Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gondolatok és dilemmák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gondolatok és dilemmák"— Előadás másolata:

1 Gondolatok és dilemmák

2 Az elhúzódó büntetőeljárások
Alapvető pedagógiai dilemmát okoz a büntetőeljárás elhúzódása, különös tekintettel a bűncselekmények társadalmi megítélésének feldolgozásával kapcsolatban.

3 Az elhúzódó büntetőeljárások
Ha az előzetes letartóztatást a „hosszú” időre tekintettel szüntetik meg, vagy jogerős ítélet nélkül, abban az esetben megtörik a pedagógiai, reszocializációs folyamat, fokozódhat a fiatal kriminalizálódása.

4 A kórházi és szakorvosi ellátás biztosítása
Problémás a fiatal szállítása, őrzése, illetve a kórház személyzetének esetenkénti előítéletessége. Tapasztalatok szerint az illetékes rendőrkapitányságok nem tudják folyamatosan biztosítani az előzetes letartóztatásban lévő fiatal őrzését. Pedagógiai szempontból aggályos helyzetek alakulhatnak ki egy javítóintézeti növendék kórházi kezelése alatt a személyzet előítéletessége miatt.

5 Az előzetes letartóztatás hosszabbításának elrendelése
Alkalmanként problémás helyzetek alakulnak ki azokban az esetekben, amikor az előzetes letartóztatás határidejének hosszabbításáról szóló értesítést nem kapják meg az intézetek.

6 Az utógondozás igénye Az utógondozás igényével valamennyi intézetben jelentkeznek növendékek. Erre leginkább azok a fiatalok tartanak igényt akik gyermekvédelmi gondoskodás alatt álltak, de volt gondozó intézetük nem fogadja vissza. A javítóintézeti utógondozás szükségessé váló szakfeladata lett az intézeteknek, szakmai normái jelenleg nincsenek kidolgozva.

7 A növendékek szállításának egyes esetei
Szakmai kérdést vet fel a szökött javítóintézeti növendék intézetbe történő visszaszállításának jelenlegi szabályozottsága.

8 A szakképzés és a munkáltatás lehetőségei
Aggályos a javítóintézeti nevelésük alatt szakmai képzettséget vagy jártasságot szerzett fiatalok munkaerőpiaci-, illetve a munkaerőpiaccal történő találkozásuk esélyeinek megteremtése.

9 A kábítószer függő és az alkalmi szerhasználók együttműködése
Kiemelt feladat a kábítószer függő vagy a kábítószer pótló anyagot használó „új generációs növendékek” javítóintézeti gondozásának biztosítása.

10 A jóvátételi eljárás lehetőségei:
Vannak-e lehetőségei a javítóintézeteknek a jóvátételi igazságszolgáltatás eljárásaiba bevonni a személyzetet és a növendékeket?


Letölteni ppt "Gondolatok és dilemmák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések