – (EVZ) Észak-alföld Budapest, 2009. január 15.

Munkacsoport célja Az adott téma területén országos hatással bíró, fenntartható és megvalósítható szakmai ajánlások megfogalmazása, amelyek alapjául szolgálhatnak a büntetés-végrehajtási törvény hatékony módosításának. A munkacsoport feladata jogszabályi és módszertani kérdések vizsgálata. A javítóintézetek és pártfogó felügyelet hatékonyabb együttműködése, A jelzőrendszer fejlesztése, adatszolgáltatás kidolgozása, Visszaesés megelőzését célzó hatékony módszertan kidolgozása, ajánlások elkészítése.

Munkacsoport tagok Javítóintézet: Nagy Kálmán Árpád Debreceni Javítóintézet Igazságügyi Hivatal: Sinka Gábor Hajdú-Bihar Megyei Igazságügyi Hivatal Egyetem jogi kar: Pápai-Tarr Ágnes Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék

A javítóintézet és a pártfogó felügyelői szolgálat együttműködése Szakmai szereplők javítóintézetek részéről Növendékügyi Iroda Elhelyezési Bizottság Intézeti Tanács (IT) Javítóintézet Utógondozója Növendék Szakmai szereplők a Megyei Igazságügyi Hivatalok (IH) részéről Javítóintézeti koordinátor Lakóhely szerint illetékes pártfogó felügyelő szolgálat, pártfogó felügyelő

Javítóintézeti koordinátor feladata Aktív részt vállaljon a már az előzetes fogvatartás alatt a szabadulásra való felkészítésben: Információval rendelkezzen, továbbítson, szerezzen, Javítóintézeti nevelés esetén az ideiglenes elbocsátás előkészítésében, Utógondozás, A resztoratív technikák alkalmazásában. Fő állású koordinátor esetén

Jelenlegi gyakorlat A javítóintézeti koordinátor feladata a javítóintézetben elhelyezett növendékekkel kapcsolatos információ áramoltatására korlátozódik.

Tervezett módosítások/fejlesztések Célja: hatékony együttműködés kialakítása a javítóintézet (zárt intézet) és a pártfogó felügyelő szolgálat (külső környezet) között, minél jobb kondíciókkal kerüljenek vissza a fiatalkorúak az őket befogadó miliőben. fiatalkorú egyéni fejlesztése felkészíti a fiatalkorút és az őt befogadó rendszert is.

Együttműködés a javítóintézeti tevékenység különböző szakaszaiban Befogadás Intézet munkatársainak véleménye Környezettanulmány (Pf.) ET Nevelési Csoport Elkövetett bűncselekmény

Együttműködés a javítóintézeti tevékenység különböző szakaszaiban Előzetes fogvatartás Információadás: fiatalkorú átszállításáról szabadításáról nevelési tervről

Együttműködés a javítóintézeti tevékenység különböző szakaszaiban Javítóintézeti nevelés Az ideiglenes elbocsátás előkészítése: családlátogatás, magatartási szabályok meghatározása, közös döntés hozatal az intézeti tanácsban. Önkéntes utógondozás

Előzetes pártfogás intézménye Célcsoport Az előzetesen pártfogolt nem bűnelkövető a kriminalizáció veszélyének fokozottan kitett gyerekkorú/fiatalkorú.

Előzetes pártfogás intézménye Célja Az elhúzódó büntetőeljárás időszakában a vélhetőleg bűnelkövető, vagy a kriminalizáció veszélyével fenyegetett fiatalkorú fokozott támogatásának és ellenőrzésének biztosítása, a bűnelkövetés/bűnismétlés elkerülése érdekében. Az igazságszolgáltatás reintegratív vonalának erősítése.

Előzetes pártfogás intézménye Kérdések Ki rendeli el? (államigazgatási eljárás keretében, bűntető eljárás keretében), Mikor veszi kezdetét, normaszegést követően, az előzetes pártfogás. (a környezettanulmány elkészítése után, ha a bűnismétlés kockázata magas, esetleg az ügyészi vádirat keletkezése után?) Jelenleg ennek nincs jogszabályi kerete, a régi gyakorlat ma alkotmányba ütköző. Ki végezné? (gyerekjóléti szolgálat, pártfogó felügyelői szolgálat).

Előzetes pártfogás intézménye Javaslat Eljárás megszüntetése (GyJ alapellátás) Jelzés (rendőrségi nyomozás) 12-14 GyJSZ (előzetes pártfogói csoport) Foglalkoztató (PFSZ) Pártfogó felügyelet Államigazgatási eljárás Környezettanulmány (pártfogó felügyelő) 14-18 Zárt intézeti elhelyezés

Terveink Jogszabályi háttér módosítására történő javaslatok megfogalmazása. Javaslattétel teljes állású javítóintézeti koordinátor feladat bővítéseire, költség meghatározására. Resztoratív módszer bevezetéséhez szükséges lépések megtervezése.

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Batizi Ildikó