Szakmai iskolai megfigyelési gyakorlat II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Médiapedagógia.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
Angol nyelvi kompetencia
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Értékelés a pedagógiában
Tanulásszervezés 3. Bemutató
Fontosabb fogalmak Képesség :
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
A pedagógiai program Érd,
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Pedagógiai Értékelési Konferencia
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
A vizuális nevelés tevékenységeinél alkalmazott
TERVEZET.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A pedagógus.
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Kompetensek lettünk? június 27..
A Számvitel Didaktikája
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az óvodai tevékenységterv
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Inklúzív nevelés Magyarországon
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Speciális gyermekvédelem
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Út a sikeres tanuláshoz
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Az óravázlat felépítése
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Szakmai iskolai megfigyelési gyakorlat II. Az egyes óra elemzési, megfigyelési szempontok tartalmi vonatkozásai

A tanítási egység helye és szerepe a tanítási folyamatban Tanítási egység helye a témakörben: kacsolódás a megelőző és a következő anyagrészekhez Melyek a tantervi követelmények, hogyan áll ez összhangban a tanítási egység tananyagával Támaszkodik-e a tanár a korábban elsajátított ismeretekre (belső-, külső koncentráció) mely tantárgyi koncentrációs lehetőségekkel élt? Kapcsolja-e a tanár az órán átadott ismereteket aktuális problémákhoz? Megjelenik-e az aktualizmusra törekvés az órán? Mely iskolán kívül szerzett ismeretek beépítésére nyílt lehetőség? Megvalósulnak-e az órát megelőzően kitűzött didaktikai, képzési és nevelési feladatok?

Nevelési feladatok megvalósítása Mely nevelési célokat választotta a tanár a tananyaggal összefüggésben? Hogyan valósította meg a tervezett nevelési feladatokat? Hogyan oldotta meg az órán adódó spontán nevelési helyzeteket?

A tanítási óra felépítése, szerkezete, időbeosztása A tanítási órát megelőző szervezési feladatok Óratípus megválasztása, annak indoklása A didaktikai mozzanatok megválasztásának, belső arányainak indoklása A tanítási óra tartalmi egységeinek tagolódása, annak indoklása Követi-e a tankönyv fejezeteinek felépítését? Ha van eltérés, mivel indokolható? Megfelelő-e a tananyag egyes részegységeinek súlyozása? A lényeg kiemelése, új ismeretek rendszerezése megtörténik-e? Jó-e az óra időbeosztás? Van-e eltérés az időbeosztásban a tervezetthez képest? Miből adódott?

A tervezett didaktikai feladatok megvalósítása Hogyan valósulnak meg az egyes didaktikai mozzanatok az órán? Van-e óra eleji és az óra menetébe illesztett motiváció? Milyen eszközökkel motivált, elérte-e célját? Új ismeretek feldolgozásának arányai: tényanyagszerzés, elemzés, általánosítás, rögzítés Ismeretek alkalmazása, gyakorlati tevékenység beépítése Ismeretek ellenőrzésének módjai, módszerei, indokoltsága, arányai, eredményessége stb.

A képességfejlesztési feladatok és megvalósításuk Mik voltak a képességfejlesztési célkitűzések? Hogyan valósultak meg az órán? Hogyan igazodtak a feladatok a tanulók képességi szintjéhez? Milyen szinten kapott helyet az órában a térbeli és időbeli tájékozódási képességek fejlesztése? Hogyan fejlesztette a tanár a tanulók gondolkodási képességeit? Milyen módszerekkel biztosította a tanár a különböző jellegű információhordozók használatával összefüggő képességek fejlesztését?

Oktatási módszerek Az alkalmazott módszerek megfelelnek-e a tantervi követelményeknek? Az egyes óra szakaszokban milyen módszereket alkalmaz a tanár? Módszertanilag helyesen alkalmazta-e őket? Módszertanilag változatos volt-e az óra? Hogyan igazodnak a módszerek a tanulók életkori sajátosságaihoz?

Az oktatás szervezeti formái, munkaformák Az óra egyes szakaszaiban milyen szervezeti formában történik az oktatás? Mennyire voltak változatos az óra a munkaformák megválasztásában: frontális, egyéni és csoportmunka aránya, differenciált foglalkoztatás. Kellően kihasználja-e a tanár az anyagban rejlő egyéni ill. önálló munkáltatásra nyíló lehetőségeket? Egyenletesen foglalkoztatja-e az osztályt?

Szemléltetés Milyen szemléltető eszközöket használt a tanár? Helyes-e a szemléltetés tervezése és kivitelezése? A bemutatáshoz megfelelő elemzés kapcsolódik-e? Jól irányítja-e a tanár a szemléltetés megfigyelését? Megfelelő-e az eszközök elhelyezése ill. alkalmazása? Indokolt volt-e az egyes esetekben a szemléltető eszközök alkalmazása?

A szakmai követelmények megvalósulása Érvényesülnek-e az órán a tantervben szereplő főbb tartalmi és szemléleti vonatkozások? Milyen volt az ok-okozati összefüggések bemutatása, elemzése? Alkalmazta-e a tanár a következtetés és az összehasonlító elemzés módszerét? Milyen átfogó képet szereztek a tanulók az óra végére a tananyaggal kapcsolatban?

Elsődleges rögzítés Megtörtént-e az óra egyes logikai egységeinek (rész)összefoglalása? Gondot fordít-e a tanár az új és a korábbi ismeretek logikai összekapcsolására? Az óraközi és az óravégi összefoglalás kérdéseiben, gyakorlatában felismerhetők-e különbségek?

A tanár munkája, Óravezetés A tanítási órára való felkészülés színvonala(tanítási tervezet, óra előkészítése stb.) A tanár egyénisége, megjelenése, fellépése, aktivizáló képessége Lendületes, megfelelően dinamikus-e az óravezetés? Milyen a tanár beszédmodora, beszédstílusa, hangneme, hanghordozása, szóbeli és írásbeli nyelvi kifejezőképessége? Vannak-e zavaró hatású visszatérő szavai? Milyen a tanár kérdéskultúrája, problémafelvető képessége? A tanár szakmai tudása? A tanár pedagógiai képességei: fegyelem biztosítása, nem várt helyzeteket megoldó képessége? Milyen a tanár és az osztály kapcsolata? Milyen az osztály fegyelme, aktivitása? Milyen a tanár egyénisége (autokratikus, demokratikus?) A tanár módszertani kultúráltsága? A tanár önértékelő képessége?

A tanulók megfigyelése A tanulók magatartása, munkafegyelme A tanulók aktivitása, részvétele az órai munkában? A tanulók önálló munkavégzési képességének szintje? A tanulók együttműködési képessége Az osztály teljesítményének összevetése a tudásszintjükkel Mennyire sikerült a tanárnak tudásuk, képességük, és meglevő ismereteik szintjének megfelelően foglalkoztani a tanulókat?

Interakció típusok az óra folyamán A tanár egyenletesen foglalkoztatja-e az osztályt? Hány ill. mely tanulókkal kerül a tanár oktatási kapcsolatba? Hány %-a ez az osztálynak? Milyen típusú interakciók figyelhetők meg az órán?

Interakció típusok az oktatási folyamatban 1. Frontális osztálymunka – tanári előadás T D D D D D D 2. Frontális osztálymunka – tanári magyarázat, beszélgetés T D D D D D D D

Interakció típusok az oktatási folyamatban foly. 3. Önálló munka T D D D D D D 4. Vita T D D D D D D D

Interakció típusok az oktatási folyamatban foly. 5. Csoportmunka T D D D D D D D D D 6. Nem egyenletes az osztályfoglalkoztatás, vannak izolált, elszigetelt tanulók T D D D D D D D

Információ sűrűség Az óra mely szakaszában és milyen mennyiségben jutnak a tanulók új ismeretekhez? Figyelembe veszi-e a tanár a tanulók életkori sajátosságaiból adódó koncentráció ingadozásokat? (10-13 évesek max. 4-5 perc, 14-16 évesek 8-14 perces figyelem intenzív szakaszok)

Az óra eredményessége, hatékonysága Hogyan valósultak meg a tematikus tervben, óravázlatban megfogalmazott pedagógiai és szakmai elképzelések? Milyen mértékben sikerült elvégezni az órai anyagot? Miben és milyen mértékben tért el a tanár a tervezettől? Mivel indokolható?

Rögzítés, táblakép, füzetkép Alkalmazta-e és hogyan a földrajzoktatásban adódó sajátos rögzítési lehetőségeket: térkép, munkafüzet, vaktérkép, táblai applikáció stb. Milyen az óra folyamán készült táblakép? Formai szempontból: elfér-e egyszerre a táblán, befér-e a tanuló füzetébe, kiemelte-e a lényeget, olvasható, tartalmaz-e helyesírási hibákat? Tartalmi szempontból: rövid, logikus világosan tükrözi-e a tananyagot, ne legyen tankönyvkivonat!!! Módszertani szempontból: változatos, jól tagolt, áttekinthető. Hogyan és mikor rögzítik a füzetükbe a tanulók a táblai vázlatot: folyamatosan készül, nagyobb egységek után, óra végén?

Rend és fegyelem a tanórán Fegyelmezetlen viselkedés = normaszegő viselkedés. Az iskolák különböző normákat szabnak. A fegyelmezetlenség okai: Magas szorongásszint (pl. családban stressz éri, ami krízishelyzetet teremt számára, az osztályban háttérbe szorul társai között, a tanár értékelése gátolja a tanuló teljesítménykésztetését, a tanuló önértékelési zavarokkal küzd.) Unalom (pl. a szülők nem tartják fontosnak az iskolai teljesítményt, az oktatás nem veszi figyelembe a tanulók ismeret és készségszintjét, túlzottan nagy osztálylétszám…)

A fegyelmezetlen viselkedéssel négyféle fő célt igyekszik elérni a tanuló: A figyelem ráirányuljon Hatalom megszerzése (a tanuló alacsony önértékeléssel küzd, úgy érzi nem tud megfelelni az elvárásoknak) Bosszúállás Tehetetlenség (feladta a reményt, hogy valaki legyen a kortárscsoportban)

Fegyelmezetlenség formái A fegyelmezetlenség módja, mértéke tág határok között mozog: Otthon hagyja a felszerelését Csengetés után nem tartózkodik a teremben Esznek, rágóznak az órán Leveleznek, nevetgélnek, beszélgetnek Visszabeszél a tanárnak Nem figyel a tanárra, olvas Kérés nélkül feláll a helyéről…..

Fegyelmezési eszközök, módszerek Kompetens oktatás Változtatás a tanár vezetési stílusán (diktatórikus tanár a magatartásával is feszültséget kelthet) Megengedő viselkedés (a szabályokat pozitív módon fogalmazzuk meg Tolerancia (a gyerekek ismerete esetén eldönthető, hogy mi az oka a magatartás zavaroknak, egyes esetekben hatékonyabb módszer a büntetésnél a tolerancia Beavatkozás a viselkedésbe (pl. a tanuló szándékos mellőzése, jelzéssel, tekintettel, mozgással jelzem, hogy észrevettem és elítélem a tanulói magatartást, távolságcsökkentés, érintés.

A jó és a rosszul fegyelmező tanár…. Jól fegyelmez, ha Kellően előkészíti az óra menetét, feszített tempót diktál Rendszeresen pásztázza figyelmével az osztályt, így időben be tud avatkozni A tanulók érdeklődését ébren tartja Egyéni feladatok során figyelembe veszi az egyéni képesség szinteket. Rosszul fegyelmez, ha Rosszul időzíti a rendbontásra történő reagálását, a helyzet már súlyossá válik Célponti hibákat vét (nem vesz észre minden rendetlenkedőt, vagy olyat büntet, aki nem volt rossz) Túlreagál, kiabál, hisztérikussá válik, pedig a helyzet higgadtságot követelne.

Kérdezés technikája, tanári kérdések Megtervezte-e a tanár az óra főbb kérdéseit? Mennyire teszi lehetővé az óra tartalma a kérdés – felelet ill. a beszélgetés módszereinek alkalmazását (megvannak-e az ehhez szükséges előismeretek?) Megfelelő-e a kérdezés technikája? Gyűjtsük össze a hibás, terméketlen kérdéseket! Elhangzottak-e gondolkodtató kérdések az órán? Számoljuk össze a tanár hány kérdést tett fel a tanórán? Mely kategóriába sorolható a tanár: < 53 kérdés: minimális kérdést feltevő tanár 54-68 mérsékelten kérdező tanár 69-83 átlagosan kérdező tanár 84-110 magas kérdésszámot alkalmazó tanár 111< több kérdés esetén extrémen kérdező tanár. Hányat tesz fel az egész osztálynak, ill. hányat egyes tanulókhoz? Mely ill. hány tanulót vont be a válaszadás lehetőségébe?

Tanulói kérdések Hány tanulói kérdés hangzott el az órán? Felhasználja-e, beépíti-e a tanár a tanulók kérdéseit az óra folyamatába? Mennyire követeli meg ill. fogadja el a tanár, hogy a tanulók tegyenek fel kérdéseket? Jól válaszolja-e meg a tanár a kérdéseket? A tanulók hány %-a kérdezett? Ha nem hangzott el tanulói kérdés, mi lehet az oka?

VÉGE!!!